Hyppää pääsisältöön

Montenegro - vaellusta Adrianmeren vuoristossa

Vaella Adrianmeren vuoristossa, Lovćenin ja Skutarijärven kansallispuistoissa sekä tutustu Kotorin vanhaankaupunkiin ja Dubrovnikin kahviloihin
6 päivää alk.1 490 €/hlö
  • 8.9.2017 - 13.9.2017 Varaa
  • Kotor 2+1 yötä
  • Petrovac 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2/5 haasteellinen

Piskuinen Montenegro eli ”musta vuori”, on edelleen Euroopan ainoa valtio, jossa ei ole moottoriteitä. Sen sijaan siellä on tuhansia kilometrejä merkittyjä vaelluspolkuja. Täällä voimme nähdä koskematonta luontoa, historiallisia kaupunkeja ja syrjäisiä kyliä. Majoitumme aluksi Kotoriin, joka on rannikkoalueen historiallinen vetonaula. Unescon suojelema Kotorinlahti on Euroopan eteläisin vuono. Se tunnetaan nähtävyyksistään ja vaikuttavista maisemistaan.

Vaellamme vuoren harjanteella, josta voimme joko ihailla lahden kauneutta tai katsella turkoosin Adrianmeren suuntaan. Useat vaellusreittimme kulkevat vanhoja Itävalta-Unkarin kärrypolkuja, ja ne ovat suhteellisen helppokulkuisia, vaikka korkeuserojakin on. Rannikon palmut, eukalyptuspuut ja sypressit vaihtuvat alpiinisiksi niityiksi sekä kalkkikivisiksi huipuiksi vaeltaessamme Lovćenin kansallispuistossa. Veneretkellä sekä vaelluksella Skutarijärven vehreissä maisemissa voimme kokea aitoa ja alkuperäistä Välimeren tunnelmaa.

Majoitumme myös Petrovaciin, pieneen rannikkokaupunkiin, jossa saamme nauttia Adrianmeren välit­tö­mästä läheisyydestä. Majoitukset ovat hyvätasoisia ja maisemat silmiä hivelevän kauniita. Kokonaisuudessaan tämä matka tarjoaakin upean mahdollisuuden vaeltaa ja virkistyä!

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Kotor
1. päivä, perjantai
Lento Helsingistä (Finnair) klo 7.20 Dubrovnikiin, Kroatiaan, jonne saavumme klo 9.20. Siirrymme bussilla reilun tunnin matkan Kotoriin, Montenegroon ja majoitumme 2 yöksi vanhankaupungin muurien sisäpuolelle hyvätasoiseen Cattaro-hotelliin. Unescon suojelemassa vanhassakaupungissa näkyy edelleen selvästi noin 400 vuotta kestänyt Venetsian valta. Kaupunki on pieni ja siihen on helppo tutustua kävellen. Myöhemmin iltapäivällä teemme bussilla retken kuvaukselliseen Perastin rantakaupunkiin, jossa on yksi katu, 16 kirkkoa ja 17 vanhaa palatsia. Täältä teemme myös veneretken pikkuruiselle Gospa od Škrpjelan saarelle. (L, P)

Vrmac (rantavuoristo)
2. päivä, lauantai (12 km, nousua n. 550 m ja laskua n. 350 m, vaellusaika 5–7 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme lyhyellä kuljetuksella tämän päivän vaelluksen alkupisteeseen, noin 150 metrin korkeuteen merenpinnasta. Aloitamme vaelluksen nousemalla serpentiinimäistä polkua ja vehreää vuorenrinnettä ylös kohti vanhaa linnaketta (480 m). Reittimme kulkee harjanteella vanhoja Itävalta-Unkarin aikaisia kärrypolkuja pitkin välillä Kotorin lahden ja välillä Adrianmeren puolella (660 m). Maisemat kumpaankin suuntaan ovat vaikuttavat. Iltapäivällä saavumme perille hyvin pieneen Gornjan (300 m) maalaiskylään, josta kuljetus takaisin hotellille. (A, RE)

Lovćenin kansallispuisto – Petrovac
3. päivä, sunnuntai
(7 km, nousua ja laskua n. 150 m, vaellusaika 3–4 tuntia)
Aamulla nousemme bussilla vuoristoon pitkin serpentiinitietä, joka aikoinaan yhdisti Montenegron Itävalta-Unkariin. Vierailemme ensin (sään salliessa) montenegrolaisten pyhän vuoren huipulla (1657 m) sijaitsevalla Petar II Petrović-Njegošin mausoleumilla. Huipulta avautuvat Montenegron tunnetuimmat maisemat ja henkeäsalpaavat näkymät. Laskeudumme bussilla alaspäin (1250 m) ja aloitamme päivän vaelluksen. Myös tänään kuljemme vanhoja kärrypolkuja pitkin eivätkä reitin korkeuserot ole suuret, mutta maisemat ovat monipuoliset ja upeat. Näkymät ovat välillä sisämaan vuoristoon ja alpiinisille niityille, välillä Adrianmeren suuntaan. Kuljemme paljolti puiden varjossa, mutta ne eivät juuri haittaa näkyvyyttä. Saavumme lopuksi pieneen Ivanova Koritan kylään (1270 m). Vaelluksen jälkeen siirrymme bussilla vanhan pääkaupungin Cetinjen kautta Petrovacin pieneen rantakaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Monte Casa -hotelliin. Ennen päivällistä on hieman aikaa nauttia hotellimme hyvinvointipalveluista. (A, RE, P)

Skutarijärven kansallispuisto
4. päivä, maanantai (8 km, nousua ja laskua n. 350 m, vaellusaika 4–5 tuntia)
Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Balkanin niemimaan suurinta, n. 500 km²:n kokoista Skutarijärveä (10 m). Vajaan tunnin bussimatkan jälkeen saavumme Virpazarin kylään, joka on paikallisten kalastajien asuttama. Järven vastarannalla siintää Albania. Lähdemme noin tunnin mittaiselle veneretkelle, jonka aikana voimme nähdä joitain alueen 260 eri lintulajista. Näistä tunnetuin on harvinainen kiharapelikaani. Vanhan vankilasaaren jäätyä sivummalle rantaudumme pienillä avoveneillä jokisuistoa pitkin lähelle Poljesanin hylättyä maalaiskylää. Vaelluksemme alkaa vehreässä laaksossa, joka pientä joenuomaa seuraillen nousee korkeammalle vuoristoon (350 m). Ylhäällä kapealta polulta avautuu näkymät järvelle. Päivän aikana voimme nähdä mm. erilaisia yrttejä, kilpikonnia tai värikkäitä liskolajeja. Saavumme lopuksi Rijeka Crnojevićan kylään, jonka vaatimattomat kivirakennukset olivat aikoinaan maan hallitsijoiden käytössä. Ennen kuin palaamme Petrovaciin, käymme vielä tutustumassa paikalliseen viinitilaan. (A, RE)

Sveti Stefan – Kotor
5. päivä, tiistai (12 km, nousua n. 100 m ja laskua n. 700 m, vaellusaika 5–6 tuntia)
Tänään nousemme bussilla rannikkovuorten rinteelle noin 700 metrin korkeuteen. Aloitamme vaelluksen Ogradjenican muinaiselta kirkolta. Reittimme kulkee aluksi harjanteella, kunnes alamme laskeutua kohti Sveti Stefanin kompaktista koostaan tunnettua saarta. Kuvauksellinen pikkusaari näkyy turkoosin meren ympäröimänä alapuolellamme lähes koko vaelluksen ajan. Reitin päätepisteestä siirrymme kuljetuksella merenrannalle, jossa kävelemme rantaa pitkin läheiseen kylään. Siirrymme Kotoriin, jossa on aikaa tehdä vaikka ostoksia. Majoitumme jo tuttuun Cattaro-hotelliin. Jäähyväispäivällinen. (A, RE, P)

Kotor – Dubrovnik – Helsinki
6. päivä, keskiviikko
Aamulla jätämme hyvästit Montenegrolle ja suuntaamme Dubrovnikiin, Kroatiaan. Dubrovnikin vanhankaupungin kahvilat ja pienet putiikit luovat hienot puitteet lyhyelle vierailulle ennen lentokentälle siirtymistä. Suora paluulento klo 19.40–23.40 (Finnair) Helsinkiin. (A) 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 190 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon

Peruutusehdot Itävalta-, Makedonia-, Montenegro-, Slovakia- ja Santiago de Compostela -matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-    viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
-     60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 150 e/henkilö
-     34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
-    14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
-     myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Montenegro - vaellusta Adrianmeren vuoristossa: Vinkkejä ja suosituksia

Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme pääsääntöisesti hyväkuntoisilla poluilla, mutta kivisiäkin osuuksia on. Nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät. Vaellussauvat ovat hyödylliset. Halutessaan voi osallistua ainoastaan osalle retkistä. Lämpötilaerot Adrianmeren rannan ja vaellusalueen korkeimman kohdan (1400 m) välillä voivat olla suuret. Matkalla on mahdollisuus uida, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan. Montenegrossa valuuttana on euro, Dubrovnikissa Kroatian kuna. Huhtikuussa voi vuoristossa olla vielä hyvin viileää, joten lämpimiä vaatteita tulee olla mukana.

Matkalla tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
Natural and Culturo-Historical Region of Kotor

Voit olla kiinnostunut myös näistä