A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on puolihoito)
Helsinki – Cagliari
1. päivä, sunnuntai Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 12.50 Münchenin kautta (Lufthansa) Sardinian pääkaupunkiin Cagliariin, jonne saavumme klo 17.40. Majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Regina Margherita -hotelliin (★★★★) ja syömme tervetulopäivällisen. (P)
Cagliari
2. päivä, maanantai Sardinian pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki Cagliari sijaitsee etelään avautuvan lahden rannalla. Foinikialaisten perustama Cagliari on nähnyt monien valloittajien saapumisen satamaansa. Paikallisella sardin kielellä kaupungin nimi tarkoittaa linnaa, mikä viittaa lähes tuhat vuotta vanhoihin keskustaa ympäröiviin puolustusmuureihin. Aamiaisen jälkeen tutustumme värikkääseen Cagliariin ja paikannamme tärkeimmät alueet ja nähtävyydet. Keskustan itäpuolella näemme 8 kilometriä pitkän Poetto-rannan, missä kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaa kesäisin. Ranta on erityisesti leijalautailijoiden suosiossa. Taempana rannasta sijaitsevilla suola-altaiden ryhmittymällä viihtyvät monet lintulajit, muun muassa vaaleanpunaiset flamingot. Monte Urpinun näköalapaikalta näemme kaupungin toisesta perspektiivistä. Arkeologisessa museossa perehdymme saaren monituhatvuotiseen menneisyyteen. Vanhan keskustan tunnelman aistimme parhaiten kapeilla kujilla kävellen. Syömme myös lounaan retkellä. Illalla on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin itsenäisesti. (A, L)
Cagliari – Bosa – Alghero
3.–4. päivä, ti–ke Tiistaiaamuna lähdemme noin kolmen tunnin bussimatkalle kohti länsirannikolla sijaitsevaa Bosaa. Teemme kävelykierroksen pikkukaupungin vanhassa keskustassa, jossa monumentit ja aukiot vuorottelevat kapeiden kujien lomassa. Kukkulan laelta joen varrella sijaitsevaa Bosaa vartioi keskiaikainen Malaspinan linna. Bosa tunnetaan myös laadukkaasta malvasia-viinistään. Lounaan jälkeen vierailemme Sant’Andrea Priun esihistoriallisella hauta-alueella, joka oli käytössä jo paljon ennen ajanlaskumme alkua. Roomalaiset ja bysanttilaiset ottivat sen myöhemmin uusiokäyttöön ja keskiajalta peräisin olevat freskot todistavat sen toimineen myös maalaiskirkkona. Iltapäivällä saavumme Algheron kaupunkiin, jossa teemme kävelykierroksen paikantaaksemme tärkeimmät maamerkit. Rannalla sijaitseva Alghero on suosittu matkailukohde. Historiallisen katalonialaistaustansa vuoksi sitä kutsutaan myös pikku Barcelonaksi. Korallirivieraksi nimetty rannikko on saanut nimensä punakorallista, jota käytetään puolijalokivien tapaan paikallisessa koruteollisuudessa. Kierroksen jälkeen majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Catalunya-hotelliin (★★★★).
Keskiviikkoaamun kevyt retki suuntautuu oliivitilalle, missä maistamme laadukasta oliiviöljyä tyypillisen sardinialaisen leivän kera ja syömme lounaan. Iltapäivällä on vapaa-aikaa kierrellä Algherossa itsekseen tai vaihtoehtoisesti voi lähteä muutaman tunnin lisämaksulliselle veneretkelle (huom. säävaraus) Neptunuksen luolaan. Retki on kansainvälinen ja sen hinta on 40 euroa, minimi 10 henkeä. Retki on hyvä varata jo etukäteen toimistostamme saatavuuden takaamiseksi. (2xA, 2xL)
Alghero – Castelsardo – Aggius – Olbia
5. päivä, torstai Siirrymme länsirannikolta itärannikolle Olbiaan. Matkalla pysähdymme ensin pohjoisrannikolla Castelsardon pittoreskissa kylässä. Romanttisen Castelsardon maisemaa hallitsee kristallinkirkas turkoosi lahdenpoukama ja keskiaikainen linnoitus kukkulan laella. Kävelykierroksen jälkeen jatkamme matkaa Aggiukseen korkkitammimetsien ja graniittikallioiden hallitsemassa maisemassa. Aggiuksen etnografinen museo esittelee kattavasti kulttuuria ja historiaa vuosisatojen takaa. Kivilouhimot ja mattojen kudonta ovat perinteisesti kuuluneet paikallisiin elinkeinoihin. Illansuussa majoitumme 2 yöksi sataman lähellä sijaitsevaan hyvään keskitason President-hotelliin (★★★★). Illalla on vapaa-aikaa tutustua vaikka läheisen Corso Umberto I -kävelykadun kahvila- ja ravintolatarjontaan. (A, L)
Barbagia ja Orgosolo
6. päivä, perjantai Barbagia on harvaan asuttu ja vuoristoinen alue Sardinian sisäosassa. Luonto on monin paikoin lähes koskematonta ja ilma on raikasta. Nimi Barbagia viittaa roomalaisfilosofi Ciceron kuvaukseen barbaarien maasta. Alueella onkin perinteisesti ollut maine lainsuojattomien turvapaikkana. Teemme kokopäiväretken luonnonkauniin Barbagian maisemissa ja tapaamme kukkuloiden kätköissä viihtyviä paikallisia. Kyse ei kuitenkaan ole lainsuojattomista, vaan lammaspaimenista. Liitymme heidän seuraansa lounastamaan nuotiolla paahdettua lihaa, joka on saaren perinneruokaa. Lisukkeina on tuoretta leipää, juustoa, oliiveja sekä kyytipoikana cannonau-viiniä. Aterian päätteeksi tarjolla on myrtin marjoista valmistettua mirto-likööriä tai kotipolttoista fil’e ferrua eli ”rautalankaa”. Lounaan jälkeen ajamme pieneen Orgosolon kylään, joka tunnettiin sata vuotta sitten rosvojen tukikohtana. Kävellessämme kylän kujilla voimme samalla ihailla taloja koristavia seinämaalauksia, jotka ottavat kantaa yhteiskunnallisiin tai poliittisiin aiheisiin tai ovat muuten taiteellisia olemukseltaan. Hotelliin palaamme illansuussa. (A, L)
Olbia – Su Nuraxi di Barumini – Cagliari
7. päivä, lauantai Lähdemme aamulla takaisin kohti Cagliaria. Noin kolmen tunnin kuluttua saavumme Baruminin kylään, joka tunnetaan nuraghe-kulttuurin aikaisesta muuraamattomasta kivitornistaan. Muinainen sivilisaatio vaikutti Sardiniassa mahdollisesti jo useita tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Baruminin torni on saaren suurin sekä Unescon maailmanperintökohde. Lounaan syömme tyypillisessä maalaistalossa, jossa ruokapöytään katetaan aina Etelä-Sardinian kulloisenkin sesongin tuoreimpia antimia. Cagliarissa majoitumme jo tuttuun Regina Margherita -hotelliin (A, L)
Cagliari – Helsinki
8. päivä, sunnuntai Meillä on vielä aamupäivällä aikaa tutkia keskustan tarjontaa ja ostaa vaikka tuliaisia. Huoneet luovutamme puolenpäivän aikoihin ja syömme lounaan ennen kuljetusta kentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 17.15 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme maanantain puolella klo 0.50. (A, L)
Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen luokituksen hotellin nimen yhteydessä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.