Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Patikointia ja pyöräilyä Pohjois-Kyproksella

Tutustu Pohjois-Kyproksen upeisiin maisemiin patikoiden ja pyöräillen.

8 päivää alk. 1 590 € /hlö
Uutuus
  • 16.10.2021 - 23.10.2021 Varaa
  • Kyrenia 3+3 yötä
  • Dipkarpaz 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuustaso: 1,5/5 helppo

Pohjois-Kyprosta voi hyvällä syyllä kutsua Välimeren helmeksi. Vuodesta 1974 lähtien kahtia jaetun Kyproksen saaren pohjoisosaa eivät matkailijavirrat ole vielä täysin vallanneet ja se on saaren eteläosaa paljon rauhallisempi. Lukuisat kansat ja sivilisaatiot ovat jättäneet alueelle jälkensä ja sitä pidetään monesti saaren kauneimpana ja mielenkiintoisimpana seutuna.

Tällä matkalla tutustumme Pohjois-Kyproksen nähtävyyksiin, valokuvauksellisiin maisemiin ja idylliseen maaseutuun kävellen, patikoiden ja pyöräillen. Kalkanlin laaksossa patikoimme vehreässä lehdossa satoja vuosia vanhojen oliivipuiden siimeksessä. Esentepen kylästä patikoimme pinjan tuoksuisissa vuoristomaisemissa vanhalle Antiphonitisin kirkolle. Pyöräilemme saaren jaettuun pääkaupunkiin Nikosiaan ja paikannamme Pohjois-Nikosian tärkeimmät nähtävyydet. Pyöräillen tutustumme myös saaren itäisimmän osan muodostavan Karpazin niemimaan merellisiin maisemiin. Saaren monituhatvuotiseen historiaan perehdymme Salamiksen arkeologisella alueella ja muurien ympäröimässä Famagustassa saaren itärannikolla.

Majoitumme melkein koko matkan ajaksi viehättävään Kyrenian pikkukaupunkiin saaren pohjoisrannikolla. Meillä on ohjelmassa myös yksi kokonainen vapaapäivä, jolloin päätät itse päivän ohjelmasta. Halutessasi voit lähteä kanssamme lisäretkelle Pyhän Hilarionin linnaan ja Bellapaisin luostariin. 

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen

Vaativuustaso: 1,5/5 helppo

Helsinki – Kyrenia
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.35 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Pohjois-Kyprokselle. Saavumme Ercanin lentokentälle klo 21.15 ja ajamme lentokentältä vajaassa tunnissa saaren pohjoisrannikolle Kyreniaan. Majoitumme kaupungin vanhan keskustan tuntumassa sijaitsevaan keskitason Pia Bella -hotelliin ja syömme kevyen päivällisen. (P)

Patikointia Kalkanlissa
2. päivä, sunnuntai (n. 7 km, nousua ja laskua n. 70 m, patikointia n. 3 tuntia)
Aamiaisen jälkeen ajamme vajaassa tunnissa Kyreniasta lounaaseen sijaitsevaan Kalkanlin laaksoon. Kalkanli on Pohjois-Kyproksen hedelmällisintä maatalousaluetta ja tunnettu 2000 vanhasta oliivipuustaan. Jotkut puista ovat jopa 800-900 vuotta vanhoja ja tuottavat yhä oliiveja. Laaksossa tavataan runsaasti myös kosteikkokasveja ja orkideoita. Patikoimme laaksossa noin 3 tunnin ajan pääosin hyväkuntoisia polkuja ja kärryteitä pitkin kauniisiin maisemiin ja alueen kasvistoon tutustuen. Siirrymme bussilla noin puolessa tunnissa Korucamin maroniittikylään. Kyproksen maroniitit ovat alkujaan arabeja ja harjoittavat omanlaista muotoaan katolilaisuudesta. Teemme pienen kävelyn kylässä, jonka elämä keskittyy kylän keskellä olevan kirkon ympärille. Paluumatkalla pysähdymme hetkeksi Geçitköyn tekojärvelle, johon vesi tulee Turkista merenalaista putkistoa pitkin. Ennen paluuta hotellille syömme perinteisen kyproslaisen lounaan. Pääsemme ehkä myös itse auttamaan ruoanlaitossa. Tervetulopäivällinen. (A, L, P)

Pyöräilyä Hisarköystä Nikosiaan
3. päivä, maanantai(n. 43 km, nousua ja laskua n. 200 m, pyöräilyä n. 4 tuntia)
Aamiaisen jälkeen n. 45 minuutin bussikuljetus Kyrenian rantavuorten yli Hisarköyhin (n. 240 m), josta aloitamme pyöräilyn kohti pääkaupunki Nikosiaa. Pyöräilemme päällystettyjä pikkuteitä kumpuilevissa pikkukylien pilkuttamissa maalaismaisemissa rantavuorten jäädessä pikkuhiljaa taaksemme. Nousemme reittimme korkeimmalle kohdalle 310 metrin korkeuteen, josta laskeudumme kohti Nikosiaa (n. 150 m). Pääkaupungin lähellä liikenne muuttuu vilkkaammaksi. Nikosia (turkiksi Lefkosa) on maailman ainoa jaettu pääkaupunki; se on sekä Kyproksen tasavallan, että Turkin tunnustaman Pohjois-Kyproksen pääkaupunki. Nikosian pyöreää vanhaa kaupunkia ympäröi venetsialaisten muinoin rakentamat muurit ja YK:n valvoma puskurivyöhyke kulkee vanhan kaupungin keskellä. Tutustumme Pohjois-Nikosian nähtävyyksiin kävellen. Näemme mm. hienon Selimiyen moskeijan, joka rakennettiin alun perin kirkoksi 1100-1200 -lukujen vaihteessa. Ottomaanivalloittajat muuttivat sen moskeijaksi 1500-luvulla lisäten siihen minareetit. Käymme myös Büyük Hanissa, jonka sisäpihalla on monia pikkuliikkeitä ja kahviloita. Paikka toimi 1500-luvulla karavaaniseraljina, kauppamiesten majapaikkana. Syömme lounaan vanhassa kaupungissa. Meille jää myös aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Halutessasi voit myös pistäytyä hetkeksi Etelä-Nikosian puolelle. Muista ottaa passi mukaan. Myöhemmin iltapäivällä palaamme bussilla takaisin Kyreniaan. (A, L, P)    

Kyrenia – Dipkarpaz ja pyöräilyä Karpazin niemimaalla  
4. päivä, tiistai  (n. 44 km, laskua n. 440 m, nousua n. 440 tai 300 m, pyöräilyä n. 4 tuntia)
Lähdemme liikenteeseen aamuvarhain ja ajamme bussilla n. 2 tunnissa rannikkoa myötäillen itään syrjäisellä Karpazin niemimaalla sijaitsevaan Dipkarpazin kylään. Nousemme heti saavuttuamme pyörien selkään ja lähdemme tutustumaan Karpazin niemimaan maisemiin. Laskeudumme niemimaan keskellä sijaitsevasta kylästä rannikolle ja pyöräilemme päällystettyä, välillä hieman kuoppaista, tietä vaihtelevissa maisemissa. Pysähdymme lounaalle matkan varrella sijaitsevaan ravintolaan. Jatkamme matkaa ohittaen ehkä koko Kyproksen saaren kauneimman ja idyllisimmän rannan, Golden Beachin. Karpazin alue tunnetaan villiintyneistä aaseistaan, joita elää täällä suuri joukko. Aasit ovat sangen kesyjä ja tulevat mielellään tapaamaan ihmisiä makupaloja kerjäten. Noin 22 km:n pyöräilyn jälkeen saavumme Apostoli Andreaan 1700-luvulla perustetulle ortodoksiluostarille. Piipahdamme sisälle luostarin kirkkoon ja pyöräilemme tuttua reittiä takaisin Dipkarpaziin. Jos et halua pyöräillä kylään johtavaa pitkää mäkeä ylös, voit antaa pyöräsi kuljetukseen mäen juurella ja matkata itse viimeiset kilometrit bussilla. Dipkarpazissa majoitumme lähellä toinen toistaan sijaitseviin pieniin, vaatimattomiin majataloihin. Päivällinen. (A, L, P)   

Dipkarpaz – Famagusta – Kyrenia
5. päivä, keskiviikko 
Tänään tutustumme Pohjois-Kyproksen itärannikon nähtävyyksiin. Aamulla ajamme noin 1,5 tunnissa entiseen Pyhän Barnabaan luostariin, jonka luostarirakennuksessa toimii nykyisin ikonimuseo. Barnabasta pidetään Kyproksen kirkon perustajana ja luostarin kerrotaan perustetun hänen hautapaikalleen. Luostarin lähellä aivan meren rannalla sijaitsee Kyproksen saaren merkittävin arkeologinen kohde, Salamis. Kaupunki oli antiikin ja Rooman valtakunnan aikana saaren suurin ja rikkain kaupunki. Tutustumme alueen keskeisiin nähtävyyksiin jalkaisin ja näemme mm. kaupungin kylpylät ja amfiteatterin. Lounaan jälkeen jatkamme bussilla n. 20 minuutissa keskiaikaiseen Famagustaan, jonka vanhaa keskustaa ympäröivät jykevät muurit. Teemme pienen kävelykierroksen vanhassa kaupungissa, jonka jälkeen meillä on vapaa-aikaa. Famagustan lähellä, ”ei kenenkään maalla” sijaitsee Varoshan autiokaupunki. Varosha oli ennen Välimeren vilkkaimpia rantalomakohteita, mutta matkailu loppui kuin seinään vuonna 1974 Famagustan jäädessä kahtiajaetun Kyproksen pohjoispuolelle. Varosha on täysin suljettu asukkailta ja matkailijoilta, mutta sen rantaa reunustavia hotellien rapistuneita luurankoja pääsee ihmettelemään lyhyen matkan päästä. Myöhemmin iltapäivällä ajamme n. 1,5 tunnissa Kyreniaan ja majoitumme jo tuttuun Pia Bella -hotelliin. Päivällinen. (A, L, P)   

Patikointia Esentepestä Antiphonitisin kirkolle  
6. päivä, torstai (12 km, nousua ja laskua n. 220 m, patikointia n. 4 tuntia)
Aamiaisen jälkeen noin puolen tunnin bussimatka rannikkoa pitkin itään Esentepen kylään (220 m), josta päivän patikointimme alkaa. Nousemme pinjaa kasvavaa loivaa rinnettä lyhyin asfalttiosuuksin reittimme korkeimmalle kohdalle n. 440 metriin korkeuteen, jonka jälkeen matka taittuu melko tasaisessa maastossa. Maisemat vuorille ja Välimerelle ovat upeat. Laskeudumme kapeaa vuoren rinteellä mutkittelevaa polkua alas Antiphonitisin vanhalle kirkolle (n. 350 m), joka on peräisin 1100-luvulta. Kirkon keskuskupoli ja seinät on koristeltu hienoin freskoin, joita pääsemme ihastelemaan. Syömme kirkolla retkilounaan ja patikoimme sitten tuttua reittiä takaisin ylös ja laskeudumme takaisin Esentepeen asfaltoitua pikkutietä pitkin. Bussikuljetus takaisin Kyreniaan ja loppu iltapäivä on vapaa-aikaa. Päivällinen. (A, RL, P)

Kyrenia
7. päivä, perjantai
Vapaa päivä. Koko päivä on varattu lepoon ja rentoutumiseen. Lähde vaikka tutustumaan kävellen Kyrenien nähtävyyksiin ja ravintola- ja ostostarjontaan. Kyrenia on yksi Kyproksen kauneimmista kaupungeista ja sen maisemaa hallitsevat vuoret, venetsialaisten 1500-luvulla rakentama linnoitus ja kaunis hevosenkengänmuotoinen vanha satama kalaravintoloineen. Vaihtoehtoisesti voit lähteä lisämaksulliselle puolipäiväretkelle Pyhän Hilarionin linnaan ja Bellapaisin luostariin. Ajamme noin puolessa tunnissa Pyhän Hilarionin linnaan, joka rakennettiin bysanttilaisaikana osittain kallioon louhien korkealle vuorelle Kyrenian edustalle. Walt Disneyn kerrotaan saaneen vaikutteita linnan arkkitehtuurista piirrettyyn Lumikki-elokuvaan. Tutustumme linnoituksen eri osiin kävellen, joten varaudu nousemaan satoja rappusia. Maisemat linnan korkeimmalta huipulta alas Kyreniaan ja merelle ovat upeat. Jatkamme bussilla noin puolessa tunnissa Bellapaisin pittoreskiin kylään, jossa tutustumme Bellapaisin vanhaan luostariin. Luostarilla on mielenkiintoinen historia; sen perustivat 1100-luvun lopulla Palestiinasta pakenevat munkit uudeksi kodikseen Jerusalemin kukistuttua sulttaani Saladinin joukoille. (Lisäretken hinta 50 e sis. lounaan; ryhmän minimikoko retkellä 5 henkilöä. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varattaessa, kuitenkin viimeistään 2 kuukautta ennen matkaa). Illalla jäähyväispäivällinen. (A, P)   

Kyrenia – Helsinki
8. päivä, lauantai Varhain aamulla kuljetus Ercanin lentokentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 8.45 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.05. (A)

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 16.10.2021 lähdöllä 140 e.

Lisäretki: Pyhän Hilarionin linna ja Bellapaisin luostari 50 e. Retkelle tulee ilmoittautua jo matkaa varatessa tai viimeistään 2 kk ennen matkaa.

Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeenkin. Tarkista passin voimassaolo jo matkaa varatessasi ja tarvittaessa hanki uusi hyvissä ajoin.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Reittien ja teiden kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin

Ennakkomaksu 350 euroa
Peruutusehdot:
Matkan erityispiirteen vuoksi sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja. Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
  • 60–45 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 44–31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu, 350 e/henkilö
  • 30–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 750 e/henkilö
  • 20–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
  • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Tämän matkan hinta perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Patikointia ja pyöräilyä Pohjois-Kyproksella: Vinkkejä ja suosituksia

Patikoidessa ja pyöräillessä kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme patikoilla pääsääntöisesti helpossa maastossa hyväkuntoisia polkuja pitkin. Nilkkaa tukevat jalkineet ovat suositeltavat. Vaellussauvoista voi olla apua. Pyöräillessä ajamme aina ajotiellä. Ajotiet ovat päällystettyjä ja useimmiten hyväkuntoisia. Asfalttipäällyste Karpazin niemimaan pyöräilyllä on paikoitellen kulunut ja tie kuoppainen. Maasto on kumpuilevaa. Ajamme 21-vaihteisilla maastopyörillä, joissa on käsijarrut. Pyörissä ei ole lokasuojia, tarakkaa tai koria. Pyörää varten kysymme ilmoittautumisen yhteydessä myös matkustajan pituuden. Suosittelemme omaa pyöräilykypärää sekä pikkureppua, johon voit pakata päiväretkien aikana tarvitsemasi henkilökohtaiset tavarat. Matkalla on mahdollisuus uida, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan.

Yhden yön majoituksemme Dipkarpazissa on vaatimatonta, mutta parasta mitä kohteessa on saatavilla. Dipkarpazissa majoitumme eri majataloissa joten huoneet ovat erilaisia. Halutessasi voit jättää matkatavaroitasi säilöön Kyrenian hotelliin Dipkarpazin matkaosuuden ajaksi. Kyrenian hotellissa wifi toimii vain yleisissä tiloissa.

Matkalle tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Vuoristotaudin vaaraa tällä matkalla ei ole.

Reittien ja teiden kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin

Voit olla kiinnostunut myös näistä