Matka kolmeen Etelä-Amerikan maahan, Surinameen, Guyanaan ja Ranskan Guayanaan. Lähes koskemattomat sademetsät, Kouroun avaruuskeskus ja Kaieteurin putous ovat tunnetuimmat kohteet matkalla, Papillonin tunnetuksi tekemän Pirunsaaren lisäksi.
Kolmen maan kierros Etelä-Amerikassa
Matkaa taitamme jokiveneillä ja moottorikanooteilla, Kaieteurin putoukselle lennämme pienkoneilla. Liikumme sademetsissä ja niiden yläpuolella, tutustumme jokivarsien kylien elämään ja monipuoliseen, värikkääseen luontoon.
Lähde kokemaan ainutlaatuinen matka ja valloita Suriname, Guyana ja Ranskan Guayana!
Etelä-Amerikan jokseenkin tuntematon koilliskolkka ja sen kolme maata on varsinainen kulttuurien väripaletti. Siirtomaa-aikoina valtaa pitivät mm. britit ja hollantilaiset sekä vielä nykyisin ranskalaiset. Siirtolaisvirtojen yhteydessä myös intialaiset ja jaavalaiset saapuivat tänne. Kun mausteeksi lisätään vielä orjakaupan myötä tulleet afrikkalaiset sekä alueen monet alkuperäiskansat, voidaan puhua varsinaisesta kansojen sulatusuunista. Kulttuurien kirjo ulottuu sydänmaiden intiaanien luonnonmukaisista elintavoista Paramaribon hyvin säilyneeseen, Unescon suojelemaan puuarkkitehtuuriin, sekä huippumoderniin avaruustekniikkaan Kouroun avaruuskeskuksessa.
Kaikissa kolmessa maassa valtavat, lähes koskemattomat sademetsäalueet sekä leveät joet tarjoavat suotuisan elinympäristön monimuotoiselle eläin- ja kasvimaailmalle.
Matkan luontokohteista jäävät varmasti mieleen veneretket Surinamejoen upeissa sademetsämaisemissa ja Kaieteurin putouksen huimaava korkeus
Myös Henri Charrièren kärsimykset Pirunsaarella tuntuvat kovin konkreettisilta vieraillessamme Salut-saarten vanhassa rangaistussiirtolassa.
Matkamme sisältää enemmän
Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, ohjelmanmukaiset retket ja kuljetukset, useimpina päivinä täysihoitoateriat (osa lounaista retkilounaita). Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta.
Tämä ainutlaatuinen matka on harvoin tarjolla. Omin päin matkan toteuttaminen olisi työlästä, eikä kaikilta osin mahdollistakaan. Käytä tilaisuus siis hyväksesi ja lähde kanssamme kokemaan jotain aivan uutta paikkoihin, joista monet ovat kuulleet mutta vain harvat itse käyneet – luotettavasti Olympian seurassa. Tervetuloa “kolmeen Guyanaan”!
Huom. Matkalla on hyvin rajoitettu saatavuus, joten suosittelemme varaamaan matkan heti varmistaaksesi osallistumisesi matkalle.
Matkaohjelma
A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä klo 18.10 (KLM) Amsterdamiin, jonne saavumme klo 19.35. Kävelemme lyhyen matkan terminaalin edessä sijaitsevaan hyvään keskitason Sheraton Amsterdam Airport -hotelliin (★★★★), johon majoitumme 1 yöksi.
2. päivä, sunnuntai Varhain aamulla siirrymme kävellen terminaaliin. Lentomme (KLM) lähtee klo 9.10 ja perille Surinamen pääkaupunkiin Paramariboon saavumme klo 13.20. Kentältä noin tunnin bussikuljetus Surinamen pääkaupunkiin Paramariboon, jossa majoitumme Surinamejoen rannalla sijaitsevaan hyvään keskitason Torarica Resort -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (P)
3. päivä, maanantai Varhaisen aamiaisen jälkeen lähdemme noin 200 km:n bussimatkalle, kohti Surinamen keskiosia. Tie on suurimmaksi osaksi päällystetty ja hyväkuntoinen. Tie päättyy Atjonin satamaan, jossa nousemme moottorikanootteihin. Huom. Kanooteissa ei ole kattoa, joten jokimatkalle kannattaa varata auringolta ja mahdollisilta sadekuuroilta suojaava vaatetus. Matka vihreän sademetsän keskellä mutkittelevaa Surinamejokea pitkin joen yläjuoksulla, pienellä saarella sijaitsevaa keskitason Danpaati River Lodgea kestää n. 2,5 tuntia.
Majoitumme 2 yöksi yksinkertaisiin mökkeihin, joissa on oma kylpyhuone ja hyttysverkot, mutta ei lämmintä vettä, ilmastointia eikä tuuletinta. Lodgessa on erillinen ravintola-baari ja uima-allas. Päivän päätteeksi teemme jokiretken, jonka aikana saatamme nähdä hyvällä tuurilla kaimaaneja lepäilemässä joen penkereellä. (A, L, P)
4. päivä, tiistai Aamupäivällä teemme retken noin puolen tunnin venematkan päässä sijaitsevaan Pikin Sleen pikkukylään. Kylän asukkaiden juuret polveutuvat Surinameen kauan sitten Afrikasta tuoduista orjista ja afrikkalaiset vaikutteet näkyvät yhä selvästi kylän elämässä. Teemme kävelykierroksen kylässä ja museossa samalla tutustuen kylän asukkaiden ainutlaatuiseen elämäntapaan, historiaan ja heidän esi-isiensä Afrikasta tuomiin perinteisiin ja käsityöperinteeseen. Palaamme lodgeemme lounaalle ja iltapäivällä tutustumme kävelyretkellä sademetsän moniin salaisuuksiin. Päivällisen jälkeen pääsemme vielä nauttimaan perinteisistä tansseista paikallisten esittämänä. (A, L, P)
5. päivä, keskiviikko Aamulla on vapaa-aikaa. Lounaan jälkeen palaamme tuttua reittiä moottorikanootilla ja bussilla Paramariboon, josta jatkamme Surinamejoen toisella puolella sijaitsevaan Commewijneen. Majoitumme 2 yöksi yksinkertaisiin mökkeihin historiaa huokuvavassa keskitason Frederiksdorp-hotellissa (★★★). Frederiksdorp perustettiin alunperin vuonna 1747 kahvi- ja kaakaoplantaasiksi. Myöhemmin iltapäivällä teemme pienen kävelyn läheiseen Margaritan pikkukylään ja tutustumme veneretkellä alueelle tyypillisen mangrovekosteikon kasvi- ja eläinmaailmaan. (A, L, P)
6. päivä, torstai Tänään tutustumme kokopäiväretkellä Commewijnen siirtomaa-aikaan ja alueella sata vuotta sitten kukoistaneisiin plantaaseihin, joista useimmat on nykyisin hylätty. Käymme mm. Peperpotin entisellä kahvi- ja kaakaoplantaasilla, joka on yksi Surinamen vanhimmista. Jotkut entisistä plantaaseista, kuten oma hotellimme Frederiksdorp, on kunnostettu taidokkaasti ja antavat oivan kuvan menneistä ajoista. Vuonna 1734 aloitettiin Nieuw Amsterdam -linnoituksen rakennustyöt vilkkaan Commewijnen kauppakaupungin suojelemiseksi. Vuodesta 1968 lähtien linnoitus on toiminut ulkoilmamuseona. Täältä nousemme veneeseen ja teemme maisemaristeilyn viileästä tuulesta, virvokkeista ja jokinäkymistä nauttien. Hyvällä tuurilla saatamme nähdä myös delfiinejä, jotka liikkuvat joskus jopa 20 yksilön ryhmissä. (A, L, P)
7. päivä, perjantai Aamulla lähdemme Paramariboon. Paramaribo on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2002. Se on ainutlaatuinen esimerkki hollantilaisen arkkitehtuurin sekä paikallisten rakennustekniikoiden ja -materiaalien yhdistämisestä. Vanhan keskustan puurakennukset ovat säilyneet enimmäkseen alkuperäisen kaltaisina parin vuosisadan ajan. Näemme mm. tärkeimmät hallintorakennukset, Waterkant-jokirannan sekä Fort Zeelandia -linnoituksen. Iltapäivällä majoitumme jo tuttuun Torarica Resort -hotelliin ja syömme päivällisen. (A, L, P)
8. päivä, lauantai Lyhyiden yöunien jälkeen noin tunnin varhainen aamulento Guyanan pääkaupunkiin Georgetowniin. Tänään syömme aamiaista paikalliseen tyyliin Bourdan markkinoilla, yhdessä paikallisen kokin kanssa. Tutustumme markkinoiden tarjontaan paikallisen kokin opastamana ja tapaamme myyjiä, joilta hän ostaa päivittäin tuotteita. Pääsemme myös itse valitsemaan markkinoiden annista raaka-aineet, joista hän valmistaa tämän päiväisen lounaamme. Ennen erikoislounastamme teemme kaupunkikierroksen Georgetownissa.
Demerarajoen suulla sijaitseva Georgetown on hieman merenpinnan tason alapuolella, minkä vuoksi kaupunki on suojattu vallilla. Kaupungissa on useita arkkitehtuurin helmiä, kuten Pyhän Yrjön anglikaaninen katedraali, joka on yksi maailman korkeimmista puurakennuksista. Käymme myös kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa näemme kummallisen näköisiä manaatteja. Myöhemmin iltapäivällä majoitumme kaupungin keskustassa sijaitsevaan tunnelmalliseen keskitason Cara Lodge -hotelliin (★★★). (A, L, P)
9. päivä, sunnuntai Kiireettömän aamun jälkeen kuljetus lentokentälle. Lennämme pienkoneilla silmänkantamattomiin jatkuvan, jokien halkoman, vihreän viidakon yllä noin tunnin ja laskeudumme Kaieteurin kansallispuistoon. Kävelemme läheiselle näköalatasanteelle, jolta näemme Potarojoessa sijaitsevan huikean Kaieteurin putouksen kaikessa komeudessaan. Alas kanjoniin putoavan vesiverhon korkeus on 226 m, mikä on lähes viisinkertainen Niagaran putouskorkeuteen verrattuna. Putouksen lähellä sijaitsevalta tasanteelta näkyy aurinkoisella säällä alhaalla kanjonissa ympyränmuotoinen sateenkaari. Huom. Näköalapaikoilla ei ole kaiteita, joten tasanteen reunaan on hyvä pitää vähintään muutaman metrin etäisyys. Putouksen lähiympäristön eliöstö on hyvin runsas. Putouksen läheisyydessä pesii mm. hyvin harvinainen lintulaji: oranssiharjakotinga, jonka uros on nimensä mukaisesti oranssin värinen. Myöhemmin iltapäivällä palaamme lentäen Georgetowniin. (A, RL, P)
10. päivä, maanantai Aamupäivä on vapaa. Lounaalla nautimme guyanalaisen keittiön herkkuja. Iltapäivällä vierailemme Stabroekin markkinoilla, jossa käydään vilkasta kauppaa vihanneksista kultakoruihin. Nousemme jokitaksin kyytiin ihailemaan kaupungin silhuettia ja auringonlaskua, kylmän juotavan ja pikkupurtavan kera. (A, L, P)
11. päivä, tiistai Tänään teemme leppoisan kokopäiväretken sisämaahan. Ajamme aluksi Demerara-joen itärantaa venesatamaan ja siirrymme veneisiin. Huom. veneissä ei ole kattoa, joten retkelle kannattaa varata auringolta ja mahdollisilta sadekuuroilta suojaava vaatetus. Joen ylitettyämme jatkamme pikkujokea kohti Santa Missionin arawak- ja carib-intiaanireservaattia. Joen rannalla elää runsas linnusto ja täällä on mahdollista bongata mm. kuningaskalastajia ja monia muita joen rannalla viihtyviä lajeja. Santa Missionissa tutustumme kylän elämään, täällä on myös hyvä mahdollisuus ostaa paikallisia käsitöitä. Jatkamme retkeä reservaatin sydämessä sijaitsevaan Arrowpoint Nature Resort –keskukseen. Ympäröivä sademetsä on lintubongarin ja luonnonystävän paratiisi, alueelta löytyy mm noin 350 lintulajia. Keskuksessa meillä on omaa aikaa. Voit halutessasi vaikkapa tehdä kävelyn hyvin merkityllä viidakkopolulla, uida, meloa tai vain nauttia valkoisesta hiekkarannasta.
Iltapäivällä kuljetus Georgetownin lentokentälle ja lento Paramariboon, jossa majoitumme tuttuun Torarica Resort -hotelliin (A, L)
12. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme Surinamesta kohti itää. Muutaman tunnin ajettuamme saavumme Albinan rajakaupunkiin. Ylitämme jokiveneillä kolmisen kilometriä leveän rajajoki Maronin ja saavumme Ranskan Guayanaan, joka ei ole itsenäinen valtio, vaan Ranskan merentakainen departementti. Joen toisella puolella sijaitseva Saint Laurent du Maroni on erikoinen yhdistelmä hienoa siirtomaa-arkkitehtuuria ja joenvarren maroni-intiaanien asumuksia. Sadan vuoden ajan 1800-luvun puolivälistä alkaen tänne laivattiin Ranskasta kymmeniä tuhansia vankeja edelleen kuljetettavaksi eri puolille rannikkoa, myös pahamaineiselle Pirunsaarelle. Syömme lounaan Saint Laurent du Maronissa ja jatkamme sitten Kourouhun. Majoitumme muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan hyvään keskitason Mercure Kourou Ariatel -hotelliin (★★★★). (A, L, P)
13. päivä, torstai Teemme kokopäiväretken Salut-saarille, jonne matka katamaraanilla kestää noin puolitoista tuntia. Saaria on kolme: Île Royale, Île Saint-Joseph ja Île du Diable eli Pirunsaari. Vierailemme kahdella ensin mainitulla; Pirunsaarelle ei pääse voimakkaiden merivirtojen ja maininkien vuoksi. Noin sadan vuoden ajan täällä toimi ranskalainen rangaistussiirtola, jonka toiminta lopetettiin vasta vähän ennen 1900-luvun puoliväliä. Pirunsaari tunnetaan maailmanlaajuisesti Henry Charrièren kirjasta “Papillon”, jossa hän kertoo omasta 1930-luvun alussa alkaneesta vankila-ajastaan monine pakoyrityksineen. Nykyisin on vaikea kuvitella näiden kauniiden trooppisten saarten synkkää historiaa. (A, L, P)
14. päivä, perjantai Tästä maailmankolkasta ei uskoisi löytyvän viimeisintä huipputeknologiaa. Sitä kuitenkin edustaa Euroopan avaruusjärjestön ESA:n (European Space Agency) kantorakettien laukaisukeskus CSG (Centre Spatial Guyanais) Kouroussa. Tutustumme keskuksen toimintaan aamupäivällä. Kierroksen aikana näemme mm. keskusvalvomon, rakettien laukaisupaikat ja muut tekniset laitokset. Satelliitit lähetetään täältä maata kiertäville radoille uusimman kehitysvaiheen Ariane-kantoraketeilla. Huom. Mahdollinen kantoraketin laukaisu saattaa estää vierailumme laukaisukeskuksessa osittain tai kokonaan. Keskuksen avaruusmuseo on toistaiseksi suljettu muutostöiden vuoksi.
Vierailun jälkeen ajamme pääkaupunkiin Cayenneen ja syömme lounaan. Majoitumme keskustan laidalla sijaitsevaan hyvään keskitason Mercure Cayenne Royal Amazonia -hotelliin (★★★★). Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)
15. päivä, lauantai Huoneiden luovutuksen jälkeen syömme lounaan ja teemme Cayennessa pienen kierroksen. Kaupungin perustivat rouenilaiset kauppiaat 1600-luvun alussa ja aloittivat Fort Cépérou -linnoituksen rakentamisen. Näemme kierroksella mm. Place des Palmistes -keskusaukion ja paikannamme kaupungin tärkeimmät maamerkit. Myöhemmin iltapäivällä kuljetus lentokentälle. Lentomme (Air France) lähtee klo 17.25 kohti Pariisia. (A, L)
16. päivä, sunnuntai Saavumme Pariisin klo 6.15, josta jatkolentomme (Air France) lähtee klo 12.00 ja perille Helsinkiin saavumme klo 16.00.
Varaa matka omalle ryhmällesi
Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.
Matka omalle ryhmällesiHinta, sisältö ja ehdot
Suriname, Guyana ja Ranskan Guayana- reittilennot turistiluokassa
- lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
- majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
- useimpina päivinä täysihoito, osa lounaista retkilounaita
- ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
- palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa (kaikissa hotelleissa ei kantajapalveluita)
- lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut sekä viisumikulut 800 €
- juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
- suomalainen matkanjohto
Matkan ehdot ja ohjeet
Suriname, Guyana ja Ranskan GuayanaLisämaksu yhden hengen huoneesta 1 230 €.
Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 2 tyhjää sivua. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Surinamen ja Guyanan välisiä lentoja varten tarvitsemme kopion matkalla käytettävän passin kuva-aukeamasta mielellään jo varauksen yhteydessä, viimeistään kuitenkin 4 kuukautta ennen matkaa. Mikäli uusit passisi ennen matkaa, toimita kopio myös uudesta passistasi viimeistään 4 kuukautta ennen matkaa. Passikopion voit lähettää salatussa sähköpostissa osoitteeseen passi(at)olympia.fi tai Omaloman kautta.
Surinameen tarvitaan sähköinen matkustuslupa, jonka hankkimisen Olympia järjestää. Lähetämme tarkemmat ohjeet matkustusluvan hankkimisesta hyvissä ajoin ennen lähtöä.
Guyanassa lennämme pienkoneilla, joiden painolaskelmia varten matkustajiemme tulee ilmoittaa etukäteen myös oma painonsa. Etelä-Amerikassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin (www.olympia.fi/matkaehdot)
Tälle matkalle vaaditaan keltakuumerokotus, josta on todisteena oltava mukana kansainvälinen rokotustodistus. Matkalla on myös malariariski.
Ryhmän minimikoko 14. Olympia varaa oikeuden perua lähdön, mikäli vähimmäisosallistujamäärä ei täyty.
Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Matkalla kävellään paljon myös maastossa, joten edellytämme osallistujilta hyvää kuntoa ja liikuntakykyä. Matka tehdään osittain syrjäisillä alueilla, joka lisää seikkailun tuntua ja mahdollistaa todellisen luontokokemuksen. Matkallamme on useita eripituisia veneretkiä. Rantautumiset veneistä rantaan ja rannalta veneisiin voivat olla joskus hankalia. Maaston luonteesta, säästä, tieolosuhteista yms. seikoista johtuen joitain matkan osia saatetaan joutua muuttamaan tai jopa perumaan olosuhteiden vuoksi. Jos jokin matkan osa jouduttaisiin edellä mainituista seikoista johtuen perumaan, korvataan se olosuhteiden kannalta sopivammalla vaihtoehdolla.
Maksuehdot: Ennakkomaksu 650 €. Loppumaksu erääntyy 75 vrk ennen matkan alkua.
Peruutusehdot: Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja.
Peruutusajankohta Peruutuskulut
- viimeistään 91 vrk ennen matkaa 150 €
- 90–75 vrk ennen matkaa 350 €
- 74–65 vrk ennen matkaa 650 €
- 64–45 vrk ennen matkaa 65 % matkan hinnasta
- 44–35 vrk ennen matkaa 75 % matkan hinnasta
- 34–14 vrk ennen matkaa 85 % matkan hinnasta
- alle 14 vrk ennen matkaa 95 % matkan hinnasta
Matkan hinta perustuu 15.1.2024 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.
Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.
Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).
Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.
Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.
Muita matkoja Etelä-Amerikkaan
Kokemuksia
Hyvä tietää matkasta Surinameen, Guyanaan ja Ranskan Guayanaan
Sekä Suriname, Guyana että Ranskan Guayana sijaitsevat lähellä päiväntasaajaa. Lämpötilat ovat korkeat, päivällä usein yli + 25 C, jopa +35 C. Sademetsässä kosteus tekee kuumuudesta ajoittain tukalaa. Varsinaisia sateita on hyvin vähän matkamme aikana. Marraskuu, samoin kuin helmikuun loppu, ovat nk. kuivaa kautta.
Varaa matkalle mukaan kevyitä kesävaatteita, mutta myös pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita varsinkin iltoja varten. Niiden avulla voit suojautua myös hyttysiä vastaan. Myös kevyt sadevarustus on hyvä olla mukana. Ota mukaan myös riittävästi aurinkovoidetta ja päähine, jolla voit suojautua auringolta. Tärkein matkavaruste on mukavat jalkineet, kunnolla sisäänajetut lenkkitossut ja sandaalit. Ota huomioon, että kengät saattavat kastua ja likaantua joten varaa mukaan myös toiset kengät.
Surinamejoen matkaosuudella (2 yötä) isot matkatavarat jätetään säilöön Paramaribon hotelliin. Pakkaa mukaan pehmeä pikkukassi, johon mahtuvat matkaosuudella tarvitsemasi varusteet.
Valuutaksi suosittelemme varaamaan Surinamen ja Guyanan osalta USAn dollareita tai euroja, joita voit vaihtaa paikan päällä paikalliseksi valuutaksi. Ranskan Guaynassa eurot käyvät suoraan maksuvälineenä. Yleisimmät luottokortit käyvät joissakin isommissa liikkeissä ja hotelleissa mutta matkalle kannattaa varata mukaan myös käteistä.
Matkalla kävellään paljon, myös maastossa. Matka tehdään osittain syrjäisillä alueilla, joka lisää seikkailun tuntua ja mahdollistaa todellisen luontokokemuksen. Matkalla on useita eripituisia veneretkiä. Rantautumiset veneistä rantaan ja rannalta veneisiin voivat olla joskus hankalia.
Majoituksemme Commewijnessa ja Surinamejoella ovat yksinkertaisia, mutta kuuluvat kohteiden parhaimpiin. Huoneet ja niistä avautuvat näkymät ovat erilaisia. Surinamejoen lodgessa ei ole puhelinverkkoa eikä internetyhteyttä. Kaikissa majoituspaikoissa ei ole kantajapalveluita, lämmintä vettä, ilmastointia tai edes tuuletinta. Kannattaa siis varautua muutamina öinä epämukavuuksiin, useimmat yöt vietämme kuitenkin hyvätasoisissa hotelleissa.
Matkakohteiden maastosta, säästä, tieolosuhteista yms. seikoista johtuen joitain matkan osia saatetaan joutua muuttamaan tai jopa perumaan olosuhteiden vuoksi myös matkan aikana. Jos jokin matkan osa jouduttaisiin edellä mainituista seikoista johtuen perumaan, korvataan se olosuhteiden kannalta sopivammalla vaihtoehdolla.
Surinamen pääkaupungin Paramaribon vanha keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Katso kaikki Etelä-Amerikan matkat