Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Liettuan kiertomatka

Tutustu pääkaupunki Vilnaan, Trakain ja Kaunasin historiallisiin kaupunkeihin ja näe upeat Kuurinkynnään hiekkadyynit

7 päivää alk. 1 490 € /hlö
Uutuus
  • 13.6.2021 - 19.6.2021 Varaa
  • 3.7.2021 - 9.7.2021 alk. 1 560 €/hlö Varaa
  • 22.8.2021 - 28.8.2021 Varaa
  • Vilna 2 yötä
  • Trakai retki
  • Kaunas 2 yötä
  • Ristikukkula retki
  • Palanga 2 yötä
  • Klaipeda retki
  • Kuurinkynnäs retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Liettua on Baltian maista omalaatuisin ja suomalaisille kenties vähiten tunnettu. Maa on pinta-alaltaan pieni, mutta keskiajalla Liettuan suuriruhtinaskunta oli Euroopan suurimpia valtiota ulottuen Itämereltä Mustallemerelle.

Liettuan kiertomatkamme alkaa pääkaupunki Vilnasta, jonka Unescon suojelema vanhakaupunki on Itä-Euroopan laajin. Vilnan vanhakaupunki eroaa muista Baltian pääkaupungeista selvästi, sillä täällä arkkitehtuurissa hehkuu gotiikan sijaan barokki. Vilnasta matkamme jatkuu Liettuan järviseudulle Trakaihin. Vierailemme vaikuttavassa Trakain linnassa, joka on rakennettu tunnelmallisesti saarelle järviluonnon keskelle. Perehdymme myös alueella elävän karaiimi-vähemmistön perinteisiin.

Kaunasissa tutustumme sekä kaupungin maineikkaaseen historiaan osana hansaliittoa, että 1900-luvun synkempiin miehitysvallan aikoihin. Näemme matkalla myös Liettuan erikoisimman nähtävyyden, Ristikukkulan, jota koristavat sadattuhannet ristit kaiken kokoisina ja mallisina. Liettua tunnetaan meripihkasta, ”Itämeren kullasta”, jonka saloihin paneudumme Palangan meripihkamuseossa. Käymme myös viehättävässä Klaipėdan satamakaupungissa ja ainutlaatuisessa Kuurinkynnään kansallispuistossa. Kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.       

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)

Helsinki – Vilna  
1. päivä Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 16.15 Vilnaan, jonne saavumme klo 18.00. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Vilnia-hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

Vilna 
2. päivä Vilnan kapeat, mutkittelevat mukulakivikadut, vanhat kirkot ja barokkirakennukset huokuvat menneiden vuosisatojen tunnelmaa. Kaupungin kirjoitettu historia alkaa jo 1300-luvulla. Tutustumme aamupäivällä Vilnan vanhankaupungin tärkeimpiin katuihin, nähtävyyksiin ja alueisiin noin 3 tunnin kävelykierroksella. Vierailemme mm. vuonna 1579 perustetun Vilnan yliopiston laajalla kampuksella ja Aamunkoiton portilla. Portti on ainoana jäljellä Vilnan vanhasta kaupunginmuurista ja sen kappelin seinällä on esillä yksi Liettuan pyhimmistä maalauksista, ihmeitä tekevän neitsyt Marian kuva. Kierroksemme päättyy lounaaseen ja iltapäivällä on aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Päivällisellä maistelemme liettualaisia perinneruokia. (A, L, P)     

Vilna – Trakai – Kaunas
3. päivä Noin puolen tunnin bussimatkan päässä Vilnasta sijaitsee Trakai, Liettuan suuriruhtinaskunnan entinen pääkaupunki, ja sen hieno 1300-luvulta peräisin oleva punatiililinna. Linna sijaitsee postikorttimaisemissa Galvėjärven saaressa, jonne kävelemme puusiltaa pitkin. Tutustumme linnaan ja teemme pienen veneajelun linnan edustalla järvimaisemissa. Trakain alueella asuu yhä pieni etnisesti ja uskonnollisesti muusta väestöstä eroava karaiimien ryhmä, joka puhuu omaa turkin sukuista karaiimin kieltä. Kuulemme karaiimien perinteistä ja kulttuurista ja pääsemme myös maistelemaan perinteistä karaiimiherkkua, kybyn-piirasta. Saamme myös seurata niiden valmistusta ja ehkä kokeillakin sitä. Lounaan jälkeen lähdemme kohti noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa Liettuan toiseksi suurinta kaupunkia, Kaunasia. Ennen Kaunasiin saapumista vierailemme Pazaislisin luostarissa, joka edustaa Italian barokkityyliä parhaimmillaan. Majoitumme 2 yöksi kaupungin uudessa keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Kaunas-hotelliin (★★★★). (A, L)   

Kaunas 
4. päivä
Kaunas on Vilnan ohella Liettuan tärkein kulttuurikaupunki ja se on myös valittu vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kaupunki perustettiin 1300-luvulla luonnonkauniille paikalle Neris- ja Nemunas-jokien yhtymäkohtaan ja se oli myös tärkeä hansakaupunki. Kaupungin sydämessä sijaitsee vanhojen rakennusten ympäröimä vanhan kaupungin pääaukio Rotušės aikštė. Aamupäivän kävelykierroksella Kaunasin tärkeimmät nähtävyydet tulevat tutuiksi. Lounaan jälkeen tutustumme Liettuan synkempään lähihistoriaan kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa ”yhdeksännessä linnakkeessa”. Linnake toimii nykyisin Liettuan natsi- ja neuvostomiehitysten aikaisista kärsimyksistä todistavana museona. Palaamme kaupunkiin ja käymme vielä maistelemassa oluita Volfas Engelmanin perinteikkäällä panimolla. Loppupäivä on vapaa. (A, L)

Kaunas – Ristikukkula (Šiauliai) – Palanga
5. päivä Aamiaisen jälkeen noin 2,5 tunnin bussimatka keskisen Liettuan halki Šiaulian kaupungin lähellä sijaitsevalle eriskummalliselle Ristikukkulalle. Täällä keskellä maaseutua sijaitseva mäennyppylä on pystytetty täyteen eri näköisiä ja kokoisia puu- ja metalliristejä. Ristien määrää ei tiedä kukaan, mutta arviot liikkuvat sadoissa tuhansissa. Risteistään huolimatta kukkula ei ole hautausmaa, vaan niitä on aikojen saatossa pystytetty uskonnollisten syiden lisäksi esimerkiksi kiitokseksi, onnentoivotukseksi tai muuten vaan paikalla vierailun muistoksi. Neuvostomiehityksen aikana kukkulan ristit poistettiin useaan otteeseen, mutta liettualaiset jatkoivat yhä uudelleen ristien pystyttämistä osana neuvostomiehityksen vastaista väkivallatonta vastarintaa. Jatkamme bussilla noin 2 tunnissa Itämeren rannalle Palangaan ja syömme lounaan. Lounaan jälkeen käymme Palangan meripihkamuseossa, joka esittelee meripihkan syntyä ja siitä valmistettuja koruja ja esineitä. Näytteillä on myös meripihkaa, jonka sisällä on vuosimiljoonia sitten tarttuneita hyönteisiä. Majoitumme 2 yöksi Palangan keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Amberton Green Apartments -hotelliin (★★★★). Loppupäivä on vapaa. Voit käydä vaikka kävelyllä Palangan komealla hiekkarannalla ja pitkällä puulaiturilla, tai tutustua pääkadun Basanavičiaus gatvėn olutterassien ja ravintoloiden tarjontaan. (A, L)       

Klaipėda ja Kuurinkynnäs
6. päivä Lähdemme aamulla kokopäiväretkelle Liettuan vanhimpaan kaupunkiin Klaipėdaan ja sen lähellä sijaitsevalle Kuurinkynnäälle. Klaipėdan satama on yksi Baltian suurimmista ja sen pieni pittoreski vanhakaupunki mukulakivikujineen tarjoaa mielenkiintoista tutkittavaa. Vanhankaupungin laidalle Danes-joen rantaan on ankkuroitu vanha kuunari Meridianas, joka on Suomesta Neuvostoliitolle sotakorvauksena toimitettu laiva. Tutustumme Klaipėdan vanhankaupungin nähtävyyksiin ja syömme lounaan.
Klaipėdan edustalla sijaitseva Kuurinkynnäs on noin 100 kilometriä pitkä kapea niemimaa, jonka pohjoisosa kuuluu Liettuaan ja eteläosa Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin. Niemimaa jakaa vedet avomeren puolelle jäävään Itämereen ja mantereen puolelle jäävään Kuurinhaffin laguuniin. Kuurinkynnään kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde. Ainutlaatuinen maisema koostuu hiekkadyyneistä ja tuulentuivertamista pinjametsiköistä. Asutus on harvaa; Liettuan puolella kynnästä on asukkaita noin 3000. Ylitämme laguunin lautalla ja jatkamme bussilla (n. 45 km) laguunin rannalla sijaitsevaan Nidan pikkukylään. Värikkäät puutalot ja laguunimaisemat tekevät kylästä tunnelmallisen ja kalansavustamoista leijuva savuntuoksu muistuttaa vanhasta pääelinkeinosta. Nidaan ihastui aikoinaan myös saksalainen Nobel-kirjailija Thomas Mann, joka rakennutti Nidaan kesähuvilansa. Tutustumme Nidaan ja käymme ihailemassa maisemia lähellä sijaitsevalla 52 metrin korkeuteen kohoavalla Parnidisin hiekkadyynillä, joka on Euroopan korkeimpia. Saavumme illansuussa takaisin Palangaan ja syömme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)  

Palanga – Helsinki
7. päivä Aamu on vapaa. Lounaan jälkeen kuljetus lentokentälle. Lentomme Palangasta (Air Baltic) lähtee klo 15.10 Riian kautta (Air Baltic) Helsinkiin, jonne saavumme klo 19.40 (A, L)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta kesä- ja elokuussa 235 e, heinäkuussa 290 e.

Tarkista passisi tai virallisen henkilökorttisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkalla kävellään paljon, joten matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e.
 

Peruutusehdot: Matkan erityisluonteen vuoksi sovellamme poikkeavia peruutusehtoja. Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

viim. 61 vrk ennen matkaa, pidätetään 150 e
60–45 vrk ennen matkaa, pidätetään 250 e
44-36 vrk ennen matkaa, pidätetään 350 e
35–21 vrk ennen matkaa, pidätetään 60 % matkan hinnasta
20–14 vrk ennen matkaa, pidätetään 75 % matkan hinnasta
13-8 vrk ennen matkaa, pidätetään 85 % matkan hinnasta
alle 8 vrk ennen matkaa, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä