Hyppää pääsisältöön

Balaton - patikointia Unkarissa

Balatonjärven lukuisilla kävelyretkillä tutustut Unkarin kauniiseen luontoon, värikkääseen talonpoikaiskulttuuriin, perinneruokaan ja kylpyläkulttuuriin.
7 päivää alk.990 €/hlö
  • 9.9.2018 - 15.9.2018 Täynnä
  • Balatonfüred 4 yötä
  • Badacsony 2 yötä
  • Budapest retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 1/5 helppo

Unkarilla on pysyvä paikka monen suomalaisen sydämessä. Veljeskansamme vieraanvaraisuus ja maan mielenkiintoinen historia ovat innostaneet meitä matkustamaan niin Budapestiin kuin Pustan aroillekin. Tällä kertaa tutustumme hieman toisenlaiseen Unkariin. Bala­ton­järvellä on upeat puitteet niin kulttuuriin tutustumiseen kuin luonnossa liikkumiseenkin. Nautimme Balatonjärven pohjoisrannan viehättävien pikkukaupunkien tun­nel­masta, poikkeamme vanhoihin viinikellareihin ja herkuttelemme mauk­kailla perinneruuilla.

Lukuisilla kävelyretkillä tutustumme Unkarin kauniiseen luontoon ja värikkääseen talon­poi­kais­kulttuuriin. Makuelämykset, historia ja luonnossa liikkuminen yhdistyvät ihastuttaviin Balaton­järven maisemiin ja kauniiseen maalaisidylliin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Balatonfüred
1. päivä, sunnuntai

Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 9.30 Budapestiin, jonne saavumme klo 10.50. Tapaamme kentällä unkarilaisen suomea puhuvan matkanjohtajamme, joka tutustuttaa meidät maansa kulttuuriin, nähtävyyksiin ja paikalliseen elämänmenoon. Jatkamme bussilla noin tun­nin matkan Unkarin kuninkaiden historialliseen kruunajaiskaupunkiin Székesfehérváriin, joka varsinkin keskiajalla oli yksi Unkarin tärkeimmistä kaupungeista. Lounaan jälkeen on hieman aikaa tutustua kaupunkiin, ennen kuin jatkamme edelleen noin tunnin verran Balatonfürediin. Balatonfüred on yksi Unkarin vanhimmista kylpyläkohteista. Kauniit maisemat, hyvät viinit ja erinomainen sijainti Balatonjärven rannalla houkuttelevat kaupunkiin runsaasti vierailijoita. Teemme kävelykierroksen Balatonfüredin rantabulevardilla ja maistelemme vanhan kylpylän terveyslähteen vettä. Majoitumme 4 yöksi vaatimattomaan Zöldház-majataloon. Illalla syömme tervetulopäivällisen. (L, P)

Tihanyn niemimaa
2. päivä, maanantai
(13 km, patikointia 4–6 tuntia)
Aamiaisen jälkeen lähdemme lautalla Tihanyn luonnonsuojelualueelle, jossa tänään patikoimme. Luonnonsuojelualue käsittää 1698 hehtaarin niemen, joka työntyy Balatonjärveen. Reittimme kulkee vaihtelevassa maastossa ja päivän aikana on luvassa muutamia jyrkkiäkin nousuja. Matkan varrella näemme 1200-luvulla luolaan perustetun ortodoksiluostarin rauniot sekä villiintyneitä laventelilehtoja. Ennen kuin palamme lautalle, käymme pienessä Tihanyn kalastajakylässä. Idyllistä kylämaisemaa hallitsee barokkityylisen benediktiiniluostarin kaksitorninen kirkko. Tutustumme myös paikallisten käsityökojujen tarjontaan. (A, RE)

Koloska-laakso
3. päivä, tiistai 
(16 km, patikointia 5–7 tuntia)
Tänään patikoimme ensin Lóczyn kalkkikiviluolalle. Vuosituhansia jatkunut termaaliveden aiheuttama eroosio on muodostanut lähes 150 metriä pitkään ja 20 metriä syvään luolaan silminnähtäviä geologisia kerrostumia. Lämpötila luolassa on pysyvästi n. 12 °C. Jatkamme patikointia vaihtelevassa maastossa Balatonin kansallispuiston metsämaisemissa Koloska-laaksoon. Reittiämme ympäröivät kukkulat nousevat 300–400 metrin korkeuteen. Matkan varrella on useita näköalatorneja, joihin voimme nousta ihailemaan maisemia. Lounaan syömme metsäkievarissa. Palaamme metsäteitä pitkin takaisin Balatonfürediin. (A, L)

Balatonfüred
4. päivä, keskiviikko
Aamiaisen yhteydessä saamme retkieväät mahdollista vapaapäivää varten. Päivää voi viettää monin tavoin, vaikka vain nauttien rantaelämästä uimarannalla. Parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsee myös viehättävä Veszprém, yksi Unkarin vanhimmista kaupungeista. Sinne pääsee junalla vajaassa tunnissa. Illalla kokoonnumme yhteiselle päivälliselle. (A, RE, P)

Lisämaksullinen retki: Siófok
Vapaapäivän vaihtoehtona on osallistua lisämaksulliselle kokopäiväretkelle. Matkaamme laivalla Balatonjärven vastarannalla sijaitsevaan Siófokiin, joka on Balatonin etelärannan suurin, noin 25 000 asukkaan kaupunki. Tutustumme kaupunkiin ja syömme siellä lounaan. Päivällisen nautimme yhdessä muun ryhmän kanssa retken jälkeen. Pyydämme ilmoittautumaan tälle retkelle jo matkaa varatessanne. Retken hinta on 40 euroa, minimi 7 osanottajaa. Retki maksetaan paikan päällä. (retkeläisillä A, L, P)

Balatonfüred – Badacsony
5. päivä, torstai
(10 km, patikointia 4–5 tuntia)
Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavaramme, jotka kuljetetaan suoraan seuraavaan majoituspaikkaamme. Matkustamme junalla noin tunnin matkan Badacsonytomajiin, josta aloitamme tämän päivän patikointimme. Reittimme kulkee Badacsonyn rinteitä ylös vulkaaniselle basalttiylängölle, mistä voimme ihailla Balatonjärven ja sen rantojen kauniita maisemia. Kiipeämme näköalatorniin, joka on rakennettu alueen korkeimmalle kohdalle 438 metrin korkeuteen. Huipulta laskeudumme aluksi jyrkkiä metsäpolkuja, kunnes ohitamme vuoren alarinteiden viiniviljelmät ja saavumme lopulta majapaikkaamme Badacsonyyn. Majoitumme 2 yöksi vaatimattomaan Neptun Panzión -majataloon. (A, RE, P)

Szigliget
6. päivä, perjantai
(17 km, patikointia 6–8 tuntia)
Aamulla lähdemme patikoimaan kohti Szigligetiä. Nousemme Badacsonyn viinirinteitä jylhään metsään ja näemme myös joitain kauniita basalttikivimuodostelmia, kunnes saavumme kukkulan (242 m) laella sijaitseville Szigligetin keskiaikaisen linnan raunioille. Raunioilta avautuvat upeat maisemat ympäröivään luontoon ja alla sijaitsevaan Szigligetin kylään. Matkamme jatkuu satamaan, josta palaamme lautalla takaisin majapaikkaamme Badacsonyyn. Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

Badacsony – Budapest – Helsinki
7. päivä, lauantai

Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla Budapestiin, jossa tutustumme lyhyellä kävelykierroksella Budan ja Pestin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Matkalla syömme lounaan. Kuljetus lentokentälle, josta klo 19.00–22.20 lento (Finnair) Helsinkiin. (A, L)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 160 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 150 euroa.
Peruutusehdot Balaton-matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-    viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
-     60–30 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu150 e/henkilö
-     29–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 300 e/henkilö
-     14 vrk–48 tuntia ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
-     myöhemmin kuin 48 tuntia ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja Kaukoretket-matkoille.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Balaton - patikointia Unkarissa: Vinkkejä ja suosituksia

Päiväretkillä maaston korkeuserot vaihtelevat 100 ja 350 metrin välillä. Patikoimme pääsääntöisesti hyväkuntoisilla poluilla ja metsäteillä kumpuilevassa maastossa. Vanhat metsät, viinirinteet  ja järvimaisemat ovat alueella tyypillisiä. Ruokailemme paikallisissa ravintoloissa, minkä lisäksi nautimme osan lounaista retkieväinä luonnon helmassa. Suomea puhuvan unkarilaisen matkanjohtajamme apuna on tarvittaessa myös unkarilainen apuopas, joka ei puhu suomea.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
Budapest, including the Banks of the Danube, the Buda Castle Quarter and Andrássy Avenue
www.balaton.hu
www.suomiunkari.fi

Voit olla kiinnostunut myös näistä