Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Suuri Balkanin kiertomatka

Tämä matka ei juuri nyt ole ohjelmassamme. Katso muut Euroopan matkamme täältä.

  • Kotor (Montenegro) 1 yö
  • Tirana (Albania) 2 yötä
  • Ohrid (Pohjois-Makedonia) 1 yö
  • Skopje (Pohjois-Makedonia) 3 yötä
  • Pristina (Kosovo) retki
  • Belgrad (Serbia) 3 yötä
  • Sarajevo (Bosnia ja Hertsegovina) 2 yötä
  • Mostar (Bosnia ja Hertsegovina) 1 yö
  • Dubrovnik (Kroatia) 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Montenegro – Albania – Pohjois-Makedonia – Kosovo – Serbia – Bosnia ja Hertsegovina – Kroatia

Balkanin niemimaan kansojen kirjo ja kulttuurien rikkaus on hämmentävää. Alueen monet valtiot kuuluivat aikoinaan marsalkka Titon koossa pitämään Jugoslaviaan. Balkanin nykyinen aluejako on kartoissa kuin kirjava tilkkutäkki. Maat ja kansat menevät helposti sekaisin kun kokonaiskuvaa yrittää hahmottaa. Kuitenkin kauniit maisemat, tuhansien vuosien historia, keittiön herkut ja monipuolinen kulttuuri omintakeisine tapoineen ovat erinomainen syy lähteä matkalle, joka vie pintaa syvemmälle Balkanin syövereihin.

Seitsemän maan kierros kahdessa viikossa valottaa jo hieman alueen taustoja, mutta kenties herättää myös lisää ihmettelyä. Matkaamme Adrianmeren rannoilta tasankomaiden viinialueille, näemme uneliaita pikkukyliä sekä suurkaupunkien kiireet ja Tonavan rantamaisemia.

Asiakasarviot

Erinomainen:
21
Hyvä:
7
Ok:
1
Arvioiden kokonaismäärä: 29
Erinomainen
Hyvä
Ok
Ei kovin hyvä
Ei lainkaan hyvä

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä puoli- tai täysihoito)

Helsinki – Kotor
1. päivä, perjantai
Lento Helsingistä (Finnair) klo 8.00–10.00 Dubrovnikiin, Kroatiaan. Jatkamme matkaa bussilla rajan yli Montenegron puolelle Kotoriin. Reittimme myötäilee ensin Adrianmeren rannikkoa ja myöhemmin Montenegron puolella ajelemme kauniin Kotorinlahden maisemissa. Pysähdymme idyllisessä Perastin kylässä, jossa on vain yksi katu, mutta useita kirkkoja ja pikkupalatseja. Teemme veneretken pienelle Gospa od Škrpjelan saarelle. Lounaan jälkeen jatkamme Kotorinlahden pohjukkaan valokuvaukselliseen Kotoriin, jonka Unescon suojelemassa, muurien ympäröimässä vanhassakaupungissa näkyy edelleen venetsialaisten lähes 400 vuotta kestänyt valta. Majoitumme vanhankaupungin lähellä sijaitsevaan keskitason Porto In -hotelliin (★★★★). Kotoriin on helppo tutustua kävellen. (L, P)

Kotor – Tirana
2. päivä, lauantai Montenegron vierailumme päättyy ja siirrymme rajan yli Albanian puolelle. Matkaa kertyy päivän aikana noin 250 kilometriä. Alkumatka taittuu jälleen Adrianmeren kauniissa maisemissa, jota täplittävät idylliset kylät, kuten kapean kannaksen mantereeseen yhdistävä Sveti Stefan. Myöhemmin käännymme sisämaahan ja rajanylityksen jälkeen pysähdymme Skutarijärven rannalla sijaitsevassa Shkodërissä. Lounaan jälkeen jatkamme Albanian pääkaupunkiin Tiranaan, jossa majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Rogner-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Tirana
3. päivä, sunnuntai Albania lienee yksi vähiten tunnetuista matkakohteista Euroopassa. Viime vuosina matkailijavirrat ovat kuitenkin olleet kasvussa muun muassa maan edullisen hintatason vuoksi. Pääkaupunki Tirana on lähes miljoonan asukkaan metropoli. Aamiaisen jälkeen teemme kaupunkikierroksen ja paikannamme Tiranan tärkeimmät kadut ja maamerkit. Näemme Skanderbeg-aukion ja diktaattori Enver Hoxhan museoksi 1980-luvun lopulla rakennetun pyramidin. Nykyisin rapistunut rakennus lienee yksi Euroopan rumimmista. Kahvila- ja ravintolakulttuuria etsiville Tiranasta löytyy monia vaihtoehtoja ja yöelämä on vilkasta. (A, L)

Tirana – Ohrid
4. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Makedoniaa ja Ohridia. Ennen rajaa pysähdymme Elbasanissa. Sen vanha keskusta basaareineen jää linnoitusmuurien sisäpuolelle. Saavuttuamme kauniin järven rannalla sijaitsevaan Ohridiin syömme lounaan ja teemme pienen kierroksen. Ohrid on Unescon maailmanperintökohde. Loppupäivä on vapaata. Majoitumme lähelle rantaa ensimmäisen luokan Unique Resort -hotelliin (★★★★). (A, L)

Ohrid – Skopje
5. päivä, tiistai Meillä on noin 250 kilometrin ajomatka Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Pysähdymme Bitolan kaupungissa pienelle kävelykierrokselle ja myöhemmin syömme lounaan viininviljelyn sydänmailla Tikvesissä. Maistamme luonnollisesti myös paikallisia viinejä. Skopjessa majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Skopje
6. päivä, keskiviikko Vardarjoki jakaa lähes Helsingin kokoisen Skopjen uuteen ja vanhaan osaan. Kierroksellamme näemme tärkeimmät nähtävyydet, kuten kaupunkikuvaa hallitsevan linnoituksen ja värikkäät basaarit. Joen yli johtava vanha kivisilta yhdistää Makedonia-aukion ja basaarit. Keskustaan on helppo tutustua kävellen. Lounaan jälkeen on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. (A, L)

Pristina
7. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen teemme kokopäiväretken Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan. Kosovo itsenäistyi Serbiasta yksipuolisella julistuksella alkuvuodesta 2008. Ristiriitaa aiheuttaneen itsenäisyyden on tunnustanut yli sata maata. Käymme ensin lähellä Pristinaa sijaitsevassa Gračanican ortodoksiluostarissa, joka on peräisin 1300-luvulta. Se on Unescon maailmanperintökohde. Pristinan kaupunkikierroksella näemme keskustan tärkeimmät paikat, kuten erikoisesta arkkitehtuuristaan tunnetun kansalliskirjaston ja itsenäisyysjulistuksen yhteydessä vuonna 2008 paljastetun Newborn-monumentin. Illaksi palaamme Skopjeen. (A, L)

Skopje – Niš – Belgrad
8. päivä, perjantai Meillä on edessämme 450 kilometriä Serbian pääkaupunkiin Belgradiin, joten lähdemme tien päälle heti aamiaisen jälkeen. Noin puolimatkassa pysähdymme Nišin kaupungissa lounastamaan. Rooman keisari Konstantinus Suuri syntyi Nišissä, joka tuolloin tunnettiin nimellä Naissus. Näemme kaupungin erikoisimman nähtävyyden, pääkallotornin (Ćele Kula). Ottomaanit upottivat tornin seinämiin satoja Cegarin taistelussa vuonna 1809 kuolleiden serbikapinallisten pääkalloja. Torni on tärkeä pyhiinvaelluskohde ja identiteetin symboli serbeille. Illansuussa majoitumme Belgradin keskustassa 3 yöksi ensimmäisen luokan Marriott Courtyard City Center -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Belgrad
9.–10. päivä, la–su Tonavan ja Savajoen yhtymäkohdassa sijaitseva Belgrad on Serbian pääkaupunki ja puolellatoista miljoonalla asukkaallaan Balkanin niemimaan suurin kaupunki. Monille tuntemattomaksi jäänyt Belgrad on kohtuuhintainen metropoli, jossa näkemistä ja tekemistä riittää useammaksikin päiväksi. Belgradin linnoitus ja monet museot ovat matkailijoiden suosiossa. Vanhankaupungin Kneza Mihaila -katu tarjoaa parhaat ostosmahdollisuudet kansainvälisiä merkkiliikkeitä myöten. Mukulakivisen Skadarlija-kadun terasseilla on iltaisin hulvaton meno mustalaisorkestereiden viihdyttäessä päivällisseurueita ja tietenkin tippejä kerätessä. Lauantaina teemme reilun puolen päivän kaupunkikierroksen paikallistaaksemme tärkeimmät rakennukset, kaupunginosat sekä ostospaikat ja ravintolakadut. Käymme myös Jugoslavian Historian museossa, joka tunnetaan kenties paremmin Titon museona. Toinen museovierailumme tutustuttaa meidät mielenkiintoiseen fyysikkoon ja sähköinsinööriin, Nikola Teslaan. Suosittu sähköautomerkki ja Belgradin kansainvälinen lentokenttä on nimetty hänen mukaansa. Kierroksen päätteeksi syömme lounaan. Loppupäivä ja koko sunnuntai on vapaata aikaa tutkia Belgradia. (2xA, 1xL)

Belgrad – Brcko – Sarajevo
11.–12. päivä, ma – ti Aamiaisen jälkeen lähdemme noin 350 kilometrin bussimatkalle Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunkiin Sarajevoon. Matkalla pysähdymme Savajoen rannalla sijaitsevassa Brckon kaupungissa, jossa teemme pienen kävelykierroksen ja syömme lounaan. Myöhään iltapäivällä saavumme Sarajevoon, jossa majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott Courtyard Sarajevo -hotelliin ja syömme päivällisen. (★★★★).
Sarajevo on kokenut paljon ensimmäiseen maailmansotaan johtaneista Sarajevon laukauksista aina vuoden 1984 talviolympialaisiin ja lähes neljän vuoden serbipiiritykseen 1990-luvulla. Uskonnot ovat eläneet sopusoinnussa kautta aikojen, minkä vuoksi kaupunkia kutsutaankin pieneksi Jerusalemiksi. Vanhakaupunki itämaisine piirteineen on mielenkiintoinen ja siihen on helppo tutustua kävellen. Tiistain kaupunkikierroksella näemme tärkeimmät rakennukset ja maamerkit. Ajamme myös keskustan ulkopuolelle lentokentän viereen, jossa tutustumme kiitoradan alle kaivettuun ns. toivon tunneliin. Se oli pahimman serbipiirityksen aikana ainut huoltoväylä kaupunkiin. Lounaan jälkeen on vapaa-aikaa omiin retkiin. (2xA, 2xL, 1xP)

Sarajevo – Mostar
13. päivä, keskiviikko Lähdemme aamupäivällä kohti Mostaria. Osa reitistämme myötäilee kaunista Neretvajoen kanjonia. Syötyämme lounaan matkalla saavumme iltapäivällä Mostariin, jossa majoitumme uudessa kaupunginosassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Mepas-hotelliin (★★★★★). Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Mostarin idyllinen vanha keskusta levittäytyy molemmille puolille jokea. Sodassa tuhottu ja vuonna 2004 restauroitu kivinen kaarisilta on ollut aina kroaattien ja muslimien korttelit yhdistävä rauhan symboli. Tutustumme Mostariin kävellen. (A, L)

Mostar – Dubrovnik
14. päivä, torstai Meillä on vielä noin 150 kilometrin matka Kroatian Dubrovnikiin. Perillä tutustumme kävellen muurien ympäröimään vanhaankaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Dubrovnik kärsi pahoja vaurioita Jugoslavian hajoamissotien aikaisessa piirityksessä 1990-luvun alussa. Jälleenrakennustöiden jälkeen se on noussut 2000-luvulla uuteen kukoistukseen matkailun myötä. Kierroksen jälkeen majoitumme Lapadin alueella sijaitsevaan ensimmäisen luokan Ariston-hotelliin (★★★★★) ja syömme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)

15. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen kuljetus kentälle, josta klo 10.50–14.50 lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Suuri Balkanin kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia