Historiallinen kiertomatka Saksassa

- kulkuneuvojen historiaa, goottilaisia linnoja ja barokkipalatseja
6
päivää
alk. 3 260 €/hlö
Uutuus

Saksan matkalla liikumme kylmän sodan aikaisissa, jännittävissä mutta nykyisin idyllisissä maisemissa entisen jaetun Saksan molemmilla puolilla. Kuudessa päivässä ehdimme tutustua Saksan autoteollisuuden lisäksi myös kaivosteollisuuden ja ilmailun historiaan sekä matkata höyryjunalla Brockenin vuorimaisemissa. Tekniikan ihmeiden lisäksi tutustumme barokkipalatseihin ja kauniisiin pikkukaupunkeihin.

Saksan matka koneiden historiaan ja linnojen kauneuteen

Matkareitti
Wernigerode
3 yötä
Rammelsbergin kaivokset ja Goslar
retki
Brocken ja Schrierke
retki
Braunschweig
retki
Wolfsburg/Autostadt
1 yö
Potsdam
1 yö
Sanssouci ja Berglin-Gatow
retki

Saksan matkan teemana on tällä kertaa  ”Planes, trains and automobiles” mutta toki näemme ja koemme paljon muutakin. Majoitumme kolme yötä Wernigerodessa, joka on säilynyt niin sodista kuin sosialismin ajastakin hyvin vähän vaurioin. Käymme tutustumassa laivahissin toimintaan Elbe-Havel -kanavalla, HSB-rautatieyhtiön ajoneuvokorjaamoon ja Rammelsbergin kaivoshistoriaan. Toisenlaisia elämyksiä ovat vierailut Wernigeroden linnassa kaupungin yläpuolella sekä Goslarin katedraalissa ja vanhassa kaupungissa.

Matkaamme Harz-vuoristossa kapearaiteisella höyryjunalla Brockenin noitavuorelle 

Perehdymme myös yrttiliköörin valmistukseen ja Burg Dankwarderoden linnan keskiaikaisten aseiden ja haarniskojen kokoelmaan. Kaupunkien pienet kaupat ja kahvilat kapeiden mukulakivikatujen varrella tarjoavat mahdollisuuden ostoksiin ja kahvihetkiin. 

Saksan autoteollisuuden historiaan, muotoiluun ja tekniikan ihmeisiin tutustumme Volkswagen-konsernin Autostadt-teemapuistossa 

Alueella on museoita, uusien autojen toimituspiste, ajosimulaattoreita ja interaktiivisia näyttelyitä mutta myös laaja puistoalue ja ravintoloita sekä hotelli, jossa yövymme. Autostadt lukuisine näyttelyineen on autoharrastajan taivas mutta hurmaa mielenkiintoisuudellaan kaikki kävijänsä.

Ennen kotimatkaa tutustumme Potsdamissa Sanssoucin puistoon ja rokokoopalatsiin sekä Saksan ilmavoimien, Luftwaffen, ilmailuhistorialliseen museoon Berlin-Gatowin vanhalla lentokentällä. Lukuisat erilaiset lentolaitteet kertovat mm. Berliinin ilmasillasta ja kylmän sodan ajasta jaetussa Berliinissä.

Tällä matkalla jokainen päivä on erilainen mutta elämyksellinen. Nautimme myös saksalaisesta ruuasta lukuisilla matkaan kuuluvilla aterioilla.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneessa, ohjelmassa mainitut ateriat sekä kiertokäynnit ja retket pääsymaksuineen. Paikallinen, suomea puhuva opas. Lisämaksu 1h huoneesta 390 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

21. - 26.1.2025

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (3 päivänä täysihoito, 3 päivänä puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Historiallinen-keskusta-Wernigerode-Saksa
Helsinki – Berliini – Rothensee - Wernigerode

1. päivä, tiistai Lento (Finnair) lähtee klo 11.15 ja Berliiniin saavumme paikallista aikaa klo 12.15. Suomea puhuva matkanjohtaja-paikallisopas on meitä vastassa Berliinin lentoasemalla. Jatkamme linja-autolla ja syömme lounaan lentokentän läheisyydessä.

Ajamme tauon pitäen n. 160 km ja pysähdymme Rothenseen laivahissille. Laivahissi mahdollistaa laivojen nostamisen ja laskemisen n. 16 metriä Elbe-Havel -kanavalla. Tämä vaikuttava, vuonna 1938 rakennettu laivahissi ei ainoastaan yhdistä vesiväyliä vaan herättää henkiin menneiden aikojen innovatiivisuuden ja tarjoaa elämyksen, jossa tekninen nerokkuus ja kaunis jokimaisema sulautuvat saumattomasti yhteen.  

Rothenseeltä ajamme Wernigerodeen Harz-vuoriston juurelle ja majoitumme kolmeksi yöksi Ringhotel Weisser Hirsch –hotelliin (★★★★). Wernigeroden kaupunki selvisi toisesta maailmansodasta ja DDR:n sosialismin ajasta vähin vaurioin, joten sen kaunis historiallinen keskusta on onnistunut säilyttämään hyvin vanhan charminsa. (L, P) 

Fahrzeugwerkstatt-HSBn-ajoneuvokorjaamo-Saksa
Wernigerode – Rammelsberg – Goslar – Wernigerode

2. päivä, keskiviikko Aamulla teemme kävelykierroksen Wernigeroden vanhassa kaupungissa. Kaupunki tunnetaan hyvin säilyneestä keskiaikaisesta arkkitehtuuristaan, kapeista mukulakivikaduistaan, joita reunustavat pienet kaupat ja söpöt kahvilat, sekä värikkäistä ristikkotaloistaan, jotka luovat idyllisen vaikutelman. Ja kaiken kruunaa upea keskusaukio.

Kierros päättyy Fahrzeugwerkstatt HSB:n ajoneuvokorjaamolle. Wernigerode on Harzer Schmalspurbahnen (HSB) -rautatieyhtiön tukikohta yhdelle maailman suurimmista yhä toiminnassa olevien kapean raideleveyden rautatieverkostoista. Täällä uppoudumme näiden teknisten laitteiden vaikuttavaan maailmaan ja ihailemme vanhaa vuodelta 1926 olevaa valtavaa työpajahallia. Vierailu korjaamolla on sukellus kiehtovaan maailmaan, jossa höyryvetureiden jylinä ja metallin kolina luovat unohtumattoman tunnelman.    

Korjaamolta siirrymme bussilla Wernigeroden satumaiseen linnaan, joka sijaitsee korkealla kukkulalla kaupungin yläpuolella. Linna rakennettiin alkujaan 1100-luvulla Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijoiden majapaikaksi heidän metsästysmatkoilleen Harz-vuoristoon. 1800-luvun lopulla linna on muutettu romanttiseksi uusgoottilaiseksi rakennukseksi. Ihailemme linnaa ja upeita näkymiä ympäröivään Harz-vuoristoon. Yhteinen lounas.

Linnalta suuntaamme kohti Rammelsbergia ja tutustumme yli 1000 vuotta toiminnassa olleisiin kaivoksiin. Rammelsbergin kaivokset kuuluvat Unescon maailmanperintö-luetteloon ja ovat merkittävä osa Saksan ja Euroopan teollisuushistoriaa. Kaivostoiminta jatkui keskeytyksettä 1000-luvulta aina vuoteen 1988, jolloin viimeinen kaivos suljettiin. Teemme kaivoksilla opastetun kävelykierroksen tunneleissa sukeltaen keskelle menneiden aikojen kaivosmiesten arkea.

Rammelsbergistä suuntaamme vielä läheiseen Goslariin, joka huokuu keskiaikaista charmia. Käymme upeassa katedraalissa ja kävelemme Vanhassa kaupungissa, jossa viehättävät mukulakivikadut, hyvin säilyneiden puutalojen reunustamat kujat ja majesteettinen Keisarinpalatsi kertovat tarinaa kaupungin rikkaasta historiasta. Vanha Goslar kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Kierroksemme tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Saksan historialliseen arkkitehtuuriin. Päivällisen nautimme Goslarin vanhassa kaupungissa, Altstadt Goslarissa. Yöksi palaamme tuttuun hotelliimme Wernigerodeen. (A, L, P) 

Hoyryjuna-kulkee-kohden Brockenin-huippua-Saksa
Wernigerode – Brocken – Schrierke – Wernigerode

3. päivä, torstai Aamulla kävelemme (n. 1km) hotellista Wernigeroden asemalle ja nousemme HSB:n historialliseen höyryjunaan. Junamatka Brockenin huipulle, läpi tiheiden metsien, viehättävien kylien ja jylhien maisemien, on kuin satua. Höyryveturin rytmikäs puuskutus ja Harz-vuorten lumiset maisemat ovat uskomaton kokemus.    

Brocken on pohjoisen Saksan korkein vuori. Täällä ylhäällä meillä on aikaa nauttia upeista maisemista. Brocken on osa Harzin kansallispuistoa. Brockenilla oli tärkeä rooli Länsi- ja Itä-Saksan välisessä jaossa, sillä se sijaitsi entisen Itä-Saksan alueella. Se oli tärkeä tarkkailupaikka kylmän sodan aikana, sijaitsihan täällä Neuvostoliiton vakoiluasema. Brockenin ympäristöön liittyy monia salaisuuksia ja legendoja, joihin mm. Goethe teoksessaan Faust on tarttunut. Brockenin vuori tunnetaan myös Saksan ”Kyöpelinvuorena” eli noitien asuinpaikkana.

Paluujunamatkalla syömme höyryjunamatkailuun sopivan retkilounaan.

Schrierken asemalta ajamme Schrieker Feuersteinin tehtaalle. Täällä valmistetaan samannimistä yrttilikööriä, joka on tunnettu korkeasta alkoholipitoisuudesta. Likööriä on valmistettu täällä jo 1900-luvun alkupuolelta asti ja valmistuksessa käytetään useita erilaisia yrttejä ja mausteita, jotka antavat liköörille sen ainutlaatuisen maun ja aromin. Feuerstein tarkoittaakin ”tulikiveä”, mikä viitannee juoman voimakkaaseen ja lämmittävään luonteeseen. Kierroksella tutustumme liköörinvalmistuksen saloihin, näemme vilauksen varjelluista resepteistä ja valmistusmenetelmistä ja vierailun kruunaa pienet maistiaiset sekä mahdollisuus hankkia mukaan näitä ainutlaatuisia juomia.

Ilta vapaata aikaa Wernigerodessa. (A, RL) 

Autotornit-Autostadt-Wolfsburg-Saksa
Wernigerode – Braunschweig – Wolfsburg

4. päivä, perjantai Aamulla nousemme bussiin matkatavaroiden kanssa ja suuntaamme kohti Braunschweigia ja sen keskustassa majesteettisena kohoavaa Burg Dankwarderoden historiallista linnaa, jonka muurit ovat nähneet vuosisatojen murrokset. Linnan historia ulottuu aina 1100-luvulle. Linnassa on kokoelmia keskiaikaisesta taiteesta ja kulttuurista sekä erityisen huomionarvoinen asehuone, joka esittelee vaikuttavan kokoelman keskiaikaisia aseita ja haarniskoja.

Linnavierailun vaihtoehtona voit jäädä ominpäin kaupungille, joka hurmaa keskiaikaisella tunnelmallaan ja eloisalla kaupunkielämällään. Poikkea Burgplatzin historiallisella aukiolla, jota koristaa Ringerbrunnen suihkulähde, piipahda Braunschweigin tuomiokirkossa tai tutki pikku putiikkien tarjontaa. 

Iltapäivällä matkaamme n. 40 km Autostadtiin, ainutlaatuiseen autoteollisuuden teemapuistoon Wolfsburgissa. Tämä Volkswagen-konsernin omistama alue avattiin kesällä 2000 ja se esittelee yhtiön tuotemerkkejä ja ajoneuvoja sekä toimii toimituspaikkana uusille autoille. Volkswagen-konserniin kuuluvat Volkswagenin lisäksi Audi, SEAT, Skoda, Porsche ja Lamborghini. 

Alueelta löytyy automuseoiden ja ikonisten kahden lasitornin, jotka toimivat varastoina ja toimituspisteinä uusille autoille, lisäksi kauniita puistoja ja vesielementtejä, jotka tarjoavat rentouttavan ympäristön kävelyretkelle. Alueella on useita ravintoloita ja kahviloita sekä korkeatasoinen Ritz-Carlton Wolfsburg -hotelli (★★★★★), jossa yövymme seuraavan yön.

Teemme Autostadtin alueella tunnin kävelykierroksen saadaksemme yleiskuvan alueesta ja kierros päättyy Zeithaus-museolle, joka keskittyy autoilun historiaan ja kehitykseen. Täällä voit kierrellä omaan tahtiin pari tuntia.  

Illalla nautimme yhteisen päivällisen. (A, P) 

Kuplavolkkari-Wolfsburg-Saksa
Wolfsburg – Potsdam

5. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen laitamme matkatavarat säilytykseen ja koko aamupäivän voit omaan tahtiin tutustua Autostadtin eri paviljonkeihin omien mieltymystesi mukaan. Alueelta löytyy mm. ajosimulaattoreita sekä interaktiivisia näyttelyitä, jotka valottavat autonvalmistuksen kiehtovia prosesseja.

Yhteisen lounaan jälkeen ajamme Potsdamiin noin 200 km, matkalla pidämme lyhyen kahvitauon.

Majoitumme Mercure Hotel Potsdam City-hotelliin (★★★★) Potsdamin sataman kupeeseen ja syömme päivällisen kaupungilla. (A, L, P) 

Berlin-Gatowin-lentoasema-Saksa-Olympia
Potsdam – Sanssouci – Berlin-Gatow – Berliini

6. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen ajamme Sanssoucin puiston kuulun obeliskin luokse ja kävelemme puiston halki (n. 700 m) Sanssoucin palatsiin. Puisto on upea historiallinen kokonaisuus, täynnä palatseja, paviljonkeja ja monumentteja. Se on Unescon maailmanperintökohde ja tarjoaa yhdistelmän historiaa, taidetta ja luonnonkauneutta. Tutustumme Sanssoucin rokokoopalatsiin, joka oli Preussin kuningas Friedrich II:n kesäasunto.  

Sanssoucista ajamme Berlin-Gatowin entiselle lentokentälle, jossa nykyään on Saksan ilmavoimien Luftwaffen ylläpitämä sotilashistoriallinen museo. Itse kenttä toimi sotilaslentokenttänä toisen maailmansodan jälkeen ja oli merkittävä tukikohta Berliinin ilmasillan aikana. Nykyään alueella on museoituna laaja kokoelma historiallisia sotilaslentokoneita ja helikoptereita, jotka edustavat eri aikakausia. Nähtävillä on mm. Tornado, F-104 Starfighter ja MiG-21. Näyttelyissä on esille kertomuksia Saksan ilmavoimien kehityksestä sekä ilmasodankäynnin teknologiasta.

Myöhäisen lounaan jälkeen ajamme Berliinin Brandenburgin lentokentälle, josta Finnairin suora lento Helsinkiin lähtee klo 19.10. Helsinkiin saavumme klo 22.05. (A, L)

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Historiallinen kiertomatka Saksassa
 • suorat lennot Helsinki – Berliini – Helsinki turistiluokassa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • ohjelmassa mainitut ateriat (3 päivänä täysihoito, 3 päivänä puolihoito)
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset sekä retket pääsymaksuineen
 • lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut
 • palvelupalkkiot hotelleissa
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajalle    
 • suomenkielisen matkanjohtaja-paikallisoppaan palvelut Saksassa 
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Historiallinen kiertomatka Saksassa

Lisämaksu 1h huoneesta 390 €.

Lentolippuja varten tarvitsemme matkustajien tarkat henkilötiedot, joiden tulee täsmätä passin/henkilökortin kanssa. Toimita meille värillinen kopio passisi kuvasivusta/henkilökortistasi matkavarauksesi yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Mikäli uusit passin/henkilökortin ennen matkaa, toimita kopio myös uudesta matkustusasiakirjastasi viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Kopion voit lähettää Omaloman kautta tai suojattuna sähköpostilla osoitteeseen passi(at)olympia.fi.

Matkalla kävellään paljon, joten matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille  

Ryhmän minimikoko 15. Olympia varaa oikeuden perua matkan, mikäli vähimmäisosallistujamäärä ei täyty.

Huom! Tällä matkalla matkanjohtaja ei lähde Helsingistä vaan paikallinen, suomea puhuva matkanjohtaja/opas odottaa Berliinin lentoasemalla. Matkan lopuksi hän saattaa ryhmän Berliinin lentoasemalle mutta ei lennä ryhmän mukana Suomeen. 

Maksuehdot: Ennakkomaksu 400 €. Loppumaksu erääntyy 2.10.2024.

Peruutusehdot: Matkan erityisluonteen vuoksi sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja. Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa 

 • viimeistään 151 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 €/henkilö
 • 150 – 111 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu  
 • 110 – 70 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 35% matkan hinnasta  
 • 69 – 35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75% matkan hinnasta  
 • 34 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95% matkan hinnasta  

 

Matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
6 päivää alk./hlö 3 260 €
 • 21.1.2025 - 26.1.2025
  alk. 3 260€/hlö

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.