Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Persian perintö - kiertomatka Iranissa

Muinainen Persia, Teheranin nähtävyydet, Isfahanin teehuoneet ja basaarit, Persepoliksen palatsikompleksi ja Shirazin yliopistokaupunki tulevat tutuiksi.

9 päivää alk. 2 170 € /hlö
 • 15.10.2021 - 24.10.2021 Varaa
 • Teheran 2 ½ yötä
 • Isfahan 3 yötä
 • Shiraz 2 ½ yötä
 • Persepolis retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Persian valtakunta syntyi kansojen vuosituhantisen kulkureitin varrelle yli 2000 vuotta sitten. Viimeiset kahdeksankymmentä vuotta maa on tunnettu Iranin nimellä. Persepoliksessa ja Pasargadessa kuljemme Kyyroksen, Dareioksen ja muiden suurkuninkaiden jalanjäljissä.

Iranin kiertomatkalla ihastelemme Shirazissa ja Isfahanissa mausoleumien ja palatsien hienostuneita peilimosaiikki- ja kaakelikoristeluja sekä kauniita puutarhoja, joiden kukkaloisto ja suihkulähteiden solina ovat innoittaneet myös ”ruusun ja satakielen” ajan rakastettuja runoilijoita, kuten Omar Khaijamia ja Hafezia. ”Isfahan on puoli maailmaa” – näin kuvailivat safavididynastian pääkaupunkia siellä neljäsataa vuotta sitten vierailleet matkustajat. Zayandehjoen paviljongein koristellut sillat ja verraton Imaamin aukio moskeijoineen tekevät Isfahanista viihtyisän ja elegantin vierailukohteen.

Elbursvuoren juurelle kasvanut Teheranin miljoonakaupunki on shiialaisen maan moderni kaupan ja hallinnon keskus. Iranin värikkäistä basaareista löydämme matot ja muut taidokkaat käsityöt, ravintoloista ja teetuvista maistuvat lammasvartaat sekä päivien hehkussa ja yön viileydessä kypsyneet herkut, vesimelonit ja taatelit. Myös iranilaisten aito ystävällisyys ihastuttaa.

Matkalle on mahdollista ostaa lisämaksusta lentopaikat business-luokasta (Helsinki-Doha-Teheran/Shiraz-Doha-Helsinki). 15.10.2021 lähdöllä lisämaksu alk 1.830 e. Paikkoja rajoitetusti.

Matkaohjelma

Huom! ohjelman lähtö- ja tuloajat päivitetty 2.3.2021

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 17.10 Dohan kautta (Qatar Airways) Teheraniin, Iraniin.

Teheran
2. päivä, lauantai Saavumme lumihuippuisten Elbursvuorten etelärinteelle levittäytyvään Teheraniin klo 03.35. Majoitumme 2,5 yöksi ensimmäisen luokan Azadi-hotelliin (★★★★★) kaupungin pohjoisosaan. (A, L, P)

Teheran
3. päivä, sunnuntai Moderni miljoonakaupunki tunnetaan ennen muuta kiinnostavista museoistaan. Tutustumme islamilaista vuoden 1979 vallankumousta edeltäneiden shaahidynastioiden, Qajareiden ja Pahlavien, loisteliaaseen Saad Abad -palatsialueeseen. Käymme myös Iranin kansallispankissa ihastelemassa viimeisten shaahiperheiden häikäisevää jalokivi- ja korukokoelmaa. Persialaiset matot ovat varmaankin mattomaailman tunnetuimpia ja nimekkäimpiä. Käymme mattomuseossa tutustumassa niistä muutamiin. (A, L, P)

Teheran – Isfahan
4. päivä, maanantai Lähdemme aamulla noin 500 kilometrin bussimatkalle Isfahaniin. Pysähdymme alkumatkasta ajatollah Khomeinin mausoleumilla. Vuonna 1989 kuolleen islamilaisen vallankumouksen isän viimeinen leposija on komeassa hautakompleksissa aivan Teheranin eteläpuolella. Matkamme jatkuu shiialaisen Iranin erityisen pyhänä pitämän Qomin kaupungin kautta Isfahaniin, jossa majoitumme 3 yöksi keskitason Kowsar-hotelliin (★★★★★). Hotellimme sijaitsee lähellä yhtä Zayandehjoen kauniista holvikaarisilloista. (A, L, P)

Isfahan
5.–6. päivä, ti–ke ”Isfahan on puoli maailmaa”. Näin 1600-luvun matkakirjailija kuvaili safavididynastian upeaa pääkaupunkia. Tutustumme Isfahaniin kahden päivän aikana. Imaamin aukion sinikaakelinen Perjantaimoskeija ja korurasiamainen Lotfollahin moskeija ovat islamilaisen arkkitehtuurin helmiä. Armenialaisten kirkot, vehreät puistot ja maalauksin koristellut huvilat puutarhoineen ja suihkulähteineen ovat osa tunnelmallista Isfahania. Näemme Zayandehjoen kuuluisat holvikaarisillat pikku paviljonkeineen. Erityisen hurmaavilta sillat näyttävät iltavalaistuksessa. Kaupunki on myös elegantti taiteen ja käsityön keskus: kymmenet mattokauppiaat pitävät yllä kutojien vuosisataisia perinteitä ja siroja miniatyyrejä maalataan yhä vanhoilla tekniikoilla kamelinluulle. Meillä on myös vapaa-aikaa ostosten tinkimiseen basaareissa. (2xA, 2xL, 2xP)

Isfahan – Shiraz
7. päivä, torstai Edessämme on noin 500 kilometrin bussimatka Shiraziin, joten lähdemme ajoissa liikkeelle. Pysähdymme matkan varrella Persian imperiumin perustajan Kyyroksen omassa pääkaupungissa Pasargadessa. Vain raunioita on jäljellä komeista palatseista ja temppeleistä, mutta hänen vaikuttava hautarakennelmansa muistuttaa yhä mahtavasta dynastiasta, jonka luoma valtakunta ulottui Egyptistä aina Indusvirralle saakka. Illansuussa saavumme Shiraziin ja majoitumme 2,5 yöksi hyvään keskitason Homa-hotelliin (★★★★★) kaupungin keskustaan. (A, L, P)

Persepolis
8. päivä, perjantai Lähdemme aikaisin aamulla kokopäiväretkelle noin tunnin ajomatkan päähän Kyyroksen jälkeläisten perustamaan suurkuninkaiden pääkaupunkiin Persepolikseen ja heidän hautalaaksoonsa Naqsh-e Rostamiin. Dareios I rakennutti Persepoliksen palatsikompleksin jylhälle kalliotasanteelle. Monumentaaliset portaikot johtivat valloitettujen kansojen hallitsijat tervehtimään kuningasta Now Ruzin eli kevätpäiväntasauksen aikaan. Yhä vielä voimme ihailla näitä hallitsijoita ja heidän tuomiaan lahjoja Persepoliksen hyvin säilyneissä kiveen hakatuissa kohokuvissa. Kaupungin tuho saapui Aleksanteri Suuren mukana vuonna 330 eKr., mutta raunioituneenakin Persepolis vaikuttaa ja vakuuttaa mahtavuudellaan. (A, L, P)

Shiraz
9. päivä, lauantai Shiraz on tänään Teheranin ohella Iranin johtavia kulttuuri- ja yliopistokaupunkeja, mutta keskiajalla se tunnettiin ennen muuta runoilijoistaan ja kauniista puutarhoistaan. Shirazia kutsutaankin persialaisessa kulttuurissa ”ruusun ja satakielen” kotiseuduksi. Suurista sanankäyttäjistä sekä Sa’di että Hafez asuivat kaupungissa. Vierailemme molempien hautapuutarhoissa. Tutustumme myös Shirazin vilkkaaseen basaariin. Jäähyväispäivällisen jälkeen on vielä lepoaikaa, ennen kuin luovutamme huoneet ja lähdemme lentokentälle. (A, L, P)

10. päivä, sunnuntai Paluulentomme (Qatar Airways) lähtee klo 04.55 Dohan kautta (Qatar Airways) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 15.05

Olemme maininneet hotellin paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 450 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla ainakin 2 tyhjää sivua eikä siinä saa olla Israelin leimoja. Iraniin tarvitaan viisumi, jota varten lähetämme ohjeet ja viisumianomuskaavakkeen noin 2kk ennen lähtöä. Viisumianomuskaavake, selkeä värikopio passisi kuva-aukeamasta sekä 2 värillistä passikuvaa tulee toimittaa meille jo 6 viikkoa ennen matkaa. Passi ja kopio matkavakuutuksesta (kopio matkavakuutuskortista ei riitä) tulee toimittaa toimistoomme noin 4 viikkoa ennen matkaa. Matkavakuutuksen tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen (matkavakuutuskausi voi päättyä aikaisintaan 3kk matkan paluupäivästä) Passi palautetaan lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Olympia ei vastaa Iranissa viranomaisten aiheuttamista mahdollisista ohjelmanmuutoksista. Ryhmien hotellit vahvistetaan yleensä vasta muutama viikko ennen matkaa. Hotellin vaihtuminen toiseen samantasoiseen ei ole epätavallista.

Naisilta edellytetään peittävää pukeutumista. Noin 6 viikkoa ennen matkaa lähetämme tarkemman ohjeistuksen matkalle valmistautumisesta. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Tutustukaa Iranin-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e
Peruutusehdot B
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

15.10.2021 lähdön hinta perustuu 23.11.2020 voimassa olleisiin tariffeihin Matkan hinta perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Persian perintö - kiertomatka Iranissa: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Parhaat vuodenajat Iranin matkalle ovat pääsääntöisesti syksy ja kevät, jotka ovat sääolojen puolesta miellyttävimmät matkustusajankohdat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Iraniin. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten. Viisumi täytyy hankkia etukäteen ja sitä varten tarvitsemme passisi toimistoomme noin 3 viikkoa ennen lähtöä. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitset passia ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle. Kopion passista, kaksi värivalokuvaa ja täytetyn viisumianomuskaavakkeen pyydämme jo noin 1,5kk ennen matkaa. Lähetämme ennen sitä ohjeet näistä sekä tuon viisumianomuskaavakkeen.

Valuutaksi voi ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Iranissa basaareissa ja toreilla ostokset maksetaan käteisellä. Iranissa luottokortit käyvät toistaiseksi vain suurimmissa hotelleissa ja myymälöissä.

Sää voi olla paikoin hyvin helteistä, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Helteisen ulkoilman jälkeen ilmastoidut tilat saattavat tuntua hyvinkin viileiltä, jolloin villatakki tms. tuntuu miellyttävältä. Myös ”moskeijasukat” ovat tarpeen vierailtaessa moskeijoissa tai muissa pyhissä paikoissa, jonne ei voi astua kengät jalassa. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Moskeijoihin mentäessä on syytä välttää shortseja tai hihattomia puseroita. Iranissa pukeutumissäädökset erityisesti naisille ovat tiukemmat kuin muissa Lähi-idän kohteissamme. Hiukset tulee peittää; samoin edellytetään väljähköä ruumiinmuodot kätkevää pitkähihaista puseroa tai tunikaa sekä nilkat peittävää pitkää hametta tai pitkiä housuja. Lähetämme tarkemmat ohjeet pukeutumisesta toimintaohjeiden yhteydessä.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomioithan ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ota huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemasi peruslääkitys. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä.

Ruokailut
Lähi-idän moninaiset maut ovat tärkeä osa matkan elämyksiä. Lähi-idän-matkoillamme on puolihoito tai täysihoito. Suosittelemme juomaan vain sinetöityä, pullotettua vettä. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Iranissa ei saa alkoholia.

Hintataso ja ostokset
Hotellien palvelut Lähi-idän-kohteissamme ovat hintavia, mutta muuten maat ovat edullisia. Hyviä tuliaisia ovat erilaiset käsityöt, kuten taonnaiset, kudonnaiset, keramiikka. Hintataso on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Iran
Persepolis
Pasargadae
Meidan Emam, Esfahan
The Persian Garden

Voit olla kiinnostunut myös näistä