Gergeti-Trinity-eli-Pyhan-Kolminaisuuden-kirkko-Azerbaizan-Olympia

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

- Kaukasian kolme valtiota samalla matkalla
13
päivää

Moni asia yhdistää Azerbaidžania, Georgiaa ja Armeniaa – mutta moni asia myös erottaa näitä kolmea Kaukasuksen maata. Lähde kiertomatkalle, jolla tutustut näiden kolmen maan modernien pääkaupunkien lisäksi niiden upeaan luontoon, monivaiheiseen historiaan ja rikkaaseen kulttuuriin. Myös alueen keittiöiden herkut ja Georgian viinit tulevat matkalla tutuiksi.

Lähes kahden viikon kiertomatka Azerbaidžanissa, Georgiassa ja Armeniassa

Matkareitti
Baku, Azerbaidžan
2,5 yötä
Tbilisi, Georgia
5 yötä
Mtskheta ja Gori
retki
Kakheti
retki
Dzoraget, Armenia
1 yö
Dilijan, Garni ja Geghard
retki
Jerevan, Armenia
2 yötä

Kaukasian matkamme kolme valtiota, Azerbaidžan, Georgia ja Armenia, ovat olleet vuosisatojen ajan rajanaapureita. Niillä kaikilla oli oma suuruuden aikansa. Mustanmeren ja Kaspianmeren välinen alue on aina ollut strategisesti tärkeä. Valloittajat ja valloitetut ovat vuorotelleet Kaukasusvuoriston katveessa ja lukemattomat kansat ovat jättäneet kaukasialaiseen kulttuuriin jälkensä. Myös kauppaa on käyty vuosisatoja, kulkihan yksi Silkkitien reiteistä alueen halki.

Azerbaidžania on jo antiikin ajoista kutsuttu tulen maaksi. Sillä on haluttu viitata alueen ikivanhaan uskontoon, zarathustralaisuuteen, ja sen tulen temppeleihin. Tämän päivän tulet ovat Yanar Dagin kukkuloiden maakaasuliekkejä. Bakun uudet, huikeat rakennukset muodostavat mielenkiintoisen vastakohdan kaupungin vanhoille karavaaniseraljeille.

Georgia ja Armenia ovat maailman vanhimmat kristityt valtiot ja kummankin pääkaupungit vanhoja asuinpaikkoja. Molemmat maat ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä ovat olleet maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Idän ja lännen ikuinen rajankäynti on koetellut raskaasti erityisesti armenialaisia. Heille Jerevanin taustalla kohoava Araratvuori on ollut yhtenäisyyden symboli jo ajanlaskun alkuajoista saakka.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, yhtenä päivänä täysihoito ja muina päivinä puolihoito, kuljetukset ja retket, palvelupalkkiot ja kantajamaksut sekä paljon muuta. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta alk. 840 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

1. – 13.10.2024

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Lento kohteeseen

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.30 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun. 

Bakun-keskustaa-Azerbaidzan
Baku

2.–3. päivä, ke–to Saavumme Bakuun keskiviikon puolella klo 1.35 ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Hilton-hotelliin (★★★★★). Yölennon jälkeen on hetki aikaa levätä ennen iltapäivän kaupunkikierrosta. 

Parin miljoonan asukkaan Baku sijaitsee Apšeronin niemimaalla Kaspianmeren rannalla. Kaupungin siluettia hallitsee Flame Towers -kolmoispilvenpiirtäjä, jonka seinäpinnoille voidaan heijastaa elävää kuvaa tuhansien tehokkaiden ledien avulla. Öljyn tuoma vauraus on mahdollistanut futuristisen rakentamisen. Vastakohtana wau-arkkitehtuurille on Unescon suojelema vanhakaupunki kapeine kujineen, vanhoine karavaaniseraljeineen ja moskeijoineen. Neidon torni ja Shirvanshah-dynastian upea palatsi ovat arkkitehtuurin helmiä satojen vuosien takaa. 
Ajamme iltapäivän kierroksellamme myös Apšeronin niemimaalle, missä maankuori kätkee sisäänsä suuret maakaasuesiintymät. Kaasu on antiikin ajoista lähtien tihkunut huokoisen maakerroksen läpi ja palaa paikoin jopa kolmimetrisellä liekillä. Surakhanissa näemme Ateshgahin eli zarathustralaisten tulen temppelin. On siis monta syytä, uutta ja ikivanhaa, kutsua Azerbaidžania tulen maaksi. 

Torstaina lähdemme tunnin ajomatkan päähän katsomaan Gobustanin kansallispuiston petroglyfejä. Monet näistä tuhansia vuosia vanhoista kivikaiverruksista ja -piirroksista kertovat ajasta, jolloin paikallinen ilmasto oli suopeampi ja kasvillisuus rehevämpää. Gobustan on Unescon maailmanperintökohde. (2xA, 2xL, 2xP) 

Vanha kaupunki Baku Azerbaidzan
Baku – Tbilisi

4. päivä, perjantai Meillä on vapaa-aikaa iltapäivään asti, jolloin luovutamme huoneet. Syömme myöhäisen lounaan ennen kuin jatkamme kentälle ja edelleen noin tunnin kestävälle lennolle Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Perillä majoitumme 5 yöksi ensimmäisen luokan The Biltmore-hotelliin (★★★★★). (A, L) 

Narikala-loinnoitus-Tbilisi-Georgia
Tbilisi

5. päivä, lauantai Mtkvarijoen rannoille kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntynyt Tbilisi on yksi Kaukasuksen vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Sen sillanpääasemasta idän ja lännen välissä kertovat mm. Metekhi-kirkko ja synagoga vanhassakaupungissa. Kukkulan laelle rakennetusta Narikala-linnoituksesta kaupunkia oli hyvä puolustaa tunkeutujia vastaan. Modernin suurkaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. 

Tutustumme kaupunkiin puolen päivän kierroksella. Käymme myös Georgian kansallismuseossa katsomassa hienoa kulta-aarteiden ja ikonien kokoelmaa. Retken päätteeksi syömme lounaan. (A, L) 

Mtskhetan-vanha-kaupunki-Georgia
Mtskheta ja Gori

6. päivä, sunnuntai Teemme kokopäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvijoen varrella sijaitsevan Mtskhetan pikkukaupungin kirkot säilyttävät maan kansallispyhimyksen, Ninon, muistoa. Mtskhetan kokonaisuus on Unescon maailmanperintölistalla. Myös ns. Gruusian sotilasvaltatie sivuaa Mtskhetaa. Se rakennettiin 1800-luvun alkupuolella liittämään Tbilisin ja Ison-Kaukasuksen takaiset alueet keisareiden nopeasti laajenevaan Venäjään. Gorin kaupungissa syntyi viime vuosisadan kiistellyimpiin johtajiin kuulunut Josif Stalin. Vierailemme iltapäivällä hänen elämästään kertovassa museossa. Kaupungin ulkopuolella kallioon hakatussa markkinapaikassa, Uplistsikhessä, voi edelleen nähdä Silkkitien kauppiaiden kärrynpyörien uurtamat kadut. (A, L)

Kakheti-on-viininviljelyaluetta-Georgia
Kakheti

7. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme parin tunnin bussimatkalle kohti Kakhetin maakunta, joka on Georgian viinikellari. Viiniä kasvatetaan jokaisessa vehreässä kylässä. Georgialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Maistelemme paikallisia viinejä vientiin erikoistuneella tilalla ja syömme lounaan. Viinin kyytipojaksi sopivat paikalliset juustot, saslikit ja Georgian omat ”hampurilaiset”, khachapurit. Maljoja nostetaan ja puheita pidetään tamadan eli seremoniamestarin johdolla. Paluu hotelliin myöhään iltapäivällä. (A, L) 

Kaunis-Tbilisi-Georgia
Tbilisi

9. päivä, tiistai Koko päivä aikaa tutustua pääkaupungin tarjontaan itsenäisesti. Illan jo pimennyttyä syömme jäähyväispäivällisen perinteisen musiikkiesityksen yhteydessä. (A, P)

Zvartnos-temppelin-rauniot-ja-Ararat-vuori-Jerevan-Armenia
Tbilisi – Dzoraget

10. päivä, keskiviikko Tänään jätämme jäähyväiset Tbilisille ja Georgialle jatkaessamme bussilla kohti Vähä-Kaukasusta ja Armenian rajaa. Jyrkät metsäiset vuorenrinteet tasoittuvat reheviksi niityiksi, joiden lomasta joet ja purot löytävät reittinsä. Tuhat vuotta vanha Unescon suojelema Haghpatin luostari on oiva esimerkki siitä, miten ensimmäiset kristilliset yhteisöt kiinnittivät huomiota myös asuinpaikkansa kauneuteen. Taidokkaasti koristellut suuret kiviristit, khatskarit, kertovat kristinuskoon sitoutuneesta menneisyydestä.

Loppuiltapäivästä majoitumme Debedjoen kanjonissa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Avan Dzoraget -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P) 

Garnin-temppeli-Armenia
Dzoraget – Dilijan – Sevanjärvi – Garni ja Geghard - Jerevan

11. päivä, torstai Aamulla lähdemme kohti Armenian helmeksi kutsuttua lumihuippujen ympäröimää kirkasvetistä Sevanjärveä. Matkalla pysähdymme Dilijanin kylpyläkaupungissa. Entisöity Sharambeyan-katu on oiva esimerkki alueen perinteisestä arkkitehtuurista. Sevanjärven rantaravintolassa lounastettuamme jatkamme Garnin kreikkalaisroomalaiselle temppelille. Käymme myös Geghardin luostarissa, joka on osittain louhittu kallion sisään. Luolissa on erinomainen akustiikka. Geghard on Unescon maailmanperintökohde. 

Päivän päätteeksi jatkamme Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Majoitumme ydinkeskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott Courtyard -hotelliin (★★★★). (A, L)

aJerevanin-puisto-ja-portaat-Armenia
Jerevan ja Echmiadzin

11. päivä, perjantai Jerevan on miljoonan asukkaan metropoli, Armenian hallinnon, tieteiden ja kulttuurin keskus. Kirkkaalla säällä horisontissa siintää armenialaisten yhtenäisyyden symboli, lumihuippuinen Ararat. Se on tosin historian melskeissä jäänyt Turkin puolelle rajaa. Kaupungin nimi tuli monille tutuksi neuvostoaikana itäblokin harmaata arkea lievittäneestä vitsikonseptista nimeltä Radio Jerevan. Kaupungin katukuvaan kuuluvat viime vuosisadan alussa rakennetut tyylikkäät tuffikiviset rakennukset, bulevardit kahviloineen ja puistot suihkulähteineen.

Kokopäiväretkellä näemme Jerevanin tärkeimmät maamerkit. Ajamme myös kaupungin ulkopuolelle ja näemme myös Echmiadzinin katedraalin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Maan suojeluspyhimyksen Grigori Valontuojan unesta alkunsa saanut temppeli kokoaa yhteen myös ulkomailla elävät armenialaiset, joita on lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaassa asuvia. Maistelemme retkellä myös Ararat-konjakkia ja syömme lounaan. (A, L)

aJerevanin-puisto-ja-portaat-Armenia
Jerevan

12.–13 päivä, la–su Lauantai on vapaapäivä, jolloin voi käydä vaikka keskustan Vernissage-ulkoilmatorilla. Illalla syömme jäähyväispäivällisen. Huoneet saamme pitää kentälle lähtöön saakka. 

Lentomme (Air Baltic) lähtee sunnuntain puolella klo 2.25 Riian kautta (Air Baltic) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 8.20. (A, P)

 

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito, yhtenä päivänä täysihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
 • lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 840 €.

Azerbaidžaniin tarvitaan viisumi, jonka Olympia hankkii puolestasi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 4 tyhjää sivua.  Toimita meille värillinen kopio passisi kuvasivusta matkavarauksesi yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Mikäli uusit passisi ennen matkaa, toimita kopio myös uudesta passistasi viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Passikopion voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen passi(at)olympia.fi tai Omaloman kautta. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. 

Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä, matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. 

Ryhmän minimikoko 15. Olympia pidättää oikeuden peruuttaa matka mikäli vähimmäismatkustajamäärä ei toteudu. 

Maksuehdot: Ennakkomaksu 650 €. Loppumaksu erääntyy 60 vrk ennen lähtöä.
Peruutusehto A: Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 €/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 €/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Matkan hinta perustuu euroon.

Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
13 päivää
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

 

Kokemuksia

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia
34 arvostelua
Erinomainen
40.00 %
Hyvä
46.50 %
Ok
9.50 %
Ei kovin hyvä
2.00 %
Ei lainkaan hyvä
0.50 %

Matka oli erinomainen ja järjestelyt toimivat sujuvasti ja luotettavasti.

Retkikohteet ja reitit oli valittu hyvin, nähtiin enemmän kuin olisi osannut odottaa. Ihastuttavan lisänsä ohjelmaan toivat tutustumiset Azerbaidzanissa jugurtin tekoon, mahdollisuus nähdä silkin värjäämistä ja painantaa, sekä vielä Armeniassa Lavash-leivän valmistus.
 

Kaikki matkakohteet kiinnnostavat ja maisemat vailla vertaa.

Mielenkiintoisia kohteita oli joka maassa.

Hyvä tietää matkasta Azerbaidžaniin, Georgiaan ja Armeniaan

Kolmen Kaukasuksen maan kiertomatka tehdään yleensä keväällä ja/tai lokakuussa. Lämpötilat ovat tällöin päivisin noin + 20 C, yöllä noin + 10 C. Matkalle kannattaa  kesävaatteiden lisäksi varata myös sateen- ja tuulenpitävää sekä lämmintä vaatetta viileitä iltoja ja aamuja varten. Georgia ja Armenia ovat kristinuskoisia maita, joten matkalla on hyvä pukeutua hieman ”konservatiivisesti”. Azerbaidžan on islamilainen valtio, mutta huivia ei tarvitse käyttää tai muuten ottaa uskontoa huomioon pukeutumisessa. Matkan ohjelma sisältää jonkin verran kävelyä ja se on  osittain hankalassa maastossa, joten ota mukaan mukavat ja tukevat retkijalkineet.

Matkalle kannattaa varata mukaan euroja. Jokaisella maalla on oma valuuttansa mutta mitään näistä ei vaihdeta Suomessa. Azebaidžanin valuutta on manat (AZN), Georgian valuutta lari (GEL) ja Armenian valuutta dram (AMD). Vaikka yleisimmät luottokortit käyvät monissa hotelleissa, suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa, ota mukaan myös käteistä.

Linkit matkalla nähtäviin Unescon maailmanperintökohteisiin:
Azerbaidžanissa
Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower
Gobustan Rock Art Cultural Landscape

Georgiassa
Historical Monuments of Mtskheta

Armeniassa
Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots
Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley