A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen
Helsinki – Málaga
1. päivä, torstai Suora lento (Finnair) Helsingistä Málagaan klo 6.00–9.40. Málaga on jäänyt monilta matkailijoilta huomiotta etelämpänä sijaitsevien lomakohteiden vuoksi. Vireä kulttuurikaupunki on kuitenkin tutustumisen arvoinen. Vanha keskusta kävelykatuineen on täynnä pikkuputiikkeja, kahviloita, tapasbaareja sekä ravintoloita ja katuelämä on kaiken kaikkiaan vilkasta. Läheisen kukkulan laella Málagaa vartio Gibralfaron linnoitus, jolla on takanaan 1000-vuotinen historia. Vain pienen kävelymatkan päässä on suosittu Malaguetan hiekkaranta sekä rantapromenadi, joka on kaupunkilaisten kokoontumispaikka. Muutama vuosi sitten sinne avattiin Centre Pompidou -taidekeskus. Málagasta ovat kotoisin mm. näyttelijä Antonio Banderas ja Pablo Picasso. Tutustumme historialliseen keskustaan kävellen ja syömme lounaan. Majoitumme paraatipaikalla vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevaan hyvään keskitason AC Malaga Palacio -hotelliin (★★★★). (A, L)
Málaga – Granada
2.–3. päivä, pe–la Perjantaina aamupäivällä jatkamme bussilla Granadaan. Matkalla pysähdymme hetkeksi Frigilianassa, joka valkoisine taloineen ja mukulakivikujineen on Andalusian kauneimpia kyliä. Myöhään iltapäivällä majoitumme Granadassa 2 yöksi ydinkeskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason NH Collection Granada Victoria -hotelliin (★★★★). Päivällisen syömme läheisessä ravintolassa. Lauantaina tutustumme Espanjan kenties tunnetuimpaan nähtävyyteen, Alhambran palatsiin. Kukkulalla sijaitsevasta Alhambrasta on hienot maisemat vuoristoon ja alas Granadan kaupunkiin. Päivittäinen vierailijoiden määrä on suuri, minkä vuoksi kierroksemme ajoitus vahvistuu vasta lähempänä ajankohtaa. Alhambran historia ulottuu 800-luvulle, mutta palatsin tärkeimmät ja upeimmat osat rakennettiin 1300-luvulla. Alhambra on islamilaisen arkkitehtuurin kauneimpia helmiä. Palatsikokonaisuuteen kuuluu muun muassa leijonapiha hoikkine pylväineen, katon stukkokoristeineen ja leijonahahmojen kannattelemine suihkulähteineen sekä Generalifen puutarha, jonka ruusuistutukset ja solisevat vesialtaat luovat harmonista tunnelmaa. Alhambra on Unescon maailmanperintökohde. (2xA, 1xL, 1xP)
Granada – Córdoba
4. päivä, sunnuntai Lähdemme aamulla kohti Córdobaa. Matka etenee andalusialaisissa maisemissa, jolle on tyypillistä punertava maa ja loppumattomat oliivipuurivistöt. Guadalquivirjoen varrella sijaitseva Córdoba perustettiin roomalaisvallan aikana, mutta sen kukoistuskausi oli varsinaisesti 900-luvulla, jolloin se oli islamilaisen maailman läntinen pääkaupunki. Tuolloin rakennettiin myös kaupungin tunnetuin nähtävyys, suuri moskeija eli Mezquita. Kymmenien pylväiden kannattelemat punavalkoiset kattorakenteet edustavat islamilaista arkkitehtuuria kauneimmillaan. Lounaan jälkeen tutustumme katedraalina toimivaan Mezquitaan ja Unescon suojelemaan historialliseen keskustaan. Majoitumme joen rannalla sijaitsevaan hyvään keskitason Hesperia Cordoba -hotelliin (★★★★), josta pääsee kävellen siltaa pitkin 10 minuutissa vanhaankaupunkiin. (A, L)
Córdoba – Sevilla
5. päivä, maanantai Jatkamme matkaa kohti Andalusian pääkaupunkia Sevillaa. Syömme lounaan Carmonan Parador-hotellissa, josta on avarat näkymät Andalusian laajoille tasangoille. Myöhemmin iltapäivällä majoitumme Sevillassa 2 yöksi ensimmäisen luokan Meliá Sevilla -hotelliin (★★★★). (A, L)
Sevilla
6. päivä, tiistai ”Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla”. Vanhan anekdootin mukaan ei ole nähnyt ihmeellistä kauneutta, jos ei ole nähnyt Sevillaa. Mutta tiistaina näemme, kun tutustumme kaupunkiin. Sevillan massiivinen katedraali on yksi maailman suurimmista. Sen yhteydessä on 95 metriä korkea Giralda-torni, joka on myös kaupungin symboli. Kolumbuksen maalliset jäännökset on haudattu katedraaliin, mikä vahvistettiin pitkän kiistan päätteeksi DNA-testein vuonna 2006. Tosin kiistakumppani Dominikaaninen tasavalta on toista mieltä. Katedraali, kuninkaallinen palatsi ja Intioiden arkisto kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Päivällisen ohessa näemme intohimoista flamencoa; olemmehan sen synnyinsijoilla. (A, P)
Sevilla – Jerez de la Frontera
7.–8. päivä, ke–to Aamiaisen jälkeen lähdemme vajaan parin tunnin bussimatkalle kohti Jerez de la Fronteraa. Kaupungin ylpeydenaiheita ovat laadukkaat sherry- ja brandymerkit, flamenco ja andalusianhevoset. Iltapäivällä käymme sherrykellarissa, jossa tutustumme sherryn valmistukseen maistiaisten kera. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Hipotels Sherry Park -hotelliin (★★★★), jossa syömme myös päivällisen. Torstaina näemme Jerezin kuninkaallisen ratsastuskoulun upean hevosnäytöksen puolenpäivän aikaan. Sen jälkeen on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin omin päin. (2xA, 1xP)
Jerez de la Frontera – Gibraltar – Ronda
9. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Gibraltaria. Britannialle kuuluvalla erillisalueella on ollut tärkeä strateginen merkitys kautta aikojen, koska korkeilta kallioilta kapean Gibraltarinsalmen valvominen on ollut helppoa. Gibraltarinvuoren uumeniin on kaivettu paljon tunneleita ja luolia sotilaskäyttöön. Vuoren huipulta on hienot maisemat Välimerelle ja Afrikan mantereelle. Teemme pienen kiertoajelun Gibraltarilla. Myöhemmin jatkamme matkaa sisämaahan Rondaan. Majoitumme illansuussa ensimmäisen luokan Catalonia Ronda -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P)
Ronda – Málaga – Helsinki
10. päivä, lauantai Ronda sijaitsee dramaattisessa maisemassa. Guadalevinjoen kaivertama, yli 100 metriä syvä El Tajo -kanjoni halkaisee kaupungin kahteen osaan. Varhaista matkailunedistämistyötä tekivät jo aikoinaan Ernest Hemingway ja Orson Welles, jotka viettivät useita kesiä Rondassa ja kirjoittivat kaupungin kauneudesta sekä härkätaisteluperinteestä. Tutustumme keskustaan kävellen. Käymme myös taisteluhärkien kasvatukseen erikoistuneella tilalla, jossa saamme taustoitusta vuosisataiselle härkätaisteluperinteelle. Uljaiden härkien elämänkierto ei kenties olekaan eettisesti niin paheksuttavaa kuin voisi ajatella. Varhaisen päivällisen jälkeen jatkamme Málagan kentälle, josta lentomme (Finnair) lähtee klo 21.05. Helsinkiin saavumme sunnuntain puolella klo 2.35. (A, P)
Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.