Hyppää pääsisältöön

Persian perintö - kiertomatka Iranissa

Muinainen Persia, Teheranin nähtävyydet, Isfahanin teehuoneet ja basaarit, Persepoliksen palatsikompleksi ja Shirazin yliopistokaupunki tulevat tutuiksi.
9 päivää alk.2 790 €/hlö
  • 13.10.2018 - 21.10.2018 Varaa
  • Teheran 2 yötä
  • Isfahan 3 yötä
  • Shiraz 2 ½ yötä
  • Persepolis retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Persian valtakunta syntyi kansojen vuosituhantisen kulkureitin varrelle yli 2000 vuotta sitten. Viimeiset kahdeksankymmentä vuotta maa on tunnettu Iranin nimellä. Persepoliksessa ja Pasargadessa kuljemme Kyyroksen, Dareioksen ja muiden suurkuninkaiden jalanjäljissä.

Shirazissa ja Isfahanissa ihastelemme mausoleumien ja palatsien hienostuneita peilimosaiikki- ja kaakelikoristeluja sekä kauniita puutarhoja, joiden kukkaloisto ja suihkulähteiden solina ovat innoittaneet myös ”ruusun ja satakielen” ajan rakastettuja runoilijoita, kuten Omar Khaijamia ja Hafezia. ”Isfahan on puoli maailmaa” – näin kuvailivat safavididynastian pääkaupunkia siellä neljäsataa vuotta sitten vierailleet matkustajat. Zayandehjoen paviljongein koristellut sillat ja verraton Imaamin aukio moskeijoineen tekevät Isfahanista viihtyisän ja elegantin vierailukohteen.

Elbursvuoren juurelle kasvanut Teheranin miljoonakaupunki on shiialaisen maan moderni kaupan ja hallinnon keskus. Iranin värikkäistä basaareista löydämme matot ja muut taidokkaat käsityöt, ravintoloista ja teetuvista maistuvat lammasvartaat sekä päivien hehkussa ja yön viileydessä kypsyneet herkut, vesimelonit ja taatelit. Myös iranilaisten aito ystävällisyys ihastuttaa.

 

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 10.40 Dohan kautta (Qatar Airways) Teheraniin, jonne saavumme klo 21.55. Majoitumme ensimmäisen luokan Azadi-hotelliin (★★★★★).

Teheran
2. päivä, sunnuntai Teheran levittäytyy lumihuippuisten Elbursvuorten etelärinteelle. Moderni miljoonakaupunki tunnetaan ennen muuta kiinnostavista museoistaan. Tutustumme islamilaista vuoden 1979 vallankumousta edeltäneiden shaahidynastioiden, Qajareiden ja Pahlavien, loisteliaaseen Saad Abad -palatsialueeseen. Käymme myös Iranin kansallispankissa ihastelemassa viimeisten shaahiperheiden häikäisevää jalokivi- ja korukokoelmaa. Persialaiset matot ovat varmaankin mattomaailman tunnetuimpia ja nimekkäimpiä. Käymme mattomuseossa tutustumassa niistä muutamiin. (A, L, P)

Teheran – Isfahan
3. päivä, maanantai Lähdemme aamulla noin 500 kilometrin bussimatkalle Isfahaniin. Pysähdymme alkumatkasta ajatollah Khomeinin mausoleumilla. Vuonna 1989 kuolleen islamilaisen vallankumouksen isän viimeinen leposija on komeassa hautakompleksissa aivan Teheranin eteläpuolella. Matkamme jatkuu shiialaisen Iranin erityisen pyhänä pitämään Qomin kaupunkiin ja sieltä Isfahaniin, jossa majoitumme 3 yöksi keskitason Kowsar-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Isfahan
4.–5. päivä, ti–ke ”Isfahan on puoli maailmaa”. Näin 1600-luvun matkakirjailija kuvaili safavididynastian upeaa pääkaupunkia. Tutustumme Isfahaniin kahden päivän aikana. Imaamin aukion sinikaakelinen Perjantaimoskeija ja korurasiamainen Lotfollahin moskeija ovat islamilaisen arkkitehtuurin helmiä. Armenialaisten kirkot, vehreät puistot ja maalauksin koristellut huvilat puutarhoineen ja suihkulähteineen ovat osa tunnelmallista Isfahania. Näemme Zayandehjoen kuuluisat holvikaarisillat pikku paviljonkeineen. Erityisen hurmaavilta sillat näyttävät iltavalaistuksessa. Kaupunki on myös elegantti taiteen ja käsityön keskus: kymmenet mattokauppiaat pitävät yllä kutojien vuosisataisia perinteitä ja siroja miniatyyrejä maalataan yhä vanhoilla tekniikoilla kamelinluulle. Meillä on myös vapaa-aikaa ostosten tinkimiseen basaareissa. (2xA, 2xL, 2xP)

Isfahan – Shiraz
6. päivä, torstai Edessämme on noin 500 kilometrin bussimatka Shiraziin, joten lähdemme ajoissa liikkeelle. Pysähdymme matkan varrella Persian imperiumin perustajan Kyyroksen omassa pääkaupungissa Pasargadessa. Vain raunioita on jäljellä komeista palatseista ja temppeleistä, mutta hänen vaikuttava hautarakennelmansa muistuttaa yhä mahtavasta dynastiasta, jonka luoma valtakunta ulottui Egyptistä aina Indusvirralle saakka. Illansuussa saavumme Shiraziin ja majoitumme keskitason Homa-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Persepolis
7. päivä, perjantai Lähdemme aikaisin aamulla kokopäiväretkelle noin tunnin ajomatkan päähän Kyyroksen jälkeläisten perustamaan suurkuninkaiden pääkaupunkiin Persepolikseen ja heidän hautalaaksoonsa Naqsh-e Rostamiin. Dareios I rakennutti Persepoliksen palatsikompleksin jylhälle kalliotasanteelle. Monumentaaliset portaikot johtivat valloitettujen kansojen hallitsijat tervehtimään kuningasta Now Ruzin eli kevätpäiväntasauksen aikaan. Yhä vielä voimme ihailla näitä hallitsijoita ja heidän tuomiaan lahjoja Persepoliksen hyvin säilyneissä kiveen hakatuissa kohokuvissa. Kaupungin tuho saapui Aleksanteri Suuren mukana vuonna 330 eKr., mutta raunioituneenakin Persepolis vaikuttaa ja vakuuttaa mahtavuudellaan. (A, L, P)

Shiraz
8. päivä, lauantai Shiraz on tänään Teheranin ohella Iranin johtavia kulttuuri- ja yliopistokaupunkeja, mutta keskiajalla se tunnettiin ennen muuta runoilijoistaan ja kauniista puutarhoistaan. Shirazia kutsutaankin persialaisessa kulttuurissa ”ruusun ja satakielen” kotiseuduksi. Suurista sanankäyttäjistä sekä Sa’di että Hafez asuivat kaupungissa. Vierailemme molempien hautapuutarhoissa. Tutustumme myös Shirazin vilkkaaseen basaariin. Jäähyväispäivällisen jälkeen on vielä lepoaikaa, ennen kuin luovutamme huoneet ja lähdemme lentokentälle. (A, L, P)

9. päivä, sunnuntai Paluulentomme (Qatar Airways) lähtee klo 5.00 Dohan kautta (Qatar Airways) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 14.40.

 

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen luokituksen hotellin nimen yhteydessä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Matkan ajankohta keväällä 27.4.–5.5.2019
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2019.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 6962 770 tai olympia@olympia.fi

Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2018 ja voitte
tuon jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 640 e

Iraniin tarvitaan viisumi, jota varten lähetämme ohjeet ja viisumianomuskaavakkeen noin 2kk ennen lähtöä. Viisumianomuskaavake, selkeä värikopio passinne kuva-aukeamasta sekä 2 värillistä passikuvaa tulee toimittaa meille jo 6 viikkoa ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla ainakin 2 tyhjää sivua eikä siinä saa olla Israelin leimoja.
Passi ja kopio matkavakuutuksestanne (kopio matkavakuutuskortista ei riitä) tulee toimittaa toimistoomme noin 3 viikkoa ennen matkaa. Matkavakuutuksen tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen. Passi palautetaan Teille lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Pakollisia rokotuksia ei ole. Matkanjärjestäjä ei vastaa Iranissa viranomaisten aiheuttamista mahdollisista ohjelmanmuutoksista. Ryhmien hotellit vahvistetaan yleensä vasta muutama viikko ennen matkaa. Hotellin vaihtuminen toiseen samantasoiseen ei ole epätavallista. Naisilta edellytetään peittävää pukeutumista. Noin 6 viikkoa ennen matkaa lähetämme tarkemman ohjeistuksen matkalle valmistautumisesta. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Tutustukaa Iranin-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Persian perintö - kiertomatka Iranissa: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Parhaat vuodenajat Lähi-idän-matkalle ovat pääsääntöisesti syksy ja kevät, jotka ovat sääolojen puolesta miellyttävimmät matkustusajankohdat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Iraniin. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten. Viisumi täytyy hankkia etukäteen, ja silloin tarvitsemme passinne toimistoomme. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitsette passianne ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle. Joillekin matkoille tarvitsemme passin tiedot jo noin 3 kuukautta ennen matkaa.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Sää voi olla paikoin hyvin helteistä, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja.

Helteisen ulkoilman jälkeen ilmastoidut tilat saattavat tuntua hyvinkin viileiltä, jolloin villatakki tms. tuntuu miellyttävältä. Myös ”moskeijasukat” ovat tarpeen vierailtaessa moskeijoissa tai muissa pyhissä paikoissa, jonne ei voi astua kengät jalassa. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Moskeijoihin mentäessä on syytä välttää shortseja tai hihattomia puseroita. Iranissa pukeutumissäädökset erityisesti naisille ovat tiukemmat kuin muissa Lähi-idän kohteissamme. Hiukset tulee peittää; samoin edellytetään väljähköä ruumiinmuodot kätkevää pitkähihaista puseroa tai tunikaa sekä nilkat peittävää pitkää hametta tai pitkiä housuja. Lähetämme tarkemmat ohjeet pukeutumisesta toimintaohjeiden yhteydessä.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa.Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne peruslääkitys.Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä.

Ruokailut
Lähi-idän moninaiset maut ovat tärkeä osa matkan elämyksiä. Lähi-idän-matkoillamme on puolihoito tai täysihoito. Suosittelemme juomaan Lähi-idän-matkoillamme vain sinetöityä, pullotettua vettä. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Alkoholia saa yleisesti kaikissa maissa paitsi Iranissa.

Hintataso ja ostokset
Hotellien palvelut Lähi-idän-kohteissamme ovat hintavia, mutta muuten maat ovat edullisia. Hyviä tuliaisia ovat erilaiset käsityöt, kuten taonnaiset, kudonnaiset, keramiikka. Hintataso monissa Lähi-idän kohteissamme on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Iran
Persepolis
Pasargadae
Meidan Emam, Esfahan
The Persian Garden

Muut Lähi-idän matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä