Hyppää pääsisältöön

Armenian matkat

ARMENIA, AZERBAIDŽAN, GEORGIA - KAUKASUS YHDELLÄ MATKALLA

Armeniassa matkamme tukikohta sijaitsee maan pääkaupungissa Jerevanissa, jossa majoitumme aivan kaupungin keskustassa sijaitsevan Tasavallan aukion laidalla sijaitsevaan hotelliin. Jerevanista käsin teemme retket Garniin ja Geghardiin sekä Khor Virapiin ja Echmiadziniin.

Mustanmeren ja Kaspianmeren välisellä Kaukasus-vuoriston alueella sijaitsevat Armenia, Azerbaidžan ja Georgia ovat olleet vuosisatojen ajan rajanaapureita. Seutu on osa ikivanhaa Silkkitien kauppareittiä ja strategisesti tärkeä lukemattomien valloittajien aikojen saatossa himoitsema alue. Moni asia yhdistää, mutta myös moni erottaa näitä kolmea Kaukasuksen maata. Kaikki kolme itsenäistyivät vuonna 1991 Neuvostoliiton hajottua.

Armeniaa pidetään ensimmäisenä kristinuskoon kääntyneenä valtiona. Uskonnon leviäminen alkoi jo vuonna 301 kymmenistä luostareista, jotka ovat edelleenkin jylhässä Vähän-Kaukasuksen maisemassa maan kiinnostavimpia matkailukohteita. Aivan pääkaupungin Jerevanin lähellä kohoaa Nooan arkista tunnettu Araratin vuori, armenialaisten henkinen kotiseutu, joka tällä hetkellä kuuluu Turkille. Ararat on symboli Armenian suuruuden ajoista mutta samalla myös sen kärsimyksen historiasta, kun ottomaanien turkkilainen suurvalta oli valloittanut maan länsiosan. Siellä ottomaanit panivat toimeen ensimmäisen maailmansodan jälkiaalloissa yli 1,5 miljoonan armenialaisen kansanmurhan. Paikallisesta tuffikivestä rakennettu Jerevan on bulevardeineen, puistoineen ja kesäisine ulkoilmakahviloineen leppoisa ja viihtyisä miljoonakaupunki. Aivan kaupungin ulkopuolella sijaitsee Armenian pienen itsenäisen kirkon ”Vatikaani”, Etžmiadzinin katedraali. Monet radionkuuntelijat muistavat Neuvosto-Armenian aikojen hupiohjelman ”Radio Jerevan”. Köyhä valtio elää maanviljelyksestä ja maan ulkopuolella asuvan suuren armenialaisväestön lähettämistä avustuksista. Ararat-brandyyn löytyvät raaka-aineet Jerevania ympäröivältä hedelmälliseltä viiniseudulta.

Matkakalenteri