Gergeti-Trinity-eli-Pyhan-Kolminaisuuden-kirkko-Azerbaizan-Olympia

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

- Kaukasian kolme valtiota yhdellä matkalla
14
päivää
alk. 3 590 €/hlö
Asiakasarviot

Moni asia yhdistää Azerbaidžan, Georgiaa ja Armeniaa mutta myös moni erottaa näitä kolmea Kaukasuksen maata. Lähde kiertomatkalle, jolla tutustut pääkaupunkien lisäksi maiden upeaan luontoon, monivaiheiseen historiaan ja rikkaaseen kulttuuriin.

Kahden viikon kiertomatka Azerbaidžanissa, Georgiassa ja Armeniassa

Matkareitti
Baku, Azerbaidžan
2,5 yötä
Sheki, Azerbaidžan
2 yötä
Tbilisi, Georgia
3 yötä
Dzoraget, Armenia
1 yö
Jerevan, Armenia
4 yötä

Kaukasian kolme valtiota, Azerbaidžan, Georgia ja Armenia, ovat olleet vuosisatojen ajan rajanaapureita. Niillä kaikilla oli oma suuruuden aikansa. Mustanmeren ja Kaspianmeren välinen alue on aina ollut strategisesti tärkeä. Valloittajat ja valloitetut ovat vuorotelleet Kaukasusvuoriston katveessa ja lukemattomat kansat ovat jättäneet kaukasialaiseen kulttuuriin jälkensä. Myös kauppaa on käyty vuosisatoja, kulkihan yksi Silkkitien reiteistä alueen halki.

Azerbaidžania on jo antiikin ajoista kutsuttu tulen maaksi. Sillä on haluttu viitata alueen ikivanhaan uskontoon, zarathustralaisuuteen, ja sen tulen temppeleihin. Tämän päivän tulet ovat Yanar Dagin kukkuloiden maakaasuliekkejä. Bakun uudet, huikeat rakennukset muodostavat mielenkiintoisen vastakohdan kaupungin vanhoille karavaaniseraljeille.

Georgia ja Armenia ovat maailman vanhimmat kristityt valtiot ja kummankin pääkaupungit vanhoja asuinpaikkoja. Molemmat maat ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä ovat olleet maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Idän ja lännen ikuinen rajankäynti on koetellut raskaasti erityisesti armenialaisia. Heille Jerevanin taustalla kohoava Araratvuori on ollut yhtenäisyyden symboli jo ajanlaskun alkuajoista saakka.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, kolmena päivänä täysihoito ja muina päivinä puolihoito, kuljetukset ja retket, palvelupalkkiot ja kantajamaksut sekä paljon muuta. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta on 880 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

Vuoden 2021 matkat

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Helsinki - Baku

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Ukraine International Airlines) klo 21.45 Kiovan kautta (Ukraine International Airlines) Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun.

Baku

Baku
2.–3. päivä, ke–to Saavumme Bakuun keskiviikkona klo 5.15 ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Four Seasons -hotelliin (★★★★★). Yölennon jälkeen on hetki aikaa levätä ennen iltapäivän kaupunkikierrosta. Parin miljoonan asukkaan Baku sijaitsee Apšeronin niemimaalla Kaspianmeren rannalla. Kaupungin siluettia hallitsee Flame Towers -kolmoispilvenpiirtäjä, jonka seinäpinnoille voidaan heijastaa elävää kuvaa tuhansien tehokkaiden ledien avulla. Öljyn tuoma vauraus on mahdollistanut futuristisen rakentamisen. Vastakohtana wau-arkkitehtuurille on Unescon suojelema vanhakaupunki kapeine kujineen, vanhoine karavaaniseraljeineen ja moskeijoineen. Neidon torni ja Shirvanshah-dynastian upea palatsi ovat arkkitehtuurin helmiä satojen vuosien takaa. Ajamme iltapäivän kierroksellamme myös Apšeronin niemimaalle, missä maankuori kätkee sisäänsä suuret maakaasuesiintymät. Kaasu on antiikin ajoista lähtien tihkunut huokoisen maakerroksen läpi ja palaa paikoin jopa kolmimetrisellä liekillä. Surakhanissa näemme Ateshgahin eli zarathustralaisten tulen temppelin. On siis monta syytä, uutta ja ikivanhaa, kutsua Azerbaidžania tulen maaksi.
Torstaina lähdemme tunnin ajomatkan päähän katsomaan Gobustanin kansallispuiston petroglyfejä. Monet näistä tuhansia vuosia vanhoista kivikaiverruksista ja -piirroksista kertovat ajasta, jolloin paikallinen ilmasto oli suopeampi ja kasvillisuus rehevämpää. Gobustan on Unescon maailmanperintökohde. (2xA, 2xP)

Baku – Sheki

4. päivä, perjantai Edessämme on noin 350 km:n bussimatka Shekiin, joten lähdemme aamulla hyvissä ajoin liikkeelle. Alkumatkan karu ja kuiva maisema vaihtuu matkan edetessä metsän peittämäksi vuoristoiseksi luonnoksi. Reittimme varrelle jäävä Shamakh oli yksi Silkkitien tärkeistä kauppakeskuksista ja azereiden mahtidynastian, Shirvanshahien, pääkaupunki aina 1400-luvulle asti. Saavumme illalla Shekiin ja majoitumme 2 yöksi kaupunkialueella sijaitsevaan hyvään keskitason Sheki Palace -hotelliin (★★★★). (A, P)

Sheki

5. päivä, lauantai Sheki oli ajanlaskun alussa yksi Kaukasian Albanian suurimmista kaupungeista. Suuruuden aikaa kesti 600-luvun lopun arabivalloitukseen asti. Shekin vaikutusvaltainen kaanikunta perustettiin 1700-luvun puolivälissä; silkkiteollisuus, käsityöammatit ja kauppa kukoistivat. Tältä ajalta ovat peräisin kuninkaallinen kesäpalatsi ja linnoitus. Iltapäivällä on vapaata aikaa. (A)

Sheki – Kakheti – Tbilisi

6. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen lähdemme parin tunnin bussimatkalle kohti Georgiaa. Kakhetin maakunta on Georgian viinikellari. Viiniä kasvatetaan jokaisessa vehreässä kylässä. Georgialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Maistelemme paikallisia viinejä vientiin erikoistuneella tilalla ja syömme lounaan. Viinin kyytipojaksi sopivat paikalliset juustot, saslikit ja Georgian omat ”hampurilaiset”, khachapurit. Maljoja nostetaan ja puheita pidetään tamadan eli seremoniamestarin johdolla. Illaksi saavumme pääkaupunkiin Tbilisiin, jossa majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan The Biltmore -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Tbilisi

7. päivä, maanantai Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntynyt Tbilisi on yksi Kaukasuksen vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Sen sillanpääasemasta idän ja lännen välissä kertovat mm. Metekhi-kirkko ja synagoga vanhassakaupungissa. Kukkulan laelle rakennetusta Narikala-linnoituksesta kaupunkia oli hyvä puolustaa tunkeutujia vastaan. Modernin suurkaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. Tutustumme kaupunkiin puolen päivän kierroksella. (A, P)

Mtskheta ja Gori

8. päivä, tiistai Teemme kokopäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvijoen varrella sijaitsevan Mtskhetan pikkukaupungin kirkot säilyttävät maan kansallispyhimyksen, Ninon, muistoa. Mtskhetan kokonaisuus on Unescon maailmanperintölistalla. Myös ns. Gruusian sotilasvaltatie sivuaa Mtskhetaa. Se rakennettiin 1800-luvun alkupuolella liittämään Tbilisin ja Ison-Kaukasuksen takaiset alueet keisareiden nopeasti laajenevaan Venäjään. Gorin kaupungissa syntyi viime vuosisadan kiistellyimpiin johtajiin kuulunut Josif Stalin. Vierailemme iltapäivällä hänen elämästään kertovassa museossa. Kaupungin ulkopuolella kallioon hakatussa markkinapaikassa, Uplistsikhessä, voi edelleen nähdä Silkkitien kauppiaiden kärrynpyörien uurtamat kadut. (A, L)

Tbilisi – Dzoraget

9. päivä, keskiviikko Käymme Georgian kansallismuseossa katsomassa hienoa kulta-aarteiden ja ikonien kokoelmaa. Jatkamme bussilla kohti Vähää-Kaukasusta ja Armenian rajaa. Jyrkät metsäiset vuorenrinteet tasoittuvat reheviksi niityiksi, joiden lomasta joet ja purot löytävät reittinsä. Tuhat vuotta vanha Unescon suojelema Haghpatin luostari on oiva esimerkki siitä, miten ensimmäiset kristilliset yhteisöt kiinnittivät huomiota myös asuinpaikkansa kauneuteen. Taidokkaasti koristellut suuret kiviristit, khatskarit, kertovat kristinuskoon sitoutuneesta menneisyydestä. Loppuiltapäivästä majoitumme Debedjoen kanjonissa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Avan Dzoraget -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Dzoraget – Dilijan – Sevanjärvi – Jerevan

10. päivä, torstai Aamulla lähdemme kohti Armenian helmeksi kutsuttua lumihuippujen ympäröimää kirkasvetistä Sevanjärveä. Matkalla pysähdymme Dilijanin kylpyläkaupungissa. Entisöity Sharambeyan-katu on oiva esimerkki alueen perinteisestä arkkitehtuurista. Sevanjärven rantaravintolassa lounastettuamme jatkamme Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Majoitumme 4 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott Armenia -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Jerevan

11. päivä, perjantai Jerevan on miljoonan asukkaan metropoli, Armenian hallinnon, tieteiden ja kulttuurin keskus. Kirkkaalla säällä horisontissa siintää armenialaisten yhtenäisyyden symboli, lumihuippuinen Ararat. Se on tosin historian melskeissä jäänyt Turkin puolelle rajaa. Kaupungin nimi tuli monille tutuksi neuvostoaikana itäblokin harmaata arkea lievittäneestä vitsikonseptista nimeltä Radio Jerevan. Kaupungin katukuvaan kuuluvat viime vuosisadan alussa rakennetut tyylikkäät tuffikiviset rakennukset, bulevardit kahviloineen ja puistot suihkulähteineen. Aamupäivän kaupunkikierroksella näemme Jerevanin keskeisimpiä paikkoja ja nähtävyyksiä. (A, L)

Garni ja Geghard

12. päivä, lauantai Kaukasuksen aluetta valloittaneista kansoista varhaisimpia olivat roomalaiset. Garnin kreikkalaisroomalainen temppeli on peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta. Geghardin kallioon hakattujen luolakirkkojen akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Päivän retken päätteeksi siirrymme lounaalle paikallisen isäntäväen miellyttävään puutarhaan aprikoosipuiden alle. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua vaikka Jerevanin viikonloppumarkkinoihin. (A, L)

Khor Virap ja Echmiadzin

13. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen teemme puolipäiväretken Khor Virapiin ja Echmiadziniin. Ajamme ensin Turkin rajalle Khor Virapiin. Sen luostarista on kirkkaalla säällä hieno näköala Araratvuorelle. Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo heti 300-luvun alussa ensimmäisenä maailmassa. Näemme Echmiadzinin katedraalin sunnuntaimessun aikana. Maan suojeluspyhimyksen Grigori Valontuojan unesta alkunsa saanut temppeli kokoaa yhteen myös ulkomailla elävät armenialaiset, joita on lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaassa asuvia. Jerevaniin palaamme iltapäivällä. (A, L, P)

Jerevan – Helsinki

14. päivä, maanantai Lentomme (Ukraine International Airlines) lähtee klo 14.15 Kiovan kautta (Ukraine International Airlines) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 19.45.

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito, 3 päivänä täysihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
 • lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 284 €
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 880 euroa.

Azerbaidžaniin tarvitaan viisumi, jonka Olympia hankkii puolestasi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 4 tyhjää sivua.  Viisumia varten tulemme pyytämään kopion passisi kuva-aukeamasta toimistoomme n. 1 kk ennen matkaa. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä, matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 450 €
Peruutusehdot A. Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 7–3 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 2 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Matkan hinta perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
14 päivää alk./hlö 3 590 €
 • 5.10.2021 - 18.10.2021

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-17. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Kokemuksia

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia
34 arvostelua
Erinomainen
40.00 %
Hyvä
46.50 %
Ok
9.50 %
Ei kovin hyvä
2.00 %
Ei lainkaan hyvä
0.50 %

Matka oli erinomainen ja järjestelyt toimivat sujuvasti ja luotettavasti.

Retkikohteet ja reitit oli valittu hyvin, nähtiin enemmän kuin olisi osannut odottaa. Ihastuttavan lisänsä ohjelmaan toivat tutustumiset Azerbaidzanissa jugurtin tekoon, mahdollisuus nähdä silkin värjäämistä ja painantaa, sekä vielä Armeniassa Lavash-leivän valmistus.
 

Kaikki matkakohteet kiinnnostavat ja maisemat vailla vertaa.

Mielenkiintoisia kohteita oli joka maassa.

Hyvä tietää matkasta Azerbaidžaniin, Georgiaan ja Armeniaan

Kolmen Kaukasuksen maan kiertomatka tehdään yleensä huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa. Lämpötilat ovat tällöin päivisin noin + 20 C, yllä noin + 10 C. Shekissä lämpötila on yleensä hieman alempi ja yöllä se saattaa laskea jopa lähelle nollaa. Matkalle kannattaa  kesävaatteiden lisäksi varata myös sateen- ja tuulenpitävää sekä lämmintä vaatetta viileitä iltoja ja aamuja varten. Georgia ja Armenia ovat kristinuskoisia maita, joten matkalla on hyvä pukeutua hieman ”konservatiivisesti”. Azerbaidžan on islamilainen valtio, mutta siellä ei tarvitse käyttää huivia tai muuten ottaa uskontoa huomioon pukeutumisessa. Matkan ohjelma sisältää jonkin verran kävelyä ja se on  osittain hankalassa maastossa, joten ota mukaan mukavat ja tukevat retkijalkineet.

Matkalle kannattaa varata mukaan euroja. Jokaisella maalla on oma valuuttansa mutta mitään näistä ei vaihdeta Suomessa. Azebaidžanin valuutta on manat (AZN), Georgian valuutta lari (GEL) ja Armenian valuutta dram (AMD). Vaikka yleisimmät luottokortit käyvät monissa hotelleissa, suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa, ota mukaan myös käteistä.

Linkit matkalla nähtäviin Unescon maailmanperintökohteisiin:
Azerbaidžan

Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower
Gobustan Rock Art Cultural Landscape
Georgia

Historical Monuments of Mtskheta
Armenia

Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots
Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley