Castelsardo-Sardinia-Italia-Olympia-Kaukomatkat

Sardinian kiertomatka

- värikkäät kaupungit, pikkusatamat ja upea luonto
8
päivää
Uutuus

Lähde kiertomatkalle tutustumaan Sardinian värikkäisiin kaupunkeihin, upeaan luontoon ja kulttuuriin sekä nauttimaan hyvästä ruuasta ja viineistä. Välimeren toiseksi suurin saari Sardinia tarjoaa omintakeista kulttuuria pääasiassa italialaisittain maustettuna, vaikka katalonialaisia ja arabialaisia vivahteitakin löytyy. Matkalla on myös omaa aikaa nauttia kaupunkien ja kylien tunnelmasta sekä rannoista.

Viikon kiertomatka Sardiniassa

Matkareitti
Cagliari
2 yötä
Bosa
retki
Alghero
2 yötä
Castelsardo ja Aggius
retki
Olbia
2 yötä
Barbagia ja Orgosolo
retki
Su Nuraxi di Barumini
retki
Cagliari
1 yö

Sardinian pääkaupungissa, Cagliarissa, tutustumme värikkääseen satamakaupunkiin, joka on levittäytynyt seitsemälle kukkulalle. Algheron vanhankaupungin mukulakivikujilla tunnelma on jäänyt jonnekin vuosisatojen taakse. Varjoisilla terasseilla voikin ajatuksen antaa vaeltaa menneissä vaikka kahvikupposen ääressä. Tutustumme myös hyvin harvaan asuttuun Barbagian vuoristoseutuun, jossa lampaidenhoito on edelleen merkittävä elinkeino. Orgosolon kylässä näemme kantaaottavat muraalit, joilla yleisen mielipiteen vastaisia yhteiskunnallisia päätöksiä on saatu muutetuksi. Jo paljon ennen ajanlaskumme alkua rakennetut kiviset nuraghe-tornit muistuttavat edelleen muinaisesta sivilisaatiosta. Tutustumme niistä suurimpaan, Unescon suojelemaan Baruminin nuragheen.

Sardinialainen gastronomia tulee matkalla myös tutuksi

Käsityönä puristettua oliiviöljyä leivän kera meille tarjoaa tilan ylpeä isäntä itse ja syömme myös tulella paahdettua lammasta yhdessä paimenten kanssa, pecorinon ja cannonau-viinin kera. Sardinian ylpeä oma kulttuuri on elinvoimaista ja viis veisaa nykymaailman ylikansallisista muotivirtauksista.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, puolihoito, ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen, palvelupalkkiot hotelleissa sekä paljon muuta. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta 390 €.

Matkan hinta ja ehdot

Huomioithan että paluulento on Helsingissä vasta maanantain puolella, klo 00.50.

Matkaohjelma

Vuoden 2021 matkat

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (matkalla on puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Helsinki – Cagliari

1. päivä, sunnuntai Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 12.50 Münchenin kautta (Lufthansa) Sardinian pääkaupunkiin Cagliariin, jonne saavumme klo 17.40. Majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Regina Margherita -hotelliin (★★★★) ja syömme tervetulopäivällisen. (P)

Cagliari

2. päivä, maanantai Sardinian pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki Cagliari sijaitsee etelään avautuvan lahden rannalla. Foinikialaisten perustama Cagliari on nähnyt monien valloittajien saapumisen satamaansa. Paikallisella sardin kielellä kaupungin nimi tarkoittaa linnaa, mikä viittaa lähes tuhat vuotta vanhoihin keskustaa ympäröiviin puolustusmuureihin. Aamiaisen jälkeen tutustumme värikkääseen Cagliariin ja paikannamme tärkeimmät alueet ja nähtävyydet. Keskustan itäpuolella näemme 8 kilometriä pitkän Poetto-rannan, missä kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaa kesäisin. Ranta on erityisesti leijalautailijoiden suosiossa. Taempana rannasta sijaitsevilla suola-altaiden ryhmittymällä viihtyvät monet lintulajit, muun muassa vaaleanpunaiset flamingot. Monte Urpinun näköalapaikalta näemme kaupungin toisesta perspektiivistä. Arkeologisessa museossa perehdymme saaren monituhatvuotiseen menneisyyteen. Vanhan keskustan tunnelman aistimme parhaiten kapeilla kujilla kävellen. Syömme myös lounaan retkellä. Illalla on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin itsenäisesti. (A, L)

Cagliari – Bosa – Alghero

Cagliari – Bosa – Alghero
3.–4. päivä, ti–ke Tiistaiaamuna lähdemme noin kolmen tunnin bussimatkalle kohti länsirannikolla sijaitsevaa Bosaa. Teemme kävelykierroksen pikkukaupungin vanhassa keskustassa, jossa monumentit ja aukiot vuorottelevat kapeiden kujien lomassa. Kukkulan laelta joen varrella sijaitsevaa Bosaa vartioi keskiaikainen Malaspinan linna. Bosa tunnetaan myös laadukkaasta malvasia-viinistään. Lounaan jälkeen vierailemme Sant’Andrea Priun esihistoriallisella hauta-alueella, joka oli käytössä jo paljon ennen ajanlaskumme alkua. Roomalaiset ja bysanttilaiset ottivat sen myöhemmin uusiokäyttöön ja keskiajalta peräisin olevat freskot todistavat sen toimineen myös maalaiskirkkona. Iltapäivällä saavumme Algheron kaupunkiin, jossa teemme kävelykierroksen paikantaaksemme tärkeimmät maamerkit. Rannalla sijaitseva Alghero on suosittu matkailukohde. Historiallisen katalonialaistaustansa vuoksi sitä kutsutaan myös pikku Barcelonaksi. Korallirivieraksi nimetty rannikko on saanut nimensä punakorallista, jota käytetään puolijalokivien tapaan paikallisessa koruteollisuudessa. Kierroksen jälkeen majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Domomea-hotelliin (★★★★).

Keskiviikkoaamun kevyt retki suuntautuu oliivitilalle, missä maistamme laadukasta oliiviöljyä tyypillisen sardinialaisen leivän kera ja syömme lounaan. Iltapäivällä on vapaa-aikaa kierrellä Algherossa itsekseen tai vaihtoehtoisesti voi lähteä muutaman tunnin lisämaksulliselle veneretkelle (huom. säävaraus) Neptunuksen luolaan. (2xA, 2xL)

Alghero – Castelsardo – Aggius – Olbia

5. päivä, torstai Siirrymme länsirannikolta itärannikolle Olbiaan. Matkalla pysähdymme ensin pohjoisrannikolla Castelsardon pittoreskissa kylässä. Romanttisen Castelsardon maisemaa hallitsee kristallinkirkas turkoosi lahdenpoukama ja keskiaikainen linnoitus kukkulan laella. Kävelykierroksen jälkeen jatkamme matkaa Aggiukseen korkkitammimetsien ja graniittikallioiden hallitsemassa maisemassa. Aggiuksen etnografinen museo esittelee kattavasti kulttuuria ja historiaa vuosisatojen takaa. Kivilouhimot ja mattojen kudonta ovat perinteisesti kuuluneet paikallisiin elinkeinoihin. Illansuussa majoitumme 2 yöksi Olbian sataman lähellä sijaitsevaan hyvään keskitason President-hotelliin (★★★★). Illalla on vapaa-aikaa tutustua vaikka läheisen Corso Umberto I -kävelykadun kahvila- ja ravintolatarjontaan. (A, L)

Barbagia ja Orgosolo

6. päivä, perjantai Barbagia on harvaan asuttu ja vuoristoinen alue Sardinian sisäosassa. Luonto on monin paikoin lähes koskematonta ja ilma on raikasta. Nimi Barbagia viittaa roomalaisfilosofi Ciceron kuvaukseen barbaarien maasta. Alueella onkin perinteisesti ollut maine lainsuojattomien turvapaikkana. Teemme kokopäiväretken luonnonkauniin Barbagian maisemissa ja tapaamme kukkuloiden kätköissä viihtyviä paikallisia. Kyse ei kuitenkaan ole lainsuojattomista, vaan lammaspaimenista. Liitymme heidän seuraansa lounastamaan nuotiolla paahdettua lihaa, joka on saaren perinneruokaa. Lisukkeina on tuoretta leipää, juustoa, oliiveja sekä kyytipoikana cannonau-viiniä. Aterian päätteeksi tarjolla on myrtin marjoista valmistettua mirto-likööriä tai kotipolttoista fil’e ferrua eli ”rautalankaa”. Lounaan jälkeen ajamme pieneen Orgosolon kylään, joka tunnettiin sata vuotta sitten rosvojen tukikohtana. Kävellessämme kylän kujilla voimme samalla ihailla taloja koristavia seinämaalauksia, jotka ottavat kantaa yhteiskunnallisiin tai poliittisiin aiheisiin tai ovat muuten taiteellisia olemukseltaan. Hotelliin palaamme illansuussa. (A, L)    

Olbia – Su Nuraxi di Barumini – Cagliari

7. päivä, lauantai Lähdemme aamulla takaisin kohti Cagliaria. Noin kolmen tunnin kuluttua saavumme Baruminin kylään, joka tunnetaan nuraghe-kulttuurin aikaisesta muuraamattomasta kivitornistaan. Muinainen sivilisaatio vaikutti Sardiniassa mahdollisesti jo useita tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Baruminin torni on saaren suurin sekä Unescon maailmanperintökohde. Lounaan syömme tyypillisessä maalaistalossa, jossa ruokapöytään katetaan aina Etelä-Sardinian kulloisenkin sesongin tuoreimpia antimia. Cagliarissa majoitumme jo tuttuun Regina Margherita -hotelliin (A, L)

Cagliari – Helsinki

8. päivä, sunnuntai Meillä on vielä aamupäivällä aikaa tutkia keskustan tarjontaa ja ostaa vaikka tuliaisia. Huoneet luovutamme puolenpäivän aikoihin ja syömme lounaan ennen kuljetusta kentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 17.15 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme maanantain puolella klo 0.50. (A, L)

Lisämaksulliset retket ja palvelut

Neptunuksen luola

Neptunuksen luola

4. matkapäivä Iltapäivällä mahdollisuus lähteä muutaman tunnin lisämaksulliselle veneretkelle Neptunuksen luolaan, Grotta di Nettunoon (huom. retkellä säävaraus). Lyhyt merimatka kauniille tippukiviluolille.

Retki on kansainvälinen, minimi osallistujamäärä on 10 henkeä. Retki on hyvä varata jo matkaa varatessa saatavuuden takaamiseksi.

40 €

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Sardinian kiertomatka
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • palvelupalkkiot hotelleissa
 • lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut 235 €
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Sardinian kiertomatka

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 390 euroa.

Tarkista passin/henkilökortin voimassaolo jo matkaa varatessa.  Ryhmän minimikoko 15. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Matkan hinta perustuu euroon.

Ennakkomaksu 450 €
Peruutusehdot B: 
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
8 päivää
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Hyvä tietää Sardinian kiertomatkasta

Sardinian matkat tehdään pääsääntöisesti syys-lokakuussa. Saarella on vielä tällöinkin lämmintä, päivällä noin + 22, yöllä noin + 14. Varaa mukaan kesävaatteiden lisäksi jotain hieman lämpimämpääkin iltoja ja aamuja varten. Matkalla kävellään paljon, myös epätasaisilla alustoilla, joten hyvät, mukavat kengät on syytä olla mukana.

Valuuttana toimii euro, myös luottokortit käyvät hotelleissa ja liikkeissä. Hintataso saarella on hieman alhaisempi kuin Suomessa. Matkaan sisältyy puolihoitoateriat, käytännössä lounas päivittäin aamiaisen lisäksi. Illalla löydät helposti mieluisan ruokapaikan ja voit näin nauttia italialaisista aterioista oman makusi mukaan.

Italiassa on enemmän Unescon maailmanperintökohteita kuin missään muussa maassa. Sardinian saarella näistä sijaitsee yksi, Baruminin pronssikautinen nuraghe-linnoitus. 

Yleistä Sardiniasta

Sardinia sijaitsee lähellä Korsikaa. Saaret erottaa toisistaan noin 11 km levyinen Bonifacion salmi, joka yhdistää Tyrrhenanmeren läntiseen Välimereen. Kartalta katsottuna Sardinia on lähempänä Tunisiaa kuin Italiaa, välimatkaa kertyy Italiaan n. 210 km, pohjois-Afrikkaan n. 180 km. 

Sardinia on melko harvaanasuttu. Vaikka saari on vain hieman pienempi kooltaan kuin Sisilia, asukkaita on ainoastaan n. 1,7 miljoonaa. Heistä suurin osa asuu saaren eteläosassa Cagliarissa tai rannikon pienemmissä kaupungeissa. Saaren sisäosat ovat harvaan asutut ja aiemmin myös vaikeakulkuiset. Varsinainen sardinialainen kulttuuri on siellä elinvoimaisinta. Italialaiset antropologit ovat todenneet että valloittajat vaikuttivat hyvin vähän saaren sisäosien elämänmenoon. Argeologit ovat löytäneet viitteitä siitä että Sardiniassa oli asutusta ehkä jo 250 000–300 000 vuotta sitten. Saaren myöhempään historiaan n. 5000 vuotta sitten liittyy arvoituksellinen kansa, joka rakensi korkeat kartionmuotoiset tornit tarkasti asetelluista valtavista kivenlohkareista ilman laastia. Suurin torneista on oikeutetusti Unescon maailmanperintökohteena myös käyntikohteena matkallamme.

Sardinian letkeän elämänrytmin huomaa varsin pian perille päästyään; ei ihme että saarella eletään pidempään kuin muualla. Saarella elää väestömääräännähden eniten yli satavuotiaita maailmassa. Kerrotaan, että sardinialaiset saavuttavat sadan vuoden iän kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin länsimaalaiset keskimäärin. Pitkäikäisyyteen liitetty M26-geeni on sardinialaisilla yleisempi kuin muilla. Pitkäikäisyyttä selitetään luomulähiruoalla, rauhallisella elämäntavalla ja sosiaalisuudella. Perhe- ja kyläyhteisö ovat tärkeitä.  

Sardiniassa puhuttava kieli on tiettävästi lähinnä latinan kieltä. Sardiniassa maistuu vuosituhansia vanha paimentolaisperinne mm. vartaassa paistetuissa maitoporsaissa ja karitsoissa sekä vuohen ja lampaan maidosta valmistetuissa juustoissa, joita on tarjolla eri kypsyysasteisina. Juustoa syödään jopa erikseen yhtenä osana ruokailua ja sitä lisätään moniin ruokalajeihin. Sardinialaiset ovat myös ylpeitä leivästään. He ovat intohimoisia leiväntekijöitä, ja myös syötäväksi tarkoitetusta leivästä voidaan tehdä taidetta. Leipää on monia erilaisia lajeja. Tyypillinen sardinialainen leipä on ohut "pane carasau". Unohtaa ei sovi myöskään silmäähivelevän taidokkaita lähes mantelijauhoista leivottuja sardinialaisia juhlaleivonnaisia joita on tarjolla tuoreeltaan konditorioiden ja kahviloiden vitriineissä ja ravintoloiden jälkiruokalistoilla.

Kaikki Italian matkat