Izalco-tulivuori-Cerro-Verden-kansallispuisto-El-Salvador

El Salvadorin matkat

- pinta-alaltaan pienin Väli-Amerikan mannervaltioista
Kasitoita-El-Salvador

El Salvadorin matkat, joilla näet enemmän

Väli-Amerikan kiertomatkallamme pääset vierailemaan myös El Salvadorissa. Unescon maailmanperintökohteessa, Joya de Cerénissä, näemme tavallisen kansan elämää muinaisessa mayayhteiskunnassa ja siirtomaa-ajan tunnelmaa Suchitoton pikkukaupungissa. Tutustumme myös merikilpikonnien suojeluun Tyynenmeren rannikolla Jiquiliscon lahdella ja retkeilemme tulivuorimaisemissa Cerro Verden kansallispuistossa.

Uutuus
16 päivää


28.11.
alk. 7 460 €

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena El Salvador

El Salvador on Etelä-Amerikka miniatyyrikoossa, pienessä mittakaavassa kaikkea – upeita tulivuoria, vehreää viidakkoa, kaunista mustahiekkaista rantaa Tyynenmeren puolella, järvimaisemia ja vähän mayojen jälkiäkin. Matkailumaana El Salvador on antanut vielä odottaa itseään mutta on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

Väli-Amerikan kiertomatkallamme majoitumme El Salvadorissa kahdessa paikassa, San Salvadorissa ja Apanecassa.
Tutustumme mayaykulttuuriin, tutustumme merikilpikonnien suojeluun ja kahvin viljelyyn sekä liikumme upeissa tulivuorimaisemissa.

El Salvador – vaihtuvien vallanpitäjien historiaa

El Salvadorin alue ei aikoinaan innostanut espanjalaisia. Syykin on selvä: täältä ei löytynyt kultaa ja paikalliset pipil-intiaanit pitivät hyvin puolensa ulkopuolisia tulijoita vastaan. El Salvador jaksoi Hondurasin kanssa kauimmin pitää yllä ideaa Keski-Amerikan liittovaltiosta, kun ero Meksikosta tuli vuonna 1821, mutta tyytyi sitten itsenäistymään muiden liittovaltioon (Guatemala ja Honduras) kuuluneiden valtioiden kanssa 1841.

El Salvadoria on pidetty historiansa alkuvaiheissa maanosan liberaaleimpana valtiona, mutta 1970-1990 tapahtuneet vallankaappaukset ja sisällissodat ovat tuoneet sille mustaakin mustemman maineen. Sotilasdiktatuurit hallitsivat toinen toisensa perään ja sotilaallisesti järjestäytyneet vapautusrintamat nousivat niitä ja suurimman osan viljelykelpoista maata omistavia muutamaa perhettä vastaan. Yhdysvalloilta hallitukset ovat saaneet tukea näitä sissejä vastaan. Katolinen kirkko on halunnut asettua tukemaan köyhiä jornaleroja, jotka työskentelevät kausiluonteisesti kahvi-, banaani- ja puuvillaviljelmillä. Kansa muistelee erityisesti köyhiä puolustanutta arkkipiispa Oscar Romeroa, jonka osaksi tuli marttyyrikuolema 1980. 

El Salvador on pinta-alaltaan pieni mutta tiheimmin asuttu Väli-Amerikan maista. Suurimpia ongelmia on korkea köyhyys ja taloudellinen epätasa-arvo. Vuonna 2001 maa luopui omasta valuutastaan ja käytössä on nyt Yhdysvaltain dollari. El Salvador hyväksyin ensimmäisenä valtiona myös bitcoinin viralliseksi valuutaksi (2021). Maan virallinen kieli on espanja.

Pääkaupunki on San Salvador. Ilmasto on trooppinen, kuuminta on rannikkotasangolla mutta vuoristossa myö viileää. Parasta matkustusaikaa on kuiva kausi marraskuusta huhtikuulle.