Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Montenegro - vaellusta Adrianmeren vuoristossa 50plus

Vaella Adrianmeren vuoristossa, Lovćenin ja Skutarijärven kansallispuistoissa sekä tutustu Kotorin vanhaankaupunkiin ja Dubrovnikin kahviloihin.

  • Kotor 2+1 yötä
  • Petrovac 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2/5 haasteellinen

Piskuinen Montenegro eli ”musta vuori”, on edelleen Euroopan ainoa valtio, jossa ei ole moottoriteitä. Sen sijaan siellä on tuhansia kilometrejä merkittyjä vaelluspolkuja. Täällä voimme nähdä koskematonta luontoa, historiallisia kaupunkeja ja syrjäisiä kyliä.

Majoitumme aluksi Kotoriin, joka on rannikkoalueen historiallinen vetonaula. Unescon suojelema Kotorinlahti on Euroopan eteläisin vuono. Se tunnetaan nähtävyyksistään ja vaikuttavista maisemistaan. Vaellamme vuoren harjanteella, josta voimme joko ihailla lahden kauneutta tai katsella turkoosin Adrianmeren suuntaan. Useat vaellusreittimme kulkevat vanhoja Itävalta-Unkarin kärrypolkuja, ja ne ovat suhteellisen helppokulkuisia, vaikka korkeuserojakin on. Rannikon palmut, eukalyptuspuut ja sypressit vaihtuvat alpiinisiksi niityiksi sekä kalkkikivisiksi huipuiksi vaeltaessamme Lovćenin kansallispuistossa. Veneretkellä sekä vaelluksella Skutarijärven vehreissä maisemissa voimme kokea aitoa ja alkuperäistä Välimeren tunnelmaa.

Majoitumme myös Petrovaciin, pieneen rannikkokaupunkiin, jossa saamme nauttia Adrianmeren välit­tö­mästä läheisyydestä. Majoitukset ovat hyvätasoisia ja maisemat silmiä hivelevän kauniita. Kokonaisuudessaan tämä matka tarjoaakin upean mahdollisuuden vaeltaa ja virkistyä!

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Kotor
1. päivä, perjantai
Lento Helsingistä (Finnair) klo 8.25 Dubrovnikiin, Kroatiaan, jonne saavumme klo 10.25. Siirrymme bussilla noin tunnin matkan Montenegroon kuvaukselliseen Perastin rantakaupunkiin, jossa on yksi katu, useita kirkkoja ja vanhoja palatseja. Syömme lounaan ja teemme veneretken pikkuruiselle Gospa od Škrpjelan saarelle. Perastista jatkamme vajaan tunnin matkan Kotoriin ja majoitumme 2 yöksi vanhankaupungin muurien sisäpuolelle hyvätasoiseen Cattaro-hotelliin. Unescon suojelemassa vanhassakaupungissa näkyy edelleen selvästi noin 400 vuotta kestänyt Venetsian valta. Kaupunki on pieni ja siihen on helppo tutustua kävellen. (L, P)

Vrmac (rantavuoristo)
2. päivä, lauantai  (12 km, nousua n. 550 m ja laskua n. 350 m, vaellusaika 5–7 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme kuljetuksella tämän päivän vaelluksen alkupisteeseen, pieneen Gornjan maalaiskylään, reilun 300 metrin korkeuteen merenpinnasta. Nousemme vehreällä vuorenrinteellä kiemurtelevaa polkua reitin korkeimmalle kohdalle 765 metriin, josta on upeat näkymät Kotorin lahdelle. Reittimme jatkuu harjanteella Itävalta-Unkarin aikaisia kärrypolkuja pitkin laskuvoittoisesti, kunnes saavumme vanhalle linnakkeelle. Täältä laskeudumme serpentiinimäistä polkua kohti Kotoria 150 metrin korkeuteen, josta bussikuljetus takaisin hotellille. (A, RE)

Lovćenin kansallispuisto – Petrovac
3. päivä, sunnuntai  (7 km, nousua ja laskua n. 150 m, vaellusaika 3–4 tuntia)
Aamulla nousemme bussilla vuoristoon pitkin serpentiinitietä, joka aikoinaan yhdisti Montenegron Itävalta-Unkariin. Ylhäällä avautuvat Montenegron tunnetuimmat maisemat ja henkeäsalpaavat näkymät. Aloitamme vaelluksen noin 1250 metrin korkeudesta. Kuljemme tänäänkin vanhoja kärrypolkuja pitkin, ja vaikka reitin korkeuserot eivät ole suuret, maisemat ovat monipuoliset ja upeat. Näkymät ovat välillä sisämaan vuoristoon ja alpiinisille niityille, välillä Adrianmeren suuntaan. Kuljemme paljolti puiden varjossa, mutta ne eivät juuri haittaa näkyvyyttä. Saavumme lopuksi pieneen Ivanova Koritan kylään (1270 m). Kevyen lounaan jälkeen siirrymme bussilla (sään salliessa) montenegrolaisten pyhän vuoren huipulla (1657 m) sijaitsevalle Petar II Petrović-Njegošin mausoleumille. Vierailun jälkeen jatkamme bussilla vanhan pääkaupungin Cetinjen kautta Petrovacin pieneen rantakaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Riva -hotelliin. (A, RE, P)

Skutarijärven kansallispuisto
4. päivä, maanantai (8 km, nousua ja laskua n. 350 m, vaellusaika 4–5 tuntia)
Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Balkanin niemimaan suurinta, n. 500 km²:n kokoista Skutarijärveä (10 m). Vajaan tunnin bussimatkan jälkeen saavumme Virpazarin kylään, joka on paikallisten kalastajien asuttama. Järven vastarannalla siintää Albania. Lähdemme noin tunnin mittaiselle veneretkelle, jonka aikana voimme nähdä joitain alueen 260 eri lintulajista. Vanhan vankilasaaren jäätyä sivummalle rantaudumme pienemmillä avoveneillä jokisuistoa pitkin lähelle Poljesanin hylättyä maalaiskylää. Vaelluksemme alkaa vehreässä laaksossa, joka pientä joenuomaa seuraillen nousee korkeammalle vuoristoon (350 m). Ylhäällä kapealta polulta avautuvat näkymät järvelle. Päivän aikana voimme nähdä mm. erilaisia yrttejä, mahdollisesti kilpikonnia sekä värikkäitä liskolajeja. Saavumme lopuksi Rijeka Crnojevićan kylään, jonka vaatimattomat kivirakennukset olivat aikoinaan maan hallitsijoiden käytössä. Ennen paluuta Petrovaciin käymme vielä tutustumassa paikalliseen viinitilaan. (A, RE)

Sveti Stefan – Kotor
5. päivä, tiistai (12 km, nousua n. 100 m ja laskua n. 700 m, vaellusaika 5–6 tuntia)
Tänään nousemme bussilla rannikkovuorten rinteelle noin 700 metrin korkeuteen. Aloitamme vaelluksen Brajićin vanhan linnoituksen alapuolelta. Kuljemme harjanteella kunnes alamme laskeutua kohti Sveti Stefanin kompaktista koostaan tunnettua saarta. Kuvauksellinen pikkusaari näkyy turkoosin meren ympäröimänä alapuolellamme lähes koko vaelluksen ajan. Reitin päätepisteestä siirrymme kuljetuksella merenrannalle, jossa kävelemme rantaa pitkin läheiseen kylään. Siirrymme Kotoriin, jossa on aikaa tehdä vaikka ostoksia. Majoitumme jo tuttuun Cattaro-hotelliin. Jäähyväispäivällinen. (A, RE, P)

Kotor – Dubrovnik – Helsinki
6. päivä, keskiviikko
Aamulla jätämme hyvästit Montenegrolle ja suuntaamme Dubrovnikiin, Kroatiaan. Dubrovnikin vanhankaupungin kahvilat ja pienet putiikit luovat hienot puitteet lyhyelle vierailulle ennen lentokentälle siirtymistä. Suora lento klo 19.45-23.45 (Finnair) Helsinkiin. (A)  

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 240 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Matkalla tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 250 e
Peruutusehdot Montenegron matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-    viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
-     60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 250 e/henkilö
-     34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
-    14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
-     myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Montenegro - vaellusta Adrianmeren vuoristossa 50plus: Vinkkejä ja suosituksia

Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme pääsääntöisesti hyväkuntoisilla poluilla, mutta kivisiäkin osuuksia on. Nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät. Vaellussauvat ovat hyödylliset. Halutessaan voi osallistua ainoastaan osalle retkistä. Lämpötilaerot Adrianmeren rannan ja vaellusalueen korkeimman kohdan (1400 m) välillä voivat olla suuret. Matkalla on mahdollisuus uida, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan. Montenegrossa valuuttana on euro, Dubrovnikissa Kroatian kuna.

Montenegron vaellukselle valmistautumisesta ja matkavarusteista löydät lisätietoja täältä.

Matkalla tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
Natural and Culturo-Historical Region of Kotor