Hyppää pääsisältöön

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

Bakun zarathustralainen tulen temppeli, Tbilisin Narikala-linnoitus, Stalinin museo Gorissa, Jerevanin maisema Ararat taustallaan tulevat tutuiksi matkalla
13 päivää alk.3 420 €/hlö
  • 18.4.2017 - 1.5.2017 Täynnä
  • 3.10.2017 - 16.10.2017 Varaa
  • Baku 2 yötä
  • Sheki 2 yötä
  • Tbilisi 3 yötä
  • Dzoraget 1 yö
  • Jerevan 4 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kaukasian kolme valtiota, Azerbaidžan, Georgia ja Armenia, ovat olleet vuosisatojen ajan rajanaapureita. Niillä kaikilla oli oma suuruuden aikansa. Mustanmeren ja Kaspianmeren välinen alue on aina ollut strategisesti tärkeä. Valloittajat ja valloitetut ovat vuorotelleet Kaukasusvuoriston katveessa ja lukemattomat kansat ovat jättäneet kaukasialaiseen kulttuuriin jälkensä. Myös kauppaa on käyty vuosisatoja, kulkihan yksi Silkkitien reiteistä alueen halki.

Azerbaidžania on jo antiikin ajoista kutsuttu tulen maaksi. Sillä on haluttu viitata alueen ikivanhaan uskontoon, zarathustralaisuuteen, ja sen tulen temppeleihin. Tämän päivän tulet ovat Yanar Dagin kukkuloiden maakaasuliekkejä.

Georgia ja Armenia ovat maailman vanhimmat kristityt valtiot ja kummankin pääkaupungit vanhoja asuinpaikkoja. Molemmat maat ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä ovat olleet maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Idän ja lännen ikuinen rajankäynti on koetellut raskaasti erityisesti armenialaisia. Heille Jerevanin taustalla kohoava Araratvuori on ollut yhtenäisyyden symboli jo ajanlaskun alkuajoista saakka.

Matkaohjelma

Vuoden 2017 lähdöt Vuoden 2018 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

(Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Aeroflot) klo 20.55 Moskovan kautta (Aeroflot) Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun.

Baku
2.–3. päivä, ke–to
Saavumme Bakuun keskiviikkoaamuna klo 5.10. Saamme heti aamusta huoneet ja aamiaisen ensimmäisen luokan Hilton-hotellista (★★★★★). Yölennon jälkeen on hetki aikaa levätä ennen kaupunkiin tutustumista. Parin miljoonan asukkaan Baku sijaitsee Apšeronin niemimaalla Kaspianmeren rannalla. Kaupungin siluettia hallitsee hiljattain valmistunut Flame Towers -kolmoispilvenpiirtäjä, jonka seinäpinnoille voidaan heijastaa elävää kuvaa tuhansien tehokkaiden ledien avulla. Öljyn tuoma vauraus on mahdollistanut futuristisen rakentamisen. Vastakohtana wau-arkkitehtuurille on Unescon suojelema vanhakaupunki kapeine kujineen, vanhoine karavaaniseraljeineen ja moskeijoineen. Neidon torni ja Shirvanshah-dynastian upea palatsi ovat arkkitehtuurin helmiä satojen vuosien takaa. Ajamme iltapäivän kierroksellamme myös Apšeronin niemimaalle, missä maankuori kätkee sisäänsä suuret maakaasuesiintymät. Kaasu on antiikin ajoista lähtien tihkunut huokoisen maakerroksen läpi ja palaa paikoin jopa kolmimetrisellä liekillä. Surakhanissa näemme Ateshgahin eli zarathustralaisten tulen temppelin. On siis monta syytä, uutta ja ikivanhaa, kutsua Azerbaidžania tulen maaksi. Torstaina lähdemme tunnin ajomatkan päähän katsomaan Gobustanin kansallispuiston petroglyfejä. Monet näistä tuhansia vuosia vanhoista kivikaiverruksista ja -piirroksista kertovat ajasta, jolloin paikallinen ilmasto oli suopeampi ja kasvillisuus rehevämpää. Gobustan on Unescon maailmanperintökohde. (2xA, 2xP)  

Baku – Sheki
4. päivä, perjantai
Edessämme on pitkä (n. 350 km) bussimatka Shekiin, joten lähdemme aamulla hyvissä ajoin liikkeelle. Alkumatkalla näkemämme karu ja kuiva maisema vaihtuu matkan edetessä metsän peittämäksi vuoristoiseksi luonnoksi. Shamakh oli yksi Silkkitien tärkeistä kauppakeskuksista ja azereiden mahtidynastian, Shirvanshahien, pääkaupunki aina 1400-luvulle asti. Saavumme illalla Shekiin ja majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Sheki Palace -hotelliin (★★★★). (A, P)

Sheki
5. päivä, lauantai
Sheki oli ajanlaskun alussa yksi Kaukasian Albanian suurimmista kaupungeista. Suuruuden aikaa kesti 600-luvun lopulle, aina arabivalloitukseen asti. Shekin vaikutusvaltainen kaanikunta perustettiin 1700-luvun puolivälissä; silkkiteollisuus, käsityöammatit ja kauppa kukoistivat. Tältä ajalta ovat peräisin kuninkaallinen kesäpalatsi ja kaanien puolustukseksi rakennettu linnoitus. Iltapäivällä on vapaata aikaa. (A, L)

Sheki – Kakheti – Tbilisi
6. päivä, sunnuntai
Aamiaisen jälkeen lähdemme parin tunnin bussimatkalle kohti Georgiaa. Kakhetin maakunta on Georgian viinikellari. Viiniä kasvatetaan täällä jokaisessa vehreässä kylässä. Georgialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Maistelemme paikallisia viinejä vientiin erikoistuneella tilalla, mutta myös pienessä kotikellarissa, jolla on ikää 300 vuotta. Viinin kyytipojaksi sopivat paikalliset juustot, saslikit ja Georgian omat ”hampurilaiset”, khachapurit. Maljoja nostetaan ja puheita pidetään tamadan eli seremoniamestarin johdolla. Illaksi saavumme Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin, jossa majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Radisson Blu -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Tbilisi
7. päivä, maanantai
Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntynyt Tbilisi on yksi Kaukasuksen vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Sen sillanpääasemasta idän ja lännen välissä kertovat mm. Metekhi-kirkko ja synagoga vanhassakaupungissa. Kukkulan laelle rakennetusta Narikala-linnoituksesta käsin kaupunkia on ollut hyvä puolustaa tunkeutujia vastaan. Modernin suurkaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. Tutustumme kaupungin nähtävyyksiin puolen päivän kierroksella. (A, P)

Mtskheta ja Gori
8. päivä, tiistai
Teemme kokopäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvijoen varrella sijaitsevan Mtskhetan pikkukaupungin kirkot säilyttävät maan kansallispyhimyksen, Ninon, muistoa. Mtskhetan kokonaisuus on Unescon maailmanperintölistalla. Gruusian sotilasvaltatie (Georgian Military Road) rakennettiin 1800-luvun alkupuolella liittämään Ison-Kaukasuksen takaisia alueita keisareiden nopeasti laajenevaan Venäjään. Gorin kaupungissa syntyi viime vuosisadan kiistellyimpiin johtajiin kuulunut Josif Stalin. Vierailemme iltapäivällä hänen elämästään kertovassa museossa. Kaupungin ulkopuolella kallioon hakatussa markkinapaikassa, Uplistsikhessä, voi tänäänkin astella Silkkitien kauppiaiden kärrynpyörien uurtamilla kaduilla. (A, P)

Tbilisi – Dzoraget
9. päivä, keskiviikko
Huoneet luovutettuamme käymme Georgian kansallismuseossa katsomassa hienoa kulta-aarteiden ja ikonien kokoelmaa. Myöhemmin lähdemme bussilla kohti Vähää-Kaukasusta ja Armenian rajaa. Jyrkät metsäiset vuorenrinteet tasoittuvat reheviksi niityiksi, joiden lomasta joet ja purot löytävät reittinsä. Tuhat vuotta vanha Unescon suojelema Haghpatin luostari on oiva esimerkki siitä, miten ensimmäiset kristilliset yhteisöt kiinnittivät huomiota myös asuinpaikkansa kauneuteen. Taidokkaasti koristellut suuret kiviristit, khatskarit, kertovat kristinuskoon sitoutuneesta menneisyydestä. Loppuiltapäivästä majoitumme Debedjoen kanjonissa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Avan Dzoraget -hotelliin (★★★★, jossa syömme myös päivällisen. (A, L, P)

Dzoraget – Dilijan – Sevanjärvi – Jerevan
10. päivä, torstai
Aamulla jatkamme matkaa kohti Armenian helmeksi kutsuttua lumihuippujen ympäröimää kirkasvetistä Sevanjärveä. Matkalla pysähdymme Dilijanin kylpyläkaupungissa. Entisöity Sharambeyan-katu on oiva esimerkki alueen perinteisestä arkkitehtuurista. Syömme Sevanjärven rantaravintolassa lounaan, jonka jälkeen ajamme Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Majoitumme 4 yöksi aivan kaupungin keskustaan, Tasavallan aukion laidalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Marriott Armenia -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Jerevan
11. päivä, perjantai
Jerevan on miljoonan asukkaan metropoli, Armenian hallinnon, tieteiden ja kulttuurin keskus. Kirkkaalla säällä horisontissa siintää lumihuippuinen Ararat, armenialaisten yhtenäisyyden symboli, vaikka se historian melskeissä onkin siirtynyt Turkin omistukseen. Kaupungin nimi on tuttu myös neuvostoaikana itäblokin harmaata arkea lievittäneestä vitsikonseptista nimeltä Radio Jerevan. Kaupungin katukuvaan kuuluvat viime vuosisadan alussa rakennetut tyylikkäät tuffikiviset rakennukset, bulevardit kahviloineen ja puistot suihkulähteineen. Aamupäivän kaupunkikierroksella näemme Jerevanin keskeisimpiä paikkoja ja nähtävyyksiä. (A, L)

Garni ja Geghard
12. päivä, lauantai
Kaukasuksen aluetta valloittaneista kansoista varhaisimpia olivat roomalaiset. Garnin kreikkalaisroomalainen temppeli on peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta. Geghardin kallioon hakattujen luolakirkkojen akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Päivän retken päätteeksi siirrymme lounaalle paikallisen isäntäväen miellyttävään puutarhaan aprikoosipuiden alle. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua vaikka Jerevanin viikonloppumarkkinoihin. (A, L)

Khor Virap ja Echmiadzin
13. päivä, sunnuntai
Aamiaisen jälkeen teemme puolipäiväretken Khor Virapiin ja Echmiadziniin. Ajamme ensin Turkin rajalle Khor Virapiin. Sen luostarista on kirkkaalla säällä hieno näköala Ararat-vuorelle. Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo heti 300-luvun alussa ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa, ”katolikos”, jonka johtamaa sunnuntaimessua seuraamme Echmiadzinin katedraalissa. Maan suojeluspyhimyksen Grigori Valontuojan unesta alkunsa saanut temppeli kokoaa yhteen myös ulkomailla elävät armenialaiset, joita on lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaassa asuvia. Jerevaniin palaamme iltapäivällä. Illalla syömme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)

Jerevan – Helsinki
14. päivä, maanantai
Lentomme (Aeroflot) lähtee klo 6.00 Moskovan kautta (Aeroflot) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 11.35.

 

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 17.-30.4.2018
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2018.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 6962 770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2017 ja voitte tuon jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 890 e

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Azerbaidžaniin tarvitaan viisumi, jonka Olympia hankkii puolestanne. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 4 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Viisumia varten tulemme pyytämään kopion passinne kuva-aukeamasta sekä yhden 5x5 cm kokoisen värillisen passikuvan toimistoomme n. 1 kk ennen matkaa. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Ottakaa matkalle mukaan myös lämmintä vaatetta.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Parhaat vuodenajat Lähi-idän-matkalle ovat pääsääntöisesti syksy ja kevät, jotka ovat sääolojen puolesta miellyttävimmät matkustusajankohdat.

Olympian Aasia -kirja
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Aasiaan matkustaville toimintaohjeiden mukana ”Olympian Aasia” -kirjan, joka kertoo alueen eri maiden kulttuureista, historiasta, nähtävyyksistä, nykypäivästä ja tavoista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin. Monissa maissa on vaatimuksena, että passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin moniin Lähi-idän ja Keski-Aasian kohteisiimme. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten. Osa viisumeista täytyy hankkia etukäteen, ja silloin tarvitsemme passinne toimistoomme. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitsette passianne ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle. Joillekin matkoille tarvitsemme passin tiedot jo noin 3 kuukautta ennen matkaa.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Sää voi olla paikoin hyvin helteistä, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja.

Helteisen ulkoilman jälkeen ilmastoidut tilat saattavat tuntua hyvinkin viileiltä, jolloin villatakki tms. tuntuu miellyttävältä. Myös ”moskeijasukat” ovat tarpeen vierailtaessa moskeijoissa tai muissa pyhissä paikoissa, jonne ei voi astua kengät jalassa. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Moskeijoihin mentäessä on syytä välttää shortseja tai hihattomia puseroita. Samoin Armenian ja Georgian kirkoissa tulisi olla olkavarret ja polvet peitettynä. Iranissa pukeutumissäädökset erityisesti naisille ovat tiukemmat kuin muissa Lähi-idän kohteissamme. Hiukset tulee peittää; samoin edellytetään väljähköä ruumiinmuodot kätkevää pitkähihaista puseroa tai tunikaa sekä nilkat peittävää pitkää hametta tai pitkiä housuja. Lähetämme tarkemmat ohjeet pukeutumisesta toimintaohjeiden yhteydessä.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa.Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne peruslääkitys.Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä.

Ruokailut
Lähi-idän moninaiset maut ovat tärkeä osa matkan elämyksiä. Lähi-idän-matkoillamme on puolihoito tai täysihoito. Suosittelemme juomaan Lähi-idän-matkoillamme vain sinetöityä, pullotettua vettä. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä.

Hintataso ja ostokset
Hotellien palvelut Lähi-idän-kohteissamme ovat hintavia, mutta muuten maat ovat edullisia. Hyviä tuliaisia ovat erilaiset käsityöt, kuten taonnaiset, kudonnaiset, keramiikka. Hintataso monissa Lähi-idän kohteissamme on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Azerbaidžan
Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower
Gobustan Rock Art Cultural Landscape
Georgia
Historical Monuments of Mtskheta
Armenia
Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots
Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley

Voit olla kiinnostunut myös näistä