Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Mongolian kiertomatka

Näe Mongolian upeat maisemat, Gobin autiomaa, Karakorum ja arojen villihevoset. Tutustu Tsingis-kaanin historiaan ja yövy jurttakylissä.

12 päivää alk. 4 790 € /hlö
Uutuus
 • 11.8.2020 - 23.8.2020 Varaa
 • Ulan Bator 2+1+2 yötä
 • Gobin autiomaa 2 yötä
 • Hustain Nuruun kansallispuisto 1 yö
 • Bayangobi 2 yötä
 • Karakorum retki
 • Mongol Nomadic Camp (Hustain Nuruu) 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Mongolian matkalla kohtaat vieraanvaraisen paimentolaiskulttuurin, näet Gobin autiomaan hiekkadyyneineen ja villihevoset laukkaamassa laajoilla tasangoilla. Maan pääkaupunki Ulan Bator on hämmentävä sekoitus uutta ja perinteistä. Mongolia tuo myös mieleen Tsingis-kaanin yhdistämän suurvallan, joka ulottui Moskovasta Keltaisellemerelle saakka. Nykyäänkin tässä syrjäisessä maailmankolkassa voi aika ajoin tuntea astuvansa ajassa pari vuosisataa taaksepäin. Nykyinen Mongolian alue on ”vain” vajaa viisi kertaa Suomen kokoinen. Laajaa ylätasankoa halkovat joet ja vuoret. Pohjoisessa on havumetsiä, muualla vuoristot ovat paljaita. Maan keskiosissa on ruohoaroja ja koko eteläinen kolmannes on Gobin autiomaata. Ulan Batorin ulkopuolelle matkatessasi siirryt kauaksi kiireestä ja kuhinasta.

Keski-Aasian siirrettävät kodit eli jurtat ovat ihanteellisia paimentolaiselämään. Vietämme matkamme varrella kuusi yötä näissä mukavissa asumuksissa. Mongolian kansallissoittimen morin huurin eli ”hevosenpääviulun” haikeat soinnut sopivat täydellisesti hämärään iltaan kaukana maailman melskeistä.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Mongoliassa on täysihoito)

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Aeroflot) klo 13.25 Moskovan kautta (Aeroflot) Ulan Batoriin, Mongoliaan.

Ulan Bator
2. päivä, keskiviikko Aamulla klo 5.40 saavumme Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin. Siirrymme suoraan lentokentältä keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Best Western Tuushin -hotelliin (★★★★★), johon majoitumme 2 yöksi. Puolenpäivän aikaan lähdemme bussilla kaupunkikierrokselle. Ulan Batorin arkkitehtuuri on sekoitus uutta ja vanhaa – keskustan lasiseinäisten pilvenpiirtäjien naapurina seisovat sosialismin aikana rakennetut betonitalot. Myös perinteiset mongolialaiset jurtat kuuluvat kaupunkikuvaan. Hotellimme sijaitsee lähellä Sukhbaatar-aukiota, jonka laidalla sijaitsevat mm. maan hallintorakennukset, kulttuuripalatsi taidegallerioineen sekä pörssi. Kansallismuseon näyttelyt avaavat maan historiaa kivikaudesta nykypäivään. Museossa voimme nähdä myös monenlaisia asuja, koruja ja haarniskoita, perinnesoittimia ja aidon jurtan. Syömme retken aikana lounaan. Illalla nautimme tervetulopäivällisen. (A, L, P)                                

Ulan Bator
3. päivä, torstai
Aamiaisen jälkeen jatkamme Ulan Batoriin tutustumista. Ensimmäinen kohteemme on maan suurin tiibetinbuddhainen luostari, Gandantegchinlen. Pitkään hiljaiseloa elänyt luostarielämä on elpynyt 1990-luvulta lähtien ja tänä päivänä luostarissa elää yli 500 munkkia. Mongoliasta on löytynyt dinosaurusten luurankoja ja fossiileja. Tutkimustyötä tehdään jatkuvasti ja esimerkiksi keväällä 2019 kansainvälinen tutkijaryhmä löysi Gobin autiomaasta entuudestaan tuntemattoman dinosauruslajin. Käymmekin kierroksen aikana dinosaurusmuseossa. Käymme myös ihailemassa näkymiä kaupungin eteläpuolella sijaitsevalta Zaisan-kukkulan näköalapaikalta. (A, L, P)

Ulan Bator – Gobin autiomaa
4. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla lentokentälle ja lennämme etelämmäksi (n. 1 tunti) Gobin autiomaahan. Edessämme on noin kahden tunnin ajomatka Yolun Amin eli partakorppikotkan laakson kansallispuistoon. Teemme kävelyretken Yolun Amin jylhissä ja osin jäätikön peittämissä maisemissa. Käymme myös tapaamassa paikallista paimentolaisperhettä. Luonnon ehdoilla elävien paimentolaisten elämään on sekoittunut myös modernia maailmaa. Moottoripyörät ovat suosittuja kulkuneuvoja, siellä täällä näkee aurinkopaneeleita jurttien pihoilla ja kännykät ovat normaalia arkipäivää. Majoitumme myöhään iltapäivällä 2 yöksi Gobi Naran -jurttakylään. Jurtissamme on puulattiat, pöytä, sängyt sekä oma wc ja suihku. (A, RL, P)

Gobin autiomaa
5. päivä, lauantai Tänään retkikohteenamme ovat Bayanzagin punertavat kalliomuodostelmat ja dinosaurusten hautausmaaksi kutsuttu alue. Amerikkalaista Roy Chapman Andrewsia pidetään dinosaurustutkimuksen uranuurtajana. Hollywoodin Indiana Jones -hahmon esikuvaksikin kutsuttu tutkija löysi 1920-luvulla Gobin autiomaasta eri dinosauruslajien ja usean nisäkäslajin fossiileja. Retkireittimme seurailee hänen jalanjälkiään. Pysähdymme myös kamelinkasvattajan luona. Kamelista saatava hieno kashmir-villa on ollut perinteisesti tärkeä vientituote. (A, RL, P)

Gobin autiomaa – Ulan Bator
6. päivä, sunnuntai Aikaisen aamiaisen jälkeen ajamme bussilla lentokentälle. Lennämme (n. 1 t) takaisin Ulan Batoriin. Perillä majoitumme jo tuttuun Best Western Tuushin -hotelliin. Lounaan jälkeen on vapaata aikaa omiin retkiin ja rentoutumiseen. Hotellimme läheisyydessä on ostoskeskuksia, kahviloita ja museoita.  (A, L, P)

Ulan Bator – Hustain Nuruu
7. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla Hustain Nuruun kansallispuistoon (n. 3 t). Hustain Nuruu tunnetaan kumpuilevista maisemistaan ja ruohoaroilla käyskentelevistä villihevosistaan (takhi). Mongolianvillihevonen oli 1960-luvulla vaarassa kuolla sukupuuttoon, mutta vuosikymmenten suojelutyö ja yhteistyö eläintarhojen kanssa on elvyttänyt kannan. Nykyään villihevoset vaeltavat taas Mongolian aroilla. Korkeasaaren eläintarha on ollut mukana suojelutyössä ja mongolianhevostammat Hanna ja Helmi tekivät matkan Korkeasaaresta Mongolian aroille vuonna 2018. Illansuussa majoitumme yhdeksi yöksi Khustai Camp -jurttakylään. (A, RL, P)

Hustain Nuruu – Unegt Toshio (Bayangobi)
8. päivä, tiistai Matkamme jatkuu bussilla (n. 4 t) ylätasangolla kohti Unegt Toshion vuoristoaluetta. Kumpuilevan maaston keskellä on seuraava majapaikkamme, Hoyor Zagal Lodge -jurttakylä. Majoitumme 2 yöksi kahden hengen jurttiin, joissa on puulattia, pöytä, erilliset sängyt sekä oma wc ja suihku. Jurttaan astuessaan on kohteliasta harpata kynnyksen yli. Ennen päivällistä teemme kävelyretken lähiympäristöön. Illan viiletessä jurtan keskellä sijaitsevaan kamiinaan sytytetään tuli. Puilla tai lannalla lämmitettävä kamiina pitää jurtan miellyttävän lämpöisenä. Paimentolaiset uskovat, että tulenjumalat suuttuvat, jos kamiinassa polttaa roskia tai nenäliinoja. (A, RL, P)

Karakorum
9. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme koko päivän kestävälle retkelle Tsingis-kaanin vuonna 1220 perustamaan pääkaupunkiin, josta on enää vähän jäljellä. Alueen tärkein kohde on vuonna 1586 perustettu ”Sadan aarteen” eli Erdene Zuun buddhalaisluostari. Tämä Mongolian ensimmäinen buddhalainen luostari rakennettiin ainakin osittain Karakorumin hävityksestä jäljelle jääneistä rakennustiilistä. Luostarissa näemme mm. värikkäitä tiibetinbuddhalaisia thangka-maalauksia, buddha-veistoksia ja seremonioissa käytettäviä naamioita. Päivän aikana saamme nauttia mahtavista maisemista. Samaan näkymään mahtuvat vehreät arot, lumihuippuiset vuoret ja aavikon reuna. (A, L, P)

Unegt Toshio (Bayangobi) – Mongol Nomadic Camp (Hustain Nuruu)
10. päivä, torstai
Tänään edessämme on runsaan 4 tunnin ajomatka. Majoitumme yhdeksi yöksi Mongol Nomadic Camp -jurttakylään lähelle laajaa Hustain Nuruun kansallispuistoa. Täällä voi kokeilla vaikka ratsastusta ja samalla tuntea, miltä perinteinen puusatula tuntuu. (A, L, P)

Mongol Nomadic Camp – Ulan Bator
11. päivä, perjantai
Viimeisen jurtassa vietetyn yön jälkeen lähdemme bussilla (n. 2 t) kohti Ulan Batoria. Majoitumme tuttuun Best Western Tuushin -hotelliin. Iltapäivällä on vapaata aikaa vaikka tuliaisostoksiin. (A, L, P)

Ulan Bator
12. päivä, lauantai
Tänään tutustumme puolen päivän retkellä kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Tsingis-kaanin 40 metriä korkeaan ratsastajapatsaaseen, jonka yhteydessä on myös pieni museo. Tuuljoen rannalle pystytetyn patsaan juurelta voimme ihailla ympäröiviä maisemia. Tutustumme myös paikallisiin käsitöihin. Tuotteista ylellisimpiä ovat kashmir-villasta kudotut huivit ja puserot. (A, L, P)

Ulan Bator – Helsinki
13. päivä, sunnuntai Aikaisen aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 7.05 lento (Aeroflot) Moskovan kautta (Aeroflot) Helsinkiin, jonne saavumme klo 12.35. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu 1h huoneesta 690 e.

Matkalla tarvitaan Mongolian viisumi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Mongolian viisumin hankintaa varten pyydämme passin ja yhden passikuvan toimistoomme noin 4 viikkoa ennen matkaa.

Matkalla on huonokuntoisia tieosuuksia sekä pitkiä ajomatkoja. Jurtat on tehty puukehikon ympärille vedetystä huovutetusta kankaasta; jurtassa on kaksi sänkyä, pöytä, muutama tuoli ja keskellä kamiina. Khustai Camp- ja Mongol Nomadic Camp -jurttakylissä on erilliset, jaettavat suihku- ja wc-tilat yhteiskäytössä. Gobi Naran- ja Hoyor Zagal Lodge -jurttakylissä majoitusjurtissa on omat wc:t ja suihkut. Kaikissa jurttakylissä on sähkö. Kesällä päivät ovat lämpimiä, mutta öisin lämpötila laskee jopa lähelle nollaa. Mongolian teiden kunto on vaihtelevaa, ajomatkat ovat pitkiä ja siirtymiset vievät aikaa.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e
Peruutusehdot B: 
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 12.11.2019 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä