Hyppää pääsisältöön

Georgian matkat

ARMENIA, AZERBAIDŽAN, GEORGIA - KAUKASUS

Mustanmeren ja Kaspianmeren välisellä Kaukasus-vuoriston alueella sijaitsevat Armenia, Azerbaidžan ja Georgia ovat olleet vuosisatojen ajan rajanaapureita. Seutu on osa ikivanhaa Silkkitien kauppareittiä ja strategisesti tärkeä lukemattomien valloittajien aikojen saatossa himoitsema alue. Moni asia yhdistää, mutta myös moni erottaa näitä kolmea Kaukasuksen maata. Kaikki kolme itsenäistyivät vuonna 1991 Neuvostoliiton hajottua.

Sekä Armenia että Georgia, neuvostoaikojen Gruusia, ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Georgian viiniseutu on Kakhetissa, Azerbaidžanin rajalla, missä viiniä pääsee maistelemaan satoja vuosia vanhojen maatilojen kotikellareista ja niiden maanalaisista kivisammioista. Yhtään maljaa ei kuitenkaan nosteta eikä maljapuhetta pidetä ilman kokoontumista varten valitun seremoniamestarin, tamadan, lupaa. Mustanmeren ranta-alue on runsassateista ja subtrooppista ja siellä kasvavat maatalousvaltaisen Georgian tärkeimmät viljelytuotteet, tee, tupakka ja sitrushedelmät. Matkailu houkuttaa tutustumaan vuoristokylien eristyneisyyteen, niiden vanhoihin kirkkoihin ja lumihuippuisen Isoon-Kaukasukseen. Tulisissa kansantansseissa ylpeät soturit ja kauniit neidot esittelevät taitojaan.

Myös Georgiassa on vanha ortodoksinen kirkko, johon lähes viisimiljoonaisesta kartvelin kieltä puhuvasta kansasta valtaosa kuuluu. Valtaväestön ja abhaasien ja osseettien välille on syntynyt toistuvia yhteenottoja. Neuvostoliitosta eronneen itsenäisen Georgian tie ei ole ollut helppo. Maan voimakas suuntautuminen länteen on pitänyt sekä Venäjän että oman opposition levottomana. Neuvostoliittoon Georgiaa yhdistää Josef Stalinin henkilö: hän syntyi ja vietti nuoruutensa Gorissa, jossa hänelle omistettu museo edelleenkin sijaitsee. Georgian pääkaupunki Tbilisi syntyi 1500 vuotta sitten Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen. Kapeiden kujien varrelle sijoittuneet kaksikerroksiset talot koristeellisine parvekkeineen ovat tyypillisiä Tbilisin vanhalle kaupungille. Moderni Tbilisi esittäytyy Rustaveli-pääkadun varrella ja tästäkin kaupungista löytyy myös uusinta wau-arkkitehtuuria. Tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Gruusian sotilasvaltatien varrella vanha pääkaupunki, kirkoistaan tunnettu Mtskheta.

Matkakalenteri