Wawelin-linna-Krakova-Puola-Olympia

Puolan matkat

Historiaa ja nykypäivää Gdanskista Krakovaan
Vanhan-kaupungin-keskusaukio-Varsova-Puola

Puolan matkat, jotka sisältävät enemmän

Puola on lähellä, lento kestää vain muutaman tunnin. Perillä odottaa historiallinen kulttuurikohde, joka yllättää matkailijat monipuolisuudellaan. Olympian Puolan matkoilla on aina mukana suomalainen matkanjohtaja.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Puola

Lähellä sijaitseva Puola on monipuolinen matkakohde. Vanhat linnat ja linnoitukset, keskiaikaiset kaupungit ja kauniit kaupunkimaisemat tarjoavat matkailijalle tutkittavaa vaikka useammallekin matkalle. Puolan kulttuurissa ja nykypäivässä näkyy edelleen myös maan sijainti idän ja lännen välissä. Puolassa sijaitsee myös peräti 15 Unescon maailmanperintökohdetta.

Puolan kiertomatkalla kuljemme Gdanskista etelään, aina Krakovaan saakka. Maan värikäs historia tulee tutuksi mm Marlborkin linnassa, Torunin vanhassakaupungissa ja Poznanissa. Oderjoen saarille rakennetun Wroclawin erikoisuus ovat pienet kääpiöpatsaat, joita alkoi ilmestyä kaupunkiin vuonna 2005 ja niitä tulee edelleen lisää. Ennen Krakovaan saapumista käymme myös Auschwitz-Birkenaus keskitysleirimuseossa, joka kaikessa karuudessaan koskettaa jokaista. Keskiaikaisena säilyneestä Krakovasta teemme retken myös Wieliczkan suolakaivokselle ja tutustumme sen koristeltuun suolakappeliin.

 

Yleistä Puolasta

Puola on noussut viime vuosina suosituksi kaupunkilomakohteeksi suomalaisille lisääntyneiden suorien lentojen ansiosta. Gdanskiin ja Krakovaan on päässyt niin Helsingistä kuin Turustakin muutamassa tunnissa. Gdanskin vieressä sijaitseva Sopotin rantakaupunki sopii myös rantalomaa kaipaavalle. Vaikka Puola on lähellä, ilmasto on kuitenkin jo toukokuussa miellyttävän lämmin, noin + 20 C ja lämpimät ilmat jatkuvat syys-lokakuulle saakka.

Puola on saanut nimensä varhaiskeskiajalla alueella asuneesta polaanien heimosta. Polaanien nimi juontuu mahdollisesti sanasta pole (pelto). Puola oli yksi mahtavimmista Keski-Euroopan valtioista viime vuosituhannen puolivälissä. Se on tullut moneen kertaan naapurimaiden valloittamaksi ja jakamaksi. Puola kuului vuodesta 1955 aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka Varsovan liittoon. Vuonna 1999 Puola liittyi Natoon ja Euroopan Unioniin vuonna 2004. Monista valloittajista huolimatta Puolan kulttuuri ja kieli ovat säilyneet ominaan. Katolisen kirkon vaikutus näkyy vahvana Puolassa.

Puola on edullinen matkakohde. Valuuttana on Puolan zloty. Kaupunkien modernit kauppakeskukset ovat näyttäviä mutta niiden lisäksi kannattaa suunnata kaupunkien vanhojen osien mutkikkaille kaduille. Näillä alueilla on paljon pikkuliikkeitä joista voi tehdä yllätyksellisiä löytöjä.

Myös Puolan ruokakulttuuriin kannattaa matkalla tutustua. Maukkaat keitot, piirakat, pihvit ja kaaliruuat ovat puolalaiselle keittiölle tyypillisiä.