Auringon valossa kylpevä Trakain linna veden ympäröimänä Liettuassa

Liettuan kiertomatka

- Vilnasta Kuurinkynnään hiekkadyyneille
7
päivää

Liettuan kiertomatkalla tutustut pääkaupunki Vilnaan sekä Trakain ja Kaunasin historiallisiin kaupunkeihin. Näet mielenkiintoisen Ristikukkulan ja upeat hiekkadyynit Kuurinkynnäällä. Lähde tutustumaan Baltian maista eteläisimpään.

Viikon kiertomatka kiehtovassa Liettuassa

Liettua on Baltian maista omalaatuisin ja suomalaisille kenties vähiten tunnettu mutta ehdottomasti matkan arvoinen!

Matkareitti
Vilna
2 yötä
Trakai
retki
Kaunas
2 yötä
Ristikukkula
retki
Palanga
2 yötä (syyskuun lähdöllä)/retki (heinäkuun lähdöllä)
Klaipeda
2 yötä (heinäkuun lähdöllä)/retki (syyskuun lähdöllä)
Kuurinkynnäs
retki

Liettuan kiertomatkamme alkaa pääkaupunki Vilnasta, jonka Unescon suojelema vanhakaupunki on Itä-Euroopan laajin. Vilnan vanhakaupunki eroaa muista Baltian pääkaupungeista selvästi, sillä täällä arkkitehtuurissa hehkuu gotiikan sijaan barokki. Vilnasta matkamme jatkuu Liettuan järviseudulle Trakaihin. Vierailemme vaikuttavassa Trakain linnassa, joka on rakennettu tunnelmallisesti saarelle järviluonnon keskelle. Perehdymme myös alueella elävän karaiimi-vähemmistön perinteisiin.

Liettuassa on hansakauppiaiden historiaa, meripihkaa ja Euroopan korkeimmat hiekkadyynit

Kaunasissa tutustumme sekä kaupungin maineikkaaseen historiaan osana hansaliittoa, että 1900-luvun synkempiin miehitysvallan aikoihin. Näemme matkalla myös Liettuan erikoisimman nähtävyyden, Ristikukkulan, jota koristavat sadattuhannet ristit kaiken kokoisina ja mallisina. Liettua tunnetaan meripihkasta, ”Itämeren kullasta”, jonka saloihin paneudumme Palangan meripihkamuseossa. Klaipėdan viehtättävästä satamakaupungista teemme retken ainutlaatuiseen Kuurinkynnään kansallispuistoon. Kansallispuisto heikkadyyneineen ja pinjametsiköineen kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.     

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hinta sisältää lennot, majoituksen 2h huoneissa, puolihoidon sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat, kuljetukset ja retket pääsymaksuineen, palvelupalkkiot hotelleissa sekä paljon muuta. Matkalla mukana suomalainen, ammattitaitoinen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta 250 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

10. – 16.9.2023

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Katedraaliaukio aurinkoisena päivänä Liettuassa
Helsinki – Vilna

1. päivä, sunnuntai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 16.15 Vilnaan, jonne saavumme klo 18.00. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Neringa-hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

Vanhoja rakennuksia Liettuassa aurinkoisena päivänä
Vilna

2. päivä, maanantai Vilnan kapeat, mutkittelevat mukulakivikadut, vanhat kirkot ja barokkirakennukset huokuvat menneiden vuosisatojen tunnelmaa. Kaupungin kirjoitettu historia alkaa jo 1300-luvulla. Tutustumme aamupäivällä Vilnan vanhankaupungin tärkeimpiin katuihin, nähtävyyksiin ja alueisiin noin 3 tunnin kävelykierroksella. Vierailemme mm. vuonna 1579 perustetun Vilnan yliopiston laajalla kampuksella ja Aamunkoiton portilla. Portti on ainoana jäljellä Vilnan vanhasta kaupunginmuurista ja sen kappelin seinällä on esillä yksi Liettuan pyhimmistä maalauksista, ihmeitä tekevän neitsyt Marian kuva. Kierroksemme päättyy lounaaseen ja iltapäivällä on aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Päivällisellä maistelemme liettualaisia perinneruokia. (A, L, P)     

Auringon valossa kylpevä Trakain linna veden ympäröimänä Liettuassa
Vilna – Trakai – Kaunas

3. päivä, tiistai Noin puolen tunnin bussimatkan päässä Vilnasta sijaitsee Trakai, Liettuan suuriruhtinaskunnan entinen pääkaupunki, ja sen hieno 1300-luvulta peräisin oleva punatiililinna. Linna sijaitsee postikorttimaisemissa Galvėjärven saaressa, jonne kävelemme puusiltaa pitkin. Tutustumme linnaan ja teemme pienen veneajelun linnan edustalla järvimaisemissa. Trakain alueella asuu yhä pieni etnisesti ja uskonnollisesti muusta väestöstä eroava karaiimien ryhmä, joka puhuu omaa turkin sukuista karaiimin kieltä. Kuulemme karaiimien perinteistä ja kulttuurista ja pääsemme myös maistelemaan perinteistä karaiimiherkkua, kybyn-piirasta. Saamme myös seurata niiden valmistusta ja ehkä kokeillakin sitä. Lounaan jälkeen lähdemme kohti noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa Liettuan toiseksi suurinta kaupunkia, Kaunasia. Ennen Kaunasiin saapumista vierailemme Pazaislisin luostarissa, joka edustaa Italian barokkityyliä parhaimmillaan. Majoitumme 2 yöksi kaupungin uudessa keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Kaunas-hotelliin (★★★★). (A, L)   

Vedenympäröimä Trakain linna
Kaunas

4. päivä, keskiviikko Kaunas on Vilnan ohella Liettuan tärkein kulttuurikaupunki ja se on myös valittu vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kaupunki perustettiin 1300-luvulla luonnonkauniille paikalle Neris- ja Nemunas-jokien yhtymäkohtaan ja se oli myös tärkeä hansakaupunki. Kaupungin sydämessä sijaitsee vanhojen rakennusten ympäröimä vanhan kaupungin pääaukio Rotušės aikštė. Aamupäivän kävelykierroksella Kaunasin tärkeimmät nähtävyydet tulevat tutuiksi. Lounaan jälkeen tutustumme Liettuan synkempään lähihistoriaan kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa ”yhdeksännessä linnakkeessa”. Linnake toimii nykyisin Liettuan natsi- ja neuvostomiehitysten aikaisista kärsimyksistä todistavana museona. Palaamme kaupunkiin ja käymme vielä maistelemassa oluita Volfas Engelmanin perinteikkäällä panimolla. Loppupäivä on vapaa. (A, L)

Vanhoja ja koristeellisia ristejä Ristikukkulalla Liettuassa
Kaunas – Ristikukkula (Šiauliai) – Palanga

5. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen noin 2,5 tunnin bussimatka keskisen Liettuan halki Šiaulian kaupungin lähellä sijaitsevalle eriskummalliselle Ristikukkulalle. Täällä keskellä maaseutua sijaitseva mäennyppylä on pystytetty täyteen eri näköisiä ja kokoisia puu- ja metalliristejä. Ristien määrää ei tiedä kukaan, mutta arviot liikkuvat sadoissa tuhansissa. Risteistään huolimatta kukkula ei ole hautausmaa, vaan niitä on aikojen saatossa pystytetty uskonnollisten syiden lisäksi esimerkiksi kiitokseksi, onnentoivotukseksi tai muuten vaan paikalla vierailun muistoksi. Neuvostomiehityksen aikana kukkulan ristit poistettiin useaan otteeseen, mutta liettualaiset jatkoivat yhä uudelleen ristien pystyttämistä osana neuvostomiehityksen vastaista väkivallatonta vastarintaa. Jatkamme bussilla noin 2 tunnissa Itämeren rannalle Palangaan ja syömme lounaan. Lounaan jälkeen käymme Palangan meripihkamuseossa, joka esittelee meripihkan syntyä ja siitä valmistettuja koruja ja esineitä. Näytteillä on myös meripihkaa, jonka sisällä on vuosimiljoonia sitten tarttuneita hyönteisiä. Majoitumme 2 yöksi Palangan keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Amberton Green Apartments -hotelliin (★★★★). Loppupäivä on vapaa. Voit käydä vaikka kävelyllä Palangan komealla hiekkarannalla ja pitkällä puulaiturilla tai tutustua pääkadun Basanavičiaus gatvėn olutterassien ja ravintoloiden tarjontaan. (A, L)       

Ihmisiä laiturilla Palangan rannalla kauniissa auringonlaskussa
Klaipėda ja Kuurinkynnäs

6. päivä, perjantai Lähdemme aamulla kokopäiväretkelle Liettuan vanhimpaan kaupunkiin Klaipėdaan ja sen lähellä sijaitsevalle Kuurinkynnäälle. Klaipėdan satama on yksi Baltian suurimmista ja sen pieni pittoreski vanhakaupunki mukulakivikujineen tarjoaa mielenkiintoista tutkittavaa. Vanhankaupungin laidalle Danes-joen rantaan on ankkuroitu vanha kuunari Meridianas, joka on Suomesta Neuvostoliitolle sotakorvauksena toimitettu laiva. Tutustumme Klaipėdan vanhankaupungin nähtävyyksiin lyhyellä kävelykierroksella.
Klaipėdan edustalla sijaitseva Kuurinkynnäs on noin 100 kilometriä pitkä kapea niemimaa, jonka pohjoisosa kuuluu Liettuaan ja eteläosa Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin. Niemimaa jakaa vedet avomeren puolelle jäävään Itämereen ja mantereen puolelle jäävään Kuurinhaffin laguuniin. Kuurinkynnään kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde. Ainutlaatuinen maisema koostuu hiekkadyyneistä ja tuulentuivertamista pinjametsiköistä. Asutus on harvaa; Liettuan puolella kynnästä on asukkaita noin 3000. Ylitämme laguunin lautalla ja jatkamme bussilla (n. 45 km) laguunin rannalla sijaitsevaan Nidan pikkukylään. Värikkäät puutalot ja laguunimaisemat tekevät kylästä tunnelmallisen ja kalansavustamoista leijuva savuntuoksu muistuttaa vanhasta pääelinkeinosta. Nidaan ihastui aikoinaan myös saksalainen Nobel-kirjailija Thomas Mann, joka rakennutti Nidaan kesähuvilansa. Tutustumme Nidaan ja käymme ihailemassa maisemia lähellä sijaitsevalla 52 metrin korkeuteen kohoavalla Parnidisin hiekkadyynillä, joka on Euroopan korkeimpia. Syömme retkellä myös lounaan. Saavumme illansuussa takaisin Palangaan ja syömme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)  

Lento kohteeseen
Palanga – Helsinki

7. päivä, lauantai  Aamulla lähdemme n. 3,5 tunnin matkalle kohti Vilnan lentokenttää. Pysähdymme syömään lounaan matkan varrella. Lentomme (Finnair) lähtee klo 18.35 Helsinkiin, jonne saavumme klo 20.15. (A, L)

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Liettuan kiertomatka
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat 
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
 • lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Liettuan kiertomatka

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 250 €.

Tarkista passisi tai virallisen henkilökorttisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkalla kävellään paljon, joten matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Maksuehdot: Ennakkomaksu on 400 €. Loppumaksu erääntyy 35 vrk ennen lähtöä.

Peruutusehdot: Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja.
Peruutusajankohta                            Peruutuskulut

 • Viimeistään 61 vrk ennen matkaa   150 €
 • 60–45 vrk ennen matkaa                250 €
 • 44–36 vrk ennen matkaa                400 €
 • 35–21 vrk ennen matkaa                 70 % matkan hinnasta
 • 20–14 vrk ennen matkaa                 85 % matkan hinnasta
 • Alle 14 vrk ennen matkaa                 95 % matkan hinnasta

 

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
7 päivää
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

 

Kokemuksia

Liettuan kiertomatka
12 arvostelua
Erinomainen
50.00 %
Hyvä
42.00 %
Ok
8.00 %
Ei kovin hyvä
0.00 %
Ei lainkaan hyvä
0.00 %

Jos vähänkään on kiinnostunut Balttian maista, miten niissä menee nykyisin, tämä on tiivis tietopaketti , riippuu tietenkin paikallisoppaasta, ehkä kaikki eivät ole yhtä huippuja kuin Ulla. Meitä onnisti...

 
tv

Monipuolinen tutustuminen Liettuaan.

 

Hyvä ja helppo tapa tutustua monipuolisesti Liettuaan, historiaan, kultturiin, ruokiin mm.

Minttu

Hyvä tietää Liettuan kiertomatkasta

Olympian kiertomatkat Liettuassa tehdään kesäaikaan, touko-syyskuun välillä. Lämpötilat ovat päivisin ajankohdasta riippuen noin + 15 - 25 C, yöllä hieman viileämpää. Varsinaisia helteitä on harvoin. Varaa mukaan kesävaatteiden lisäksi jotain lämpimämpää iltoja ja ilmastoituja tiloja varten sekä tuulen- ja sateenpitävää vaatetta. Retkillä kävellään paljon, joten ota mukaan mukavat kävelykengät tai esim. lenkkitossut.

Liettuassa on valuuttana euro, joten rahaa ei tarvitse ennen matkaa vaihtaa. Luottokortit käyvät yleensä kaikkialla.

Matkalla on puolihoito, muutamina päivinä täysihoito. Kaupungeista on helppo löytää mieluisa ruokapaikka tai poiketa kahville ohjelman lomassa. Hintataso on hyvin edullinen. Myös museoita, näyttelyitä ja ostoskeskuksia löytyy hyvin.

Liettuan kiertomatkalla näet myös nämä Unescon maailmanperintökohteet
Vilnan historiallinen keskusta
Kuurinkynnäs

Kaikki Olympian kiertomatkat