Hyppää pääsisältöön

Puolan matkat

Muutaman tunnin lentomatkan päässä oleva Puola on historiallinen kulttuurikohde ja yllättää matkailijan monipuolisuudellaan. Puolassa on useita Unescon maailmanperintökohteita ja tutustumme niistä kuuteen Puolan kiertomatkalla.

Aloitamme matkan värikkäästä Gdanskista. Käymme Euroopan laajimmassa keskiaikaisessa puolustusrakennelmassa, Malborkin linnassa, joka sijaitsee samannimisessä pikkukaupungissa lähellä Gdanskia ja jatkamme historialliseen Torunin kaupunkiin. Puolan Venetsiaksi kutsuttu Wroclawin kaupunki Oderjoen saarilla ja kaupungissa on yli sata siltaa. Swidnidcassa vierailemme Unescon maailmanperintökohteessa, Rauhankirkossa. Tutustumme myös Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseoon. Matkan lopuksi tutustumme Krakovaan, jonka vanhakaupunki on yksi ensimmäisistä maailmanperintölistalle otetuista kohteista. Myös Wieliczkan suolakaivoksella käymme ihastelemassa esim suolasta rakennettua kappelia.

Yleistä Puolasta

Puola on saanut nimensä varhaiskeskiajalla alueella asuneesta polaanien heimosta. Polaanien nimi juontuu mahdollisesti sanasta pole (pelto). Puola oli yksi mahtavimmista Keski-Euroopan valtioista viime vuosituhannen puolivälissä. Se on tullut moneen kertaan naapurimaiden valloittamaksi ja jakamaksi. Puola kuului vuodesta 1955 aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka Varsovan liittoon. Vuonna 1999 Puola liittyi Natoon ja Euroopan Unioniin vuonna 2004. Monista valloittajista huolimatta Puolan kulttuuri ja kieli ovat säilyneet ominaan. Katolisen kirkon vaikutus näkyy vahvana Puolassa.

Puola on edullinen matkakohde. Valuuttana on Puolan zloty. Kaupunkien modernit kauppakeskukset ovat näyttäviä mutta niiden lisäksi kannattaa suunnata kaupunkien vanhojen osien mutkikkaille kaduille. Näillä alueilla on paljon pikkuliikkeitä joista voi tehdä yllätyksellisiä löytöjä.
Myös Puolan ruokakulttuuriin kannattaa matkalla tutustua. Maukkaat keitot, piirakat, pihvit ja kaaliruuat ovat puolalaiselle keittiölle tyypillisiä.

Matkakalenteri