A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, AI=all inclusive (Useimpina päivinä puoli- tai täysihoito)
Helsinki – Havanna
1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Air France/Finnair) klo 9.25 Pariisin kautta (Air France) Havannaan, jonne saavumme klo 18.35. Majoitumme 5 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Parque Central -hotelliin ja syömme päivällisen (★★★★★). (P)
Havanna
2. päivä, lauantai Havanna on täynnä historiaa. Vanhankaupungin siirtomaavallan aikaiset rakennukset ja mukulakivikadut ovat Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva kokonaisuus. Aamupäivän aikana tutustumme vanhaan Havannaan kävellen. Se on paras tapa aistia historiallista tunnelmaa kujilla ja pienten aukioiden täplittämissä kortteleissa. Ne ovat nähneet vuosisatojen tulevan ja menevän, mikä näkyy restauroinneista huolimatta romanttisessa ränsistyneisyydessä. Siellä täällä saattaa kuulla kuubalaisserenadeja kitaran ja rytmiryhmän säestämänä. Kierroksemme päättävän lounaan jälkeen on vapaa-aikaa levätä tai jatkaa omia retkiä kujien sokkeloissa. (A, L)
Havanna
3. päivä, sunnuntai Havannaan kuuluu myös ”uusi” kaupunki, joka ei kuitenkaan ole aivan viime vuosilta peräisin. Merenrantaa myötäilee 8 kilometrin pituinen rantakatu Malecón. Rakastavaisten ja kalastajien suosimalla kadulla kastuu takuuvarmasti navakalla pohjoistuulella tyrskyjen lyödessä yli kadun. Vallankumousaukiolla baskeripäinen Che Guevara toteaa edelleenkin ”hasta la victoria siempre”. Vuonna 1930 avatussa Nacional de Cuba -hotellissa voimme aistia glamourin ja paheiden vuodet, jolloin maailmanpolitiikan johtohahmot, huippuartistit, kirjailijat, mafiapomot, prostituoidut ja kaikenkarvaiset hännystelijät pitivät hotellia tukikohtanaan. Kiertelemme uuden Havannan maisemissa vanhoilla dollarihymyillä kuunnellen samalla moneen kertaan korjattujen V8-moottoreiden hötinää. Iltapäivällä on vapaa-aikaa aina päivälliseen asti. Loppuillan vietämme legendaarisessa Tropicana-kabareessa tähtitaivaan alla. Loistelias yökerho kuuluu samaan sarjaan Nacional de Cuba -hotellin kanssa. Samat kuuluisuudet – niin hyvässä kuin pahassakin – näyttäytyivät Tropicanassa erityisesti mafiapitoisen 1950-luvun kulta-aikoina. Unohtumattoman illan esitys tarjoaa kuubalaisia rytmejä, höyheniä ja hepeneitä sekä akrobaattisia temppuja lähes parinsadan tanssijan ja muusikon voimin. (A, P)
Havanna
4.–5. päivä, ma–ti Maanantaina retkiteemana on Ernest Hemingway (1899–1961). Hän sai vuonna 1954 Nobelin palkinnon romaanillaan ”Vanhus ja meri”. Siinä on vahva analogia Havannan liepeillä sijaitsevaan Cojimarin kalastajakylään sekä Hemingwayn pitkäaikaiseen ystävään ja hänen Pilar-veneensä kapteeniin Gregorio Fuentesiin (1897–2002). Hemingwayn henki elää edelleen hänen kantaravintolassaan La Terrazassa, jossa maistamme Don Gregorio -cocktailia. Hemingwayn museoitu asunto Finca Vigía sijaitsee Havannan esikaupungissa San Francisco de Paulassa. Näemme sen lähes samanlaisena kuin se oli vuonna 1960 Hemingwayn lähtiessä viimeisen kerran Kuubasta. Retken päätteeksi syömme lounaan kirjailijan lempiravintolassa El Floriditassa. Tiistaina on vapaapäivä. (2xA, 1xL)
Havanna – Cienfuegos
6. päivä, keskiviikko Lähdemme Havannasta muutaman tunnin bussimatkalle kohti Zapatan niemimaata. Playa Gironissa käymme museossa, joka kertoo amerikkalaisten epäonnistuneesta maihinnoususta Sikojenlahdella huhtikuussa 1961. Lounaan jälkeen jatkamme kohti Cienfuegosia, joka on lempinimeltään ”Etelän helmi”. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja tunnettu viehättävistä siirtomaatyylisistä rakennuksistaan. Majoitumme 2 yöksi kaupunkialueella sijaitsevaan hyvään keskitason Meliá San Carlos -hotelliin (★★★). (A, L, P)
Cienfuegos
7. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen teemme kaupunkikierroksen. Kaduilla voi aistia Cienfuegosin oman pojan, muusikko Benny Morén hengen. Näemme yli satavuotiaan Tomás Terry -teatterin ja sen kauniit sisäkaton freskot. Ajamme palmujen reunustaman bulevardin päähän, jossa kohoaa uusmaurilainen kartano, Palacio de Valle. Lounaan jälkeen käymme kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa kasvitieteellisessä puutarhassa. (A, L)
Cienfuegos – Trinidad
8. päivä, perjantai Aamulla jatkamme matkaa Trinidadiin, jossa majoitumme kaupungin lähellä sijaitsevaan keskitason hotelliin. Trinidad rikastui sokeri- ja orjakaupalla sekä salakuljetuksella. On kuin aika olisi pysähtynyt Trinidadin mukulakivikaduille pastellinväristen talojen ja siirtomaa-arkkitehtuurin keskelle. Kaupunki tunnetaan myös elävästä musiikistaan ja Kuuban rytmit soivatkin rennosti kaduilla ja kuppiloissa. Tutustumme tunnelmaan keskusaukion ympärillä ja vierailemme koruttomassa katedraalissa. Paikallisessa museossa saamme tuntumaa siirtomaa-aikoihin ja iltaa voimme viettää kuubalaisia rytmejä kuunnellen. (A, L, P)
Trinidad – Santa Clara – Varadero
9. päivä, lauantai Trinidadin 1800-luvun vauraus oli peräisin läheisen Valle de los Ingenios -laakson lukuisista sokeritehtaista. Ajamme laaksoon näköalapaikalle ihailemaan edessä avautuvan Unescon maailmanperintökohteen maisemia. Hyljätyllä Manaca Iznagan maatilalla näemme päärakennuksen ja tornin, josta Iznagan perhe piti aikoinaan silmällä sokeripellolla raatavia orjiaan. Myöhemmin jatkamme Santa Claraan, jossa käytiin Kuuban vallankumouksen viimeinen taistelu loppuvuodesta 1959. Che Guevaran maalliset jäännökset tuotiin vuonna 1997 Boliviasta Santa Claran mausoleumiin. Mausoleumin lisäksi näemme myös Che Guevaran sissien raiteilta suistaman junan, josta tuli vallankumouksen tärkeimpiä symboleja. Lounaan jälkeen jatkamme Varaderoon valkoisten hiekkarantojen äärelle. Majoitumme 2 yöksi rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Iberostar Varadero -hotelliin (★★★★★), jossa meillä on all inclusive -palvelut. (A, L, P)
Varadero
10.–11. päivä, su–ma Varadero on Kuuban ensimmäisiä rantalomakohteita ja yksi Karibian alueen suurimmista. Se sijaitsee noin 20 kilometriä pitkällä Hicacosin kapealla niemimaalla Floridansalmen rannalla. Valkoinen hiekkaranta ja turkoosi meri houkuttelevat matkailijoita Varaderoon vuosi toisensa jälkeen. Sunnuntaina on aikaa nauttia hotellin all inclusive -palveluista. Maanantaina puolenpäivän jälkeen lähdemme Havannaan jäähyväispäivälliselle. Lento (Air France) Pariisin kautta (Air France/Finnair) Helsinkiin lähtee klo 20.55. (1xAI, 1xA, 1xP)
12. päivä, tiistai Saavumme Helsinkiin klo 19.00.
Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.