Vanha-silta-Mostar-Bosnia-Herzegovina-Olympia

Suuri Balkanin kiertomatka

- seitsemän maan kierros
15
päivää
alk. 4 990 €/hlö

Suurella Balkanin kiertomatkalla pääset yhdellä matkalla Montenegroon, Albaniaan, Pohjois-Makedoniaan, Kosovoon, Serbiaan, Bosnia-Hertsegovinaan ja Kroatiaan.  Seitsemän maata, niiden kulttuurit ja nähtävyydet sekä erot ja samankaltaisuudet.

Seitsemän Balkanin maan kiertomatka kahdessa viikossa

Matka valottaa jo hieman alueen taustoja, mutta kenties herättää myös lisää kysymyksiä. Matkaamme Adrianmeren rannoilta tasankomaiden viinialueille, näemme uneliaita pikkukyliä sekä suurkaupunkien kiireet ja Tonavan rantamaisemia.

Matkareitti
Kotor / Tivat (Montenegro)
1 yö
Tirana (Albania)
2 yötä
Ohrid (Pohjois-Makedonia)
1 yö
Skopje (Pohjois-Makedonia)
3 yötä
Pristina (Kosovo)
retki
Niš (Serbia)
retki
Belgrad (Serbia)
3 yötä
Sarajevo (Bosnia ja Hertsegovina)
2 yötä
Mostar (Bosnia ja Hertsegovina)
retki
Dubrovnik (Kroatia)
2 yötä

Balkanin niemimaan kansojen kirjo ja kulttuurien rikkaus on hämmentävää. Alueen monet valtiot kuuluivat aikoinaan marsalkka Titon koossa pitämään Jugoslaviaan. Balkanin nykyinen aluejako on kartoissa kuin kirjava tilkkutäkki. Maat ja kansat menevät helposti sekaisin kun kokonaiskuvaa yrittää hahmottaa. Kuitenkin kauniit maisemat, tuhansien vuosien historia, keittiön herkut ja monipuolinen kulttuuri omintakeisine tapoineen ovat erinomainen syy lähteä matkalle, joka vie pintaa syvemmälle Balkanin syövereihin.

Montenegrossa kohteena on Kotorinlahden kauniit maisemat. Harvinaisemmassa matkakohteessa Albaniassa tutustumme pääkaupunki Tiranaan ja diktaattori Hoxhan historiaan. Pohjois-Makedoniassa pysähdymme järven rannalle Ohridiin, josta jatkamme viinialueiden kautta pääkaupunki Skopjeen.

Pysähdymme Skopjeen kolmeksi yöksi, teemme täältä kokopäiväretken Kosovon Pristinaan

Matka jatkuu Serbiaan, jossa poikkeamme Nišin kaupungissa matkalla pääkaupunki Belgradiin. Pysähdymme tänne Tonavan ja Savajoen yhtymäkohtaan myös kolmeksi yöksi ja nautimme ohjelmaan kuuluvien kierrosten lisäksi Belgradin hyvistä kahviloista ja ravintoloista sekä miellyttävästä ilmapiiristä myös kokonaisena vapaapäivänä. Jatkamme Serbiasta Bosnia-Hertsegovinaan, matkalla pysähdymme lounaalle Savajoen rannalle Brčkon kaupunkiin, ennen saapumista Sarajevoon. Kaupungin historia on pitkä ja dramaattinen, ensimmäisen maailmansodan aloittaneista laukauksista neljän vuoden piiritykseen Bosniansodan yhteydessä. Mostarin kaupungin kaarisilta on monista kuvista tuttu, kroaattien ja muslimien asuinalueita yhdistävä rauhan silta. Matka päättyy Kroatian Dubrovnikiin, johon voit tutustua myös omatoimisesti vapaapäivänä ennen paluulentoa.

Tämän kiertomatkan tehtyäsi voit ehkä hieman paremmin ymmärtää Balkanin kansojen monitahoisia vuorovaikutussuhteita. 

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, lähes kaikkina päivinä puoli- tai täysihoitoateriat, ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen, lento- ja turistiverot sekä paljon muuta. Matkalla on mukana suomalainen, ammattitaitoinen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta alk. 1 190 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

7. - 21.9.2024

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (useimpina päivinä puoli- tai täysihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Kotor-Montenegro
Helsinki – Kotor – Tivat

1. päivä, lauantai Lento Helsingistä (Finnair) klo 8.00–10.00 Dubrovnikiin, Kroatiaan. Jatkamme matkaa bussilla rajan yli Montenegron puolelle Kotoriin. Reittimme myötäilee ensin Adrianmeren rannikkoa ja myöhemmin Montenegron puolella ajelemme kauniin Kotorinlahden maisemissa. Pysähdymme idyllisessä Perastin kylässä, jossa on vain yksi katu, mutta useita kirkkoja ja pikkupalatseja. Teemme veneretken pienelle Gospa od Škrpjelan saarelle. 

Lounaan jälkeen jatkamme Kotorinlahden pohjukkaan valokuvaukselliseen Kotoriin, jonka Unescon suojelemassa, muurien ympäröimässä vanhassakaupungissa näkyy edelleen venetsialaisten lähes 400 vuotta kestänyt valta. Kotorin kävelykierroksen jälkeen ajamme noin 10 kilometrin päässä sijaitsevaan Tivatiin, jossa majoitumme rannan läheisyydessä sijaitsevaan sijaitsevaan keskitason Palma-hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (L, P) 

Tiranan-kaupunkikuvaa-Albania
Tivat – Tirana

2. päivä, sunnuntai Montenegron vierailumme päättyy ja siirrymme rajan yli Albanian puolelle. Matkaa kertyy päivän aikana noin 250 kilometriä. Alkumatka taittuu jälleen Adrianmeren kauniissa maisemissa, jota täplittävät idylliset kylät, kuten kapean kannaksen mantereeseen yhdistämä Sveti Stefan. Myöhemmin käännymme sisämaahan ja rajanylityksen jälkeen jatkamme Skutarijärven kautta lounaalle. 

Myöhään iltapäivällä majoitumme Albanian pääkaupungissa Tiranassa 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Rogner-hotelliin (★★★★★). (A, L)

Tiranan-kaupunki-Albania
Tirana

3. päivä, maanantai Albania lienee yksi vähiten tunnetuista matkakohteista Euroopassa. Viime vuosina matkailijavirrat ovat kuitenkin olleet kasvussa muun muassa maan edullisen hintatason vuoksi. Pääkaupunki Tirana on lähes miljoonan asukkaan metropoli. Aamiaisen jälkeen teemme kaupunkikierroksen ja paikannamme Tiranan tärkeimmät kadut ja maamerkit. Näemme Skanderbeg-aukion ja diktaattori Enver Hoxhan museoksi 1980-luvun lopulla rakennetun pyramidin. Käymme myös Bunk´Art 2 -museossa, joka muistuttaa entisen diktaattorin vainoharhaisesta bunkkerimaniasta. 

Lounaan jälkeen on vapaa-aikaa. Kahvila- ja ravintolakulttuuria etsiville Tiranasta löytyy monia vaihtoehtoja ja yöelämä on vilkasta. (A, L)

Unescon-maailmanperintokohde-Ohrid-Makedonia
Tirana – Ohrid

4. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Pohjois-Makedoniaa ja Ohridia. Matkalla pysähdymme Elbasanissa. Sen vanha keskusta jää linnoitusmuurien sisäpuolelle. Saavuttuamme kauniin järven rannalla sijaitsevaan Ohridiin syömme lounaan ja teemme pienen kierroksen. Ohrid on Unescon maailmanperintökohde. Loppupäivä on vapaata. Majoitumme lähelle rantaa ensimmäisen luokan Unique Resort -hotelliin (★★★★). (A, L)

Skopjen-kuuluisa-kivisilta-Makedonia
Ohrid – Skopje

5. päivä, keskiviikko Meillä on noin 250 kilometrin ajomatka Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Pysähdymme Bitolan kaupungissa pienelle kävelykierrokselle ja myöhemmin syömme lounaan viininviljelyn sydänmailla Tikvesissä. Maistamme luonnollisesti myös paikallisia viinejä. 

Skopjessa majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Aleksanteri-Suuren-muistomerkki-Skopje-Makedonia
Skopje

6. päivä, torstai Vardarjoki jakaa lähes Helsingin kokoisen Skopjen uuteen ja vanhaan osaan. Kierroksellamme näemme tärkeimmät nähtävyydet, kuten kaupunkikuvaa hallitsevan linnoituksen ja värikkäät basaarit. Joen yli johtava vanha kivisilta yhdistää Makedonia-aukion ja basaarit. Lounaan jälkeen on vapaata, jolloin kaupungin keskustaa voi helposti tutkia myös kävellen. (A, L)

Gracanican-ortodoksiluostari-Pristina-Kosovo
Pristina

7. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen teemme kokopäiväretken Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan. Kosovo itsenäistyi Serbiasta yksipuolisella julistuksella alkuvuodesta 2008. Ristiriitaa aiheuttaneen itsenäisyyden on tunnustanut yli sata maata. Käymme ensin lähellä Pristinaa sijaitsevassa Gračanican ortodoksiluostarissa, joka on peräisin 1300-luvulta. Se on Unescon maailmanperintökohde. Pristinan kaupunkikierroksella näemme keskustan tärkeimmät paikat, kuten erikoisesta arkkitehtuuristaan tunnetun kansalliskirjaston ja itsenäisyysjulistuksen yhteydessä vuonna 2008 paljastetun Newborn-monumentin. Illaksi palaamme Skopjeen. (A, L)

Nisin-kaupunkikuvaa-Serbia
Skopje – Niš – Belgrad

8. päivä, lauantai Meillä on edessämme 450 kilometriä Serbian pääkaupunkiin Belgradiin, joten lähdemme tien päälle heti aamiaisen jälkeen. Noin puolimatkassa pysähdymme Nišin kaupungissa lounastamaan. Rooman keisari Konstantinus Suuri syntyi Nišissä, joka tuolloin tunnettiin nimellä Naissus. Näemme kaupungin erikoisimman nähtävyyden, pääkallotornin (Ćele Kula). Ottomaanit upottivat tornin seinämiin satoja Cegarin taistelussa vuonna 1809 kuolleiden serbikapinallisten pääkalloja. Torni on tärkeä pyhiinvaelluskohde ja identiteetin symboli serbeille. 

Illansuussa majoitumme Belgradin keskustassa 3 yöksi ensimmäisen luokan Marriott Courtyard City Center -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Belgrad-iltavalaistuksessa-Serbia
Belgrad

9.–10. päivä, su–ma Tonavan ja Savajoen yhtymäkohdassa sijaitseva Belgrad on Serbian pääkaupunki ja puolellatoista miljoonalla asukkaallaan Balkanin niemimaan suurin kaupunki. Belgrad on kohtuuhintainen metropoli, jossa näkemistä ja tekemistä riittää useammaksikin päiväksi. Belgradin linnoitus ja monet museot ovat matkailijoiden suosiossa. Vanhankaupungin Kneza Mihaila -katu tarjoaa parhaat ostosmahdollisuudet kansainvälisiä merkkiliikkeitä myöten. Mukulakivisen Skadarlija-kadun terasseilla on iltaisin hulvaton meno mustalaisorkestereiden viihdyttäessä päivällisseurueita ja tietenkin tippejä kerätessä. 

Sunnuntaina teemme reilun puolen päivän kaupunkikierroksen paikallistaaksemme tärkeimmät rakennukset, kaupunginosat sekä ostospaikat ja ravintolakadut. Käymme myös Jugoslavian Historian museossa, joka tunnetaan kenties paremmin Titon museona. Toinen museovierailumme tutustuttaa meidät mielenkiintoiseen fyysikkoon ja sähköinsinööriin, Nikola Teslaan. Suosittu sähköautomerkki ja Belgradin kansainvälinen lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Syömme myös lounaan retkellä.
Loppupäivä ja koko maanantai on vapaata aikaa tutkia Belgradia. (2xA, 1xL)

Aukio-Sarajevo-Bosnia-Hertsegovina
Belgrad – Brčko – Sarajevo

11.–12. päivä, ti–ke Aamiaisen jälkeen lähdemme noin 350 kilometrin bussimatkalle Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunkiin Sarajevoon. Matkalla pysähdymme Savajoen rannalla sijaitsevassa Brčkon kaupungissa, jossa teemme pienen kävelykierroksen ja syömme lounaan. Myöhään iltapäivällä saavumme Sarajevoon, jossa majoitumme 2 yöksi historiallisen keskustan läheisyydessä sijaitsevaan hyvän keskitason Europe-hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen.
Sarajevo on kokenut paljon ensimmäiseen maailmansotaan johtaneista Sarajevon laukauksista aina vuoden 1984 talviolympialaisiin ja lähes neljän vuoden serbipiiritykseen 1990-luvulla. Uskonnot ovat eläneet sopusoinnussa kautta aikojen, minkä vuoksi kaupunkia kutsutaankin pieneksi Jerusalemiksi. Vanhakaupunki itämaisine piirteineen on mielenkiintoinen ja siihen on helppo tutustua kävellen. 

Keskiviikkona kaupunkikierroksella näemme tärkeimmät rakennukset ja maamerkit. Ajamme myös keskustan ulkopuolelle lentokentän viereen, jossa tutustumme kiitoradan alle kaivettuun ns. toivon tunneliin. Se oli pahimman serbipiirityksen aikana ainut huoltoväylä kaupunkiin. Lounaan jälkeen on vapaa-aikaa omiin retkiin. (2xA, 2xL, 1xP)

Mostarin-vanha-silta-Bosnia-Hertsegovina-Olympia-Kaukomatkat
Sarajevo – Mostar – Dubrovnik

13.–14. päivä, to–pe Lähdemme aamulla kohti Mostaria. Osa reitistämme myötäilee kaunista Neretvajoen kanjonia. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Mostarin idyllinen vanha keskusta levittäytyy molemmille puolille jokea. Sodassa tuhottu ja vuonna 2004 restauroitu kivinen kaarisilta on ollut aina kroaattien ja muslimien korttelit yhdistävä rauhan symboli. Tutustumme Mostariin kävellen ja syömme lounaan.

Myöhemmin jatkamme vielä noin 150 kilometriä Kroatian Dubrovnikiin. Perillä tutustumme kävellen muurien ympäröimään vanhaankaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Dubrovnik kärsi pahoja vaurioita Jugoslavian hajoamissotien aikaisessa piirityksessä 1990-luvun alussa. Jälleenrakennustöiden jälkeen se on noussut 2000-luvulla uuteen kukoistukseen matkailun myötä. Kierroksen jälkeen majoitumme 2 yöksi Lapadin alueella sijaitsevaan ensimmäisen luokan Royal Ariston -hotelliin (★★★★★).
Perjantaina on koko päivä vapaata aina jäähyväispäivälliseen asti. (2xA, 1xL, 1xP)

lento

15. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen kuljetus kentälle, josta klo 10.50–14.50 lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Suuri Balkanin kiertomatka
 • suorat reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • aamiaiset sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat, useimpina päivinä puoli- tai täysihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Suuri Balkanin kiertomatka

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1 190 €.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Lentolippuja varten tarvitsemme matkustajien tarkat henkilötiedot, joiden tulee täsmätä passin kanssa. Toimita meille värillinen kopio passisi kuvasivusta matkavarauksesi yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Mikäli uusit passin ennen matkaa, toimita kopio myös uudesta viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Passikopion voit lähettää Omaloman kautta tai suojatussa sähköpostissa osoitteeseen passi(at)olympia.fi.

Ryhmän minimikoko 15. Olympia varaa oikeuden perua lähdön, mikäli vähimmäisosallistujamäärä ei täyty.
Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Maksuehdot: Ennakkomaksu 650 €. Loppumaksu erääntyy 60 vrk ennen lähtöä.
Peruutusehdot B: Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 €/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 €/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 30% matkan hinnasta, kuitenkin vähintään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 60 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 80 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
15 päivää alk./hlö 4 990 €
 • 7.9.2024 - 21.9.2024
  alk. 4 990€/hlö

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

 

Kokemuksia

Suuri Balkanin kiertomatka
52 arvostelua
Erinomainen
45.00 %
Hyvä
40.00 %
Ok
10.00 %
Ei kovin hyvä
0.10 %
Ei lainkaan hyvä
0.10 %

Pitää pystyä liikkumaan hyvin, portaita on paljon samoin muita esteitä.

 

Kannattaa mennä tutustumaan Balkkanin alueeseen ja Albaniaan. Avartaa maailman kuvaa ja auttaa ymmärtämään maailman historiaa paremmin.

 
ML

Hyvä matka. Voin suositella lämpimästi. Tulee tutuksi historia, tämän päivän poliittinen tilanne ja kauniit maisemat.

 
Rainer

Kohokohtia olivat hienot luontokohteet. Niitä olisi voinut olla enemmän. Tosin tällä sisällöllä, joka painottui historiaan ja nykyhetkeen sai erittäin hyvän käsityksen siitä, miten asiat tällä hetkellä Balkanilla ovat, mitä ihmiset ovat kokeneet ja mitä haasteita on kehityksen tiellä.

Hyvä tietää Suuresta Balkanin kiertomatkasta

Kahden viikon kiertomatka, seitsemässä eri Balkanin maassa, tehdään pääsääntöisesti keväällä ja syksyllä. Päivälämpötilat ovat pääsääntöisesti noin + 22 - 27 C, yöllä noin + 10 - 17 C. Syksyllä lämpötilat ovat yleensä hieman korkeammat kuin keväällä mutta kuitenkin näissä samoissa rajoissa. Pitkällä matkalla myös jokusen sadepäivän mahdollisuus on olemassa. Varaa kesävaatteiden lisäksi matkalle mukaan lämmintä vaatetta viileitä iltoja ja aamuja varten. Myös uima-asun voi ottaa mukaan. Mukavat jalkineet (esim. lenkkitossut) ovat suositeltavat, koska retkillä kävelemme paljon, myös epätasaisessa maastossa ja mukulakivikaduilla.

Valuutaksi Balkanin kiertomatkalle kannattaa ottaa euroja. Montenegrossa, Kroatiassa ja Kosovossa valuuttana onkin nykyisin euro. Muuten rahaa voi matkan varrella vaihtaa pieniä summia eri valuutoiksi. Muiden tämän matkan kohdemaiden valuutat ovat Albanian lek (ALL), Pohjois-Makedonian denaari (MKD), Serbian dinaari (RSD)ja Bosnia ja Hertsegovinan vaihdettava markka (BAM). Huomioi että myös luottokortit hyväksytään yleisesti suurimmissa liikkeissä, ravintoloissa ja hotelleissa.

Suurella Balkanin kiertomatkalla näet viisi Unescon maailmanperintökohdetta: