A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Joka päivä vähintään puolihoito)
1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Aeroflot) klo 21.00 Moskovan kautta (Aeroflot) Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun.
Baku
2.–3. päivä, ke–to Saavumme Bakuun keskiviikkona klo 3.55 ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Four Seasons -hotelliin (★★★★★). Yölennon jälkeen on hetki aikaa levätä ennen iltapäivän kaupunkikierrosta. Parin miljoonan asukkaan Baku sijaitsee Apšeronin niemimaalla Kaspianmeren rannalla. Kaupungin siluettia hallitsee Flame Towers -kolmoispilvenpiirtäjä, jonka seinäpinnoille voidaan heijastaa elävää kuvaa tuhansien tehokkaiden ledien avulla. Öljyn tuoma vauraus on mahdollistanut futuristisen rakentamisen. Vastakohtana wau-arkkitehtuurille on Unescon suojelema vanhakaupunki kapeine kujineen, vanhoine karavaaniseraljeineen ja moskeijoineen. Neidon torni ja Shirvanshah-dynastian upea palatsi ovat arkkitehtuurin helmiä satojen vuosien takaa. Ajamme iltapäivän kierroksellamme myös Apšeronin niemimaalle, missä maankuori kätkee sisäänsä suuret maakaasuesiintymät. Kaasu on antiikin ajoista lähtien tihkunut huokoisen maakerroksen läpi ja palaa paikoin jopa kolmimetrisellä liekillä. Surakhanissa näemme Ateshgahin eli zarathustralaisten tulen temppelin. On siis monta syytä, uutta ja ikivanhaa, kutsua Azerbaidžania tulen maaksi.
Torstaina lähdemme tunnin ajomatkan päähän katsomaan Gobustanin kansallispuiston petroglyfejä. Monet näistä tuhansia vuosia vanhoista kivikaiverruksista ja -piirroksista kertovat ajasta, jolloin paikallinen ilmasto oli suopeampi ja kasvillisuus rehevämpää. Gobustan on Unescon maailmanperintökohde. (2xA, 2xP)
Baku – Sheki
4. päivä, perjantai Edessämme on noin 350 km:n bussimatka Shekiin, joten lähdemme aamulla hyvissä ajoin liikkeelle. Alkumatkan karu ja kuiva maisema vaihtuu matkan edetessä metsän peittämäksi vuoristoiseksi luonnoksi. Reittimme varrelle jäävä Shamakh oli yksi Silkkitien tärkeistä kauppakeskuksista ja azereiden mahtidynastian, Shirvanshahien, pääkaupunki aina 1400-luvulle asti. Saavumme illalla Shekiin ja majoitumme 2 yöksi kaupunkialueella sijaitsevaan hyvään keskitason Sheki Palace -hotelliin (★★★★). (A, P)
Sheki
5. päivä, lauantai Sheki oli ajanlaskun alussa yksi Kaukasian Albanian suurimmista kaupungeista. Suuruuden aikaa kesti 600-luvun lopun arabivalloitukseen asti. Shekin vaikutusvaltainen kaanikunta perustettiin 1700-luvun puolivälissä; silkkiteollisuus, käsityöammatit ja kauppa kukoistivat. Tältä ajalta ovat peräisin kuninkaallinen kesäpalatsi ja linnoitus. Iltapäivällä on vapaata aikaa. (A, L)
Sheki – Kakheti – Tbilisi
6. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen lähdemme parin tunnin bussimatkalle kohti Georgiaa. Kakhetin maakunta on Georgian viinikellari. Viiniä kasvatetaan jokaisessa vehreässä kylässä. Georgialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Maistelemme paikallisia viinejä vientiin erikoistuneella tilalla ja syömme lounaan. Viinin kyytipojaksi sopivat paikalliset juustot, saslikit ja Georgian omat ”hampurilaiset”, khachapurit. Maljoja nostetaan ja puheita pidetään tamadan eli seremoniamestarin johdolla. Illaksi saavumme pääkaupunkiin Tbilisiin, jossa majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan The Biltmore -hotelliin (★★★★★). (A, L)
Tbilisi
7. päivä, maanantai Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntynyt Tbilisi on yksi Kaukasuksen vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Sen sillanpääasemasta idän ja lännen välissä kertovat mm. Metekhi-kirkko ja synagoga vanhassakaupungissa. Kukkulan laelle rakennetusta Narikala-linnoituksesta kaupunkia oli hyvä puolustaa tunkeutujia vastaan. Modernin suurkaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. Tutustumme kaupunkiin puolen päivän kierroksella. (A, P)
Mtskheta ja Gori
8. päivä, tiistai Teemme kokopäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvijoen varrella sijaitsevan Mtskhetan pikkukaupungin kirkot säilyttävät maan kansallispyhimyksen, Ninon, muistoa. Mtskhetan kokonaisuus on Unescon maailmanperintölistalla. Myös ns. Gruusian sotilasvaltatie sivuaa Mtskhetaa. Se rakennettiin 1800-luvun alkupuolella liittämään Tbilisin ja Ison-Kaukasuksen takaiset alueet keisareiden nopeasti laajenevaan Venäjään. Gorin kaupungissa syntyi viime vuosisadan kiistellyimpiin johtajiin kuulunut Josif Stalin. Vierailemme iltapäivällä hänen elämästään kertovassa museossa. Kaupungin ulkopuolella kallioon hakatussa markkinapaikassa, Uplistsikhessä, voi edelleen nähdä Silkkitien kauppiaiden kärrynpyörien uurtamat kadut. (A, L)
Tbilisi – Dzoraget
9. päivä, keskiviikko Käymme Georgian kansallismuseossa katsomassa hienoa kulta-aarteiden ja ikonien kokoelmaa. Jatkamme bussilla kohti Vähää-Kaukasusta ja Armenian rajaa. Jyrkät metsäiset vuorenrinteet tasoittuvat reheviksi niityiksi, joiden lomasta joet ja purot löytävät reittinsä. Tuhat vuotta vanha Unescon suojelema Haghpatin luostari on oiva esimerkki siitä, miten ensimmäiset kristilliset yhteisöt kiinnittivät huomiota myös asuinpaikkansa kauneuteen. Taidokkaasti koristellut suuret kiviristit, khatskarit, kertovat kristinuskoon sitoutuneesta menneisyydestä. Loppuiltapäivästä majoitumme Debedjoen kanjonissa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Avan Dzoraget -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)
Dzoraget – Dilijan – Sevanjärvi – Jerevan
10. päivä, torstai Aamulla lähdemme kohti Armenian helmeksi kutsuttua lumihuippujen ympäröimää kirkasvetistä Sevanjärveä. Matkalla pysähdymme Dilijanin kylpyläkaupungissa. Entisöity Sharambeyan-katu on oiva esimerkki alueen perinteisestä arkkitehtuurista. Sevanjärven rantaravintolassa lounastettuamme jatkamme Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Majoitumme 4 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott Armenia -hotelliin (★★★★). (A, L, P)
Jerevan
11. päivä, perjantai Jerevan on miljoonan asukkaan metropoli, Armenian hallinnon, tieteiden ja kulttuurin keskus. Kirkkaalla säällä horisontissa siintää armenialaisten yhtenäisyyden symboli, lumihuippuinen Ararat. Se on tosin historian melskeissä jäänyt Turkin puolelle rajaa. Kaupungin nimi tuli monille tutuksi neuvostoaikana itäblokin harmaata arkea lievittäneestä vitsikonseptista nimeltä Radio Jerevan. Kaupungin katukuvaan kuuluvat viime vuosisadan alussa rakennetut tyylikkäät tuffikiviset rakennukset, bulevardit kahviloineen ja puistot suihkulähteineen. Aamupäivän kaupunkikierroksella näemme Jerevanin keskeisimpiä paikkoja ja nähtävyyksiä. (A, L)
Garni ja Geghard
12. päivä, lauantai Kaukasuksen aluetta valloittaneista kansoista varhaisimpia olivat roomalaiset. Garnin kreikkalaisroomalainen temppeli on peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta. Geghardin kallioon hakattujen luolakirkkojen akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Päivän retken päätteeksi siirrymme lounaalle paikallisen isäntäväen miellyttävään puutarhaan aprikoosipuiden alle. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua vaikka Jerevanin viikonloppumarkkinoihin. (A, L)
Khor Virap ja Echmiadzin
13. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen teemme puolipäiväretken Khor Virapiin ja Echmiadziniin. Ajamme ensin Turkin rajalle Khor Virapiin. Sen luostarista on kirkkaalla säällä hieno näköala Araratvuorelle. Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo heti 300-luvun alussa ensimmäisenä maailmassa. Näemme Echmiadzinin katedraalin sunnuntaimessun aikana. Maan suojeluspyhimyksen Grigori Valontuojan unesta alkunsa saanut temppeli kokoaa yhteen myös ulkomailla elävät armenialaiset, joita on lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaassa asuvia. Jerevaniin palaamme iltapäivällä. (A, L, P)
Jerevan – Helsinki
14. päivä, maanantai Lentomme (Aeroflot) lähtee klo 14.35 Moskovan kautta (Aeroflot) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 20.10.
Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioithan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.