Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Santiago de Compostela - patikointia pyhiinvaellusreitillä Espanjassa

Patikoi historiallisella pyhiinvaellusreitillä Espanjassa, Galician vehreissä maalaismaisemissa ja ihastu keskiaikaisiin pikkukyliin.

7 päivää alk. 1 670 € /hlö
 • 11.9.2021 - 17.9.2021 paluu Helsingissä lauantain puolella, klo 00.50 Varaa
 • Ourense 1 yö
 • Samos 1 yö
 • Portomarín 1 yö
 • Palas de Rei 1 yö
 • Arzúa 1 yö
 • Santiago de Compostela 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2/5 haasteellinen                   

Historiallinen pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostelan katedraaliin apostoli Jaakobin haudalle tunnetaan kaikkialla maailmassa. Vaellusreittejä on useita, mutta ranskalainen reitti eli Camino Francés on näistä tunnetuin. Samaa reittiä on vaellettu jo yli tuhannen vuoden ajan.

Tälle matkalle olemme valinneet ranskalaisen reitin loppuosan. Sen varrella näkee vaeltajia monista eri maista. Jotkut ovat tehneet matkaa jo satoja kilometrejä Ranskasta, Itävallasta tai Italiasta asti. Toiset tekevät vaelluksen polkupyörillä ja huikkaavat ohi mennessään vakiintuneen tervehdyksen ”Buen Camino” toivottaakseen hyvää vaellusta.

Ruuhkan tuntua ei patikoidessa juurikaan ole, koska kaikki vaeltavat samaan suuntaan. Näin ollen voimme kaikessa rauhassa nauttia Galician kumpuilevasta maalaismaisemasta. Tämä Atlantin rannalla sijaitseva ”tuhansien jokien” maakunta tarjoaa vierailijalle vehreää luontoa, ihastuttavia keskiaikaisia pikkukyliä, historiallisia kaupunkeja ja hengellistä tunnelmaa. Matkalla on puolihoito.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Ourense
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.30 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Portoon, jonne saavumme klo 11.15. Jatkamme bussilla noin 3 tunnin matkan Galiciassa sijaitsevaan, roomalaisten yli 2000 vuotta sitten perustamaan Ourenseen (132 m), joka on nykyään yli 100 000 asukkaan kotikaupunki. Majoitumme hyvään keskitason Carrís Cardenal Quevedo -hotelliin. Iltapäivällä on omaa aikaa tutustua vaikka hotellimme läheisyydessä sijaitsevaan viehättävään vanhaankaupunkiin. (P)

Ourense – O Cebreiro – Samos
2. päivä, sunnuntai (21 km, vaellusaika 6–7 tuntia)
Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla noin tunnin matkan O Cebreiroon (1300 m), joka on yksi ranskalaisen pyhiinvaellusreitin ihastuttavimmista pikkukylistä. Alueella oli aikoinaan runsaasti kelttien rakentamia pyöreitä, olkikattoisia kivitaloja, joista muutama on säilynyt lähes muuttumattomana meidän päiviimme asti. Nykyäänkin uudemmat rakennukset jäljittelevät kelttien perinteistä rakennustyyliä. Kylän vanhin majatalo San Giraldo de Aurillac on yövyttänyt matkalaisia jo 800-luvulta saakka. Aloitamme päivän vaelluksen viileästä ja usein sumuisesta O Cebreirosta. Kenties koko vaellusreitin upeimmat maisemat avautuvat ympärillämme matkallamme kohti Alto do Poioa (1337 m). Iltapäivällä laskeudumme niittyjen ympäröimää rinnettä kohti Triacastelaa (665 m), josta jatkamme bussilla Samokseen (700 m). Samoksessa sijaitsee Galician alueen merkittävin benediktiiniläisluostari. Majoitumme keskitason A Viega -hotelliin, jossa syömme myös päivällisen. (A, P) 

Samos – Portomarín
3. päivä, maanantai (23 km, vaellusaika 7–8 tuntia)
Vaelluspäivät aloitamme yleensä varhaisella aamiaisella. Kuljetus aamiaisen jälkeen Sarrian läheisyyteen, josta päivän patikkamme kohti Portomarínia alkaa nousulla Sarriaa ympäröiville kukkuloille. Seuraamme keltaisella maalattuja nuolia ja pyhiinvaellusreitin simpukkatunnuksia pysyäksemme oikealla tiellä. Vaellamme päivän aikana metsäpolulla, kärrypolulla, pellon piennarta ja välillä päällystettyä pikkutietä pitkin. Välillä kävelemme läpi pienten kylien, joissa ystävälliset galicialaiset pitävät kievareitaan ja toivottavat vaeltajat lämpimästi tervetulleiksi levähtämään hetkeksi kahvikupposen tai tapaslautasen ääreen. Saavumme myöhään iltapäivällä Portomaríniin (350 m) ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan keskitason Pousada de Portomarin -hotelliin. (A, P)

Portomarín – Palas de Rei ­                    
4. päivä, tiistai (24 km, vaellusaika 7–8 tuntia)
Lähdemme liikkeelle aamutuimaan. Ylitettyämme Miñojoen alkaa loiva nousu tammimetsän siimeksessä Ventas de Naroniin (700 m). Vaellamme niittyjen halki ja viinitarhojen vieritse, mutta kävelemme myös paikallistien reunaan syntynyttä polkua pitkin. Iltapäivällä patikoimme enimmäkseen alamäkeä aina Palas de Reihin (565 m) asti. Palas de Rei on tyypillinen galicialainen pikkukaupunki, jossa ravintolat ja pienet putiikit ovat keskittyneet keskusaukion ja kaupungintalon ympärille. Majoitumme keskustan tuntumaan keskitason Complejo La Cabaña -hotelliin. (A, P)

Palas de Rei – Arzúa
5. päivä, keskiviikko  (26 km, vaellusaika 6–7 tuntia)
Aamupalan jälkeen lähdemme vaeltamaan kohti Arzúaa. Alkumatkasta ohitamme maalaistaloja, joiden ympäristössä kanat ja kukot väistelevät vaeltajia. Laiduntavat lehmät ja lampaat täydentävät maalaisidylliä. Pysähdymme matkan varrella levähtämään kahvilassa tai tapas-ravintolassa. Pääosan päivästä vaellamme pitkin helppokulkuista polkua, jossa on vähän korkeuseroja. Pehmeämmässä maastossa polku on painunut parikin metriä maastoa alemmaksi tuhansien vaeltajien kuluttamana. Ennen Arzúaa (389 m) nousemme bussiin ja ajamme viimeiset kilometrit kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan vaatimattomaan Suiza-hotelliin, jossa syömme päivällisen. (A, P)

Arzúa – Monte do Gozo – Santiago de Compostela
6. päivä, torstai (16 km, vaellusaika 4–5 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Arcaan. Edessämme on viimeinen vaellusosuus kohti Santiagoa. Maasto Arcasta Monte do Gozolle on pääosin tasaista. Maisemaa katsoessaan huomaa, että lähestymme kaupunkia. Ohitamme Lavacollan kylän, jossa keskiajan pyhiinvaeltajat pysähtyivät peseytymään pienessä joessa, ennen kuin saapuivat Santiagoon. Vaelluksemme päätepiste on Monte do Gozon näköalapaikka (370 m). Täällä nousemme bussiin ja ajamme Santiagon keskustaan (264 m). Majoitumme keskustassa sijaitsevaan keskitason Gelmirez-hotelliin. Teemme lyhyen kävelykierroksen tässä pyhässä kaupungissa. Tutustumme mm. 1200-luvulla valmistuneeseen katedraaliin, jonka uskotaan olevan apostoli Jaakobin viimeinen lepopaikka. Hänen maallisia jäännöksiään säilytetään kryptassa katedraalin alttarin alla. Katedraalin ympärillä levittäytyy Santiagon vilkas vanhakaupunki palatseineen, toreineen ja kapeine kujineen. Se on täynnä historiaa, viinitupia, terassiravintoloita ja pieniä putiikkeja sekä iloisia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Illalla syömme jäähyväispäivällisen. (A, P)

Santiago de Compostela – Helsinki
7. päivä, perjantai  Aamupäivällä on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 14.05 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme seuraavan päivän puolella klo 0.50. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 220 e.

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 350 euroa
Peruutusehdot Santiago de Compostela -matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 350 e/henkilö
 • 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
 • 14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 900 e/henkilö
 • myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Santiago de Compostela - patikointia pyhiinvaellusreitillä Espanjassa: Vinkkejä ja suosituksia

Liikunnan lisäksi matkan kulttuurihistoriallinen anti on suuri. Vaellamme alle 1350 metrin korkeudessa, joten vuoristotaudin vaaraa ei ole. Aloitamme vaelluksen korkeimmasta kohdasta, jonka jälkeen patikoimme kumpuilevassa maisemassa 400–800 metrin korkeudessa. Päivittäiset vaellusosuudet ovat pitkiä, mutta kuljemme pääsääntöisesti hyväkuntoisia polkuja pitkin, joten pystymme etenemään joutuisasti.

Päivän vaelluksilla kannat mukana vain päiväreppuasi; matkalaukut viedään bussilla seuraavaan majapaikkaan. Galician sääolosuhteet ovat hyvin vaihtelevia, joten sadevarusteet on hyvä ottaa mukaan. Matkalla on puolihoito. Vaelluksilla pidämme tauot siten, että jossain matkan varrelle osuvassa ravintolassa voi syödä lounaan omalla kustannuksella. Vaihtoehtoisesti voi ottaa omat eväät mukaan lounasvälipalaksi. Hintataso Galiciassa on Suomeen verrattuna edullinen.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
www.santiago-compostela.net
www.santiagoturismo.com
Route of Santiago de Compostela
Santiago de Compostela (Old Town)

Voit olla kiinnostunut myös näistä