Gergeti-Trinity-eli-Pyhan-Kolminaisuuden-kirkko-Azerbaizan-Olympia

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

- Kaukasian kolme valtiota yhdellä matkalla
13
päivää

Moni asia yhdistää Azerbaidžania, Georgiaa ja Armeniaa – mutta moni asia myös erottaa näitä kolmea Kaukasuksen maata. Lähde kiertomatkalle, jolla tutustut näiden kolmen maan modernien pääkaupunkien lisäksi niiden upeaan luontoon, monivaiheiseen historiaan ja rikkaaseen kulttuuriin. Myös alueen keittiöiden herkut ja Georgian viinit tulevat matkalla tutuiksi.

Kahden viikon kiertomatka Azerbaidžanissa, Georgiassa ja Armeniassa

Matkareitti
Baku, Azerbaidžan
2,5 yötä
Sheki, Azerbaidžan
2 yötä
Kakheti
retki
Tbilisi, Georgia
3 yötä
Mtskheta ja Gori
retki
Dzoraget, Armenia
1 yö
Dilijan, Garni ja Geghard
retki
Jerevan, Armenia
3 yötä
Khor Virap ja Echmiadzin
retki

Kaukasian kolme valtiota, Azerbaidžan, Georgia ja Armenia, ovat olleet vuosisatojen ajan rajanaapureita. Niillä kaikilla oli oma suuruuden aikansa. Mustanmeren ja Kaspianmeren välinen alue on aina ollut strategisesti tärkeä. Valloittajat ja valloitetut ovat vuorotelleet Kaukasusvuoriston katveessa ja lukemattomat kansat ovat jättäneet kaukasialaiseen kulttuuriin jälkensä. Myös kauppaa on käyty vuosisatoja, kulkihan yksi Silkkitien reiteistä alueen halki.

Azerbaidžania on jo antiikin ajoista kutsuttu tulen maaksi. Sillä on haluttu viitata alueen ikivanhaan uskontoon, zarathustralaisuuteen, ja sen tulen temppeleihin. Tämän päivän tulet ovat Yanar Dagin kukkuloiden maakaasuliekkejä. Bakun uudet, huikeat rakennukset muodostavat mielenkiintoisen vastakohdan kaupungin vanhoille karavaaniseraljeille.

Georgia ja Armenia ovat maailman vanhimmat kristityt valtiot ja kummankin pääkaupungit vanhoja asuinpaikkoja. Molemmat maat ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä ovat olleet maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Idän ja lännen ikuinen rajankäynti on koetellut raskaasti erityisesti armenialaisia. Heille Jerevanin taustalla kohoava Araratvuori on ollut yhtenäisyyden symboli jo ajanlaskun alkuajoista saakka.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, kahtena päivänä täysihoito ja muina päivinä puolihoito, kuljetukset ja retket, palvelupalkkiot ja kantajamaksut sekä paljon muuta. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta alk. 790 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

Vuoden 2022 matkat

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Lento kohteeseen

1. päivä, keskiviikko Lähtö Helsingistä (Air Baltic) klo 20.25 Riian kautta (Air Baltic) Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun. 

Bakun-keskustaa-Azerbaidzan
Baku

Baku
2.–3. päivä, to-pe Saavumme Bakuun torstaina klo 3.20 ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Hilton-hotelliin (★★★★★). Yölennon jälkeen on hetki aikaa levätä ennen iltapäivän kaupunkikierrosta. Parin miljoonan asukkaan Baku sijaitsee Apšeronin niemimaalla Kaspianmeren rannalla. Kaupungin siluettia hallitsee Flame Towers -kolmoispilvenpiirtäjä, jonka seinäpinnoille voidaan heijastaa elävää kuvaa tuhansien tehokkaiden ledien avulla. Öljyn tuoma vauraus on mahdollistanut futuristisen rakentamisen. Vastakohtana wau-arkkitehtuurille on Unescon suojelema vanhakaupunki kapeine kujineen, vanhoine karavaaniseraljeineen ja moskeijoineen. Neidon torni ja Shirvanshah-dynastian upea palatsi ovat arkkitehtuurin helmiä satojen vuosien takaa.
Ajamme iltapäivän kierroksellamme myös Apšeronin niemimaalle, missä maankuori kätkee sisäänsä suuret maakaasuesiintymät. Kaasu on antiikin ajoista lähtien tihkunut huokoisen maakerroksen läpi ja palaa paikoin jopa kolmimetrisellä liekillä. Surakhanissa näemme Ateshgahin eli zarathustralaisten tulen temppelin. On siis monta syytä, uutta ja ikivanhaa, kutsua Azerbaidžania tulen maaksi. Perjantaina lähdemme tunnin ajomatkan päähän katsomaan Gobustanin kansallispuiston petroglyfejä. Monet näistä tuhansia vuosia vanhoista kivikaiverruksista ja -piirroksista kertovat ajasta, jolloin paikallinen ilmasto oli suopeampi ja kasvillisuus rehevämpää. Gobustan on Unescon maailmanperintökohde.
(2xA, 2xP)

Kauniita-vuoria-Azerbaidzan
Baku – Sheki

4. päivä,lauantai Edessämme on noin 350 km:n bussimatka Shekiin, joten lähdemme aamulla hyvissä ajoin liikkeelle. Alkumatkan karu ja kuiva maisema vaihtuu matkan edetessä metsän peittämäksi vuoristoiseksi luonnoksi. Reittimme varrelle jäävä Shamakh oli yksi Silkkitien tärkeistä kauppakeskuksista ja azereiden mahtidynastian, Shirvanshahien, pääkaupunki aina 1400-luvulle asti. Saavumme illalla Shekiin ja majoitumme 2 yöksi kaupunkialueella sijaitsevaan hyvään keskitason Sheki Palace -hotelliin (★★★★). (A, P)

Tee-ja-pahkinat-perinteiseen-tapaan-Azerbaidzan
Sheki

5. päivä, sunnuntai Sheki oli ajanlaskun alussa yksi Kaukasian Albanian suurimmista kaupungeista. Suuruuden aikaa kesti 600-luvun lopun arabivalloitukseen asti. Shekin vaikutusvaltainen kaanikunta perustettiin 1700-luvun puolivälissä; silkkiteollisuus, käsityöammatit ja kauppa kukoistivat. Tältä ajalta ovat peräisin kuninkaallinen kesäpalatsi ja linnoitus. Iltapäivällä on vapaata aikaa. (A)

Kakheti-on-viininviljelyaluetta-Georgia
Sheki – Kakheti – Tbilisi

6. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme parin tunnin bussimatkalle kohti Georgiaa. Kakhetin maakunta on Georgian viinikellari. Viiniä kasvatetaan jokaisessa vehreässä kylässä. Georgialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Maistelemme paikallisia viinejä vientiin erikoistuneella tilalla ja syömme lounaan. Viinin kyytipojaksi sopivat paikalliset juustot, saslikit ja Georgian omat ”hampurilaiset”, khachapurit. Maljoja nostetaan ja puheita pidetään tamadan eli seremoniamestarin johdolla. Illaksi saavumme pääkaupunkiin Tbilisiin, jossa majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan The Biltmore -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Kaunis-Tbilisi-Georgia
Tbilisi

7. päivä, tiistai Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntynyt Tbilisi on yksi Kaukasuksen vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Sen sillanpääasemasta idän ja lännen välissä kertovat mm. Metekhi-kirkko ja synagoga vanhassakaupungissa. Kukkulan laelle rakennetusta Narikala-linnoituksesta kaupunkia oli hyvä puolustaa tunkeutujia vastaan. Modernin suurkaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. Tutustumme kaupunkiin puolen päivän kierroksella. (A, P)

Mtskhetan-vanha-kaupunki-Georgia
Mtskheta ja Gori

8. päivä, keskiviikko Teemme kokopäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvijoen varrella sijaitsevan Mtskhetan pikkukaupungin kirkot säilyttävät maan kansallispyhimyksen, Ninon, muistoa. Mtskhetan kokonaisuus on Unescon maailmanperintölistalla. Myös ns. Gruusian sotilasvaltatie sivuaa Mtskhetaa. Se rakennettiin 1800-luvun alkupuolella liittämään Tbilisin ja Ison-Kaukasuksen takaiset alueet keisareiden nopeasti laajenevaan Venäjään. Gorin kaupungissa syntyi viime vuosisadan kiistellyimpiin johtajiin kuulunut Josif Stalin. Vierailemme iltapäivällä hänen elämästään kertovassa museossa. Kaupungin ulkopuolella kallioon hakatussa markkinapaikassa, Uplistsikhessä, voi edelleen nähdä Silkkitien kauppiaiden kärrynpyörien uurtamat kadut. (A, L)

Zvartnos-temppelin-rauniot-ja-Ararat-vuori-Jerevan-Armenia
Tbilisi – Dzoraget

9. päivä, torstai Käymme Georgian kansallismuseossa katsomassa hienoa kulta-aarteiden ja ikonien kokoelmaa. Jatkamme bussilla kohti Vähää-Kaukasusta ja Armenian rajaa. Jyrkät metsäiset vuorenrinteet tasoittuvat reheviksi niityiksi, joiden lomasta joet ja purot löytävät reittinsä. Tuhat vuotta vanha Unescon suojelema Haghpatin luostari on oiva esimerkki siitä, miten ensimmäiset kristilliset yhteisöt kiinnittivät huomiota myös asuinpaikkansa kauneuteen. Taidokkaasti koristellut suuret kiviristit, khatskarit, kertovat kristinuskoon sitoutuneesta menneisyydestä. Loppuiltapäivästä majoitumme Debedjoen kanjonissa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Avan Dzoraget -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Garnin-temppeli-Armenia
Dzoraget – Dilijan – Sevanjärvi – Garni ja Geghard - Jerevan

10. päivä, perjantai Aamulla lähdemme kohti Armenian helmeksi kutsuttua lumihuippujen ympäröimää kirkasvetistä Sevanjärveä. Matkalla pysähdymme Dilijanin kylpyläkaupungissa. Entisöity Sharambeyan-katu on oiva esimerkki alueen perinteisestä arkkitehtuurista. Sevanjärven rantaravintolassa lounastettuamme jatkamme Garnin kreikkalaisroomalaiselle temppelille. Käymme myös Geghardin luostarissa, joka on osittain louhittu kallion sisään. Luolissa on erinomainen akustiikka. Päivän päätteeksi jatkamme Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Majoitumme 3 yöksi ydinkeskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Holiday Inn Republic Square -hotelliin (★★★★). (A, L) 

aJerevanin-puisto-ja-portaat-Armenia
Jerevan

11. päivä, lauantai Jerevan on miljoonan asukkaan metropoli, Armenian hallinnon, tieteiden ja kulttuurin keskus. Kirkkaalla säällä horisontissa siintää armenialaisten yhtenäisyyden symboli, lumihuippuinen Ararat. Se on tosin historian melskeissä jäänyt Turkin puolelle rajaa. Kaupungin nimi tuli monille tutuksi neuvostoaikana itäblokin harmaata arkea lievittäneestä vitsikonseptista nimeltä Radio Jerevan. Kaupungin katukuvaan kuuluvat viime vuosisadan alussa rakennetut tyylikkäät tuffikiviset rakennukset, bulevardit kahviloineen ja puistot suihkulähteineen. Aamupäivän kaupunkikierroksella näemme Jerevanin keskeisimpiä paikkoja ja nähtävyyksiä. Iltapäivällä voi viettää vapaa-aikaa vaikka Jerevanin viikonloppumarkkinoilla. (A, L) 

Zvartnos-temppelin-rauniot-ja-Ararat-vuori-Jerevan-Armenia
Khor Virap ja Echmiadzin

12. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen teemme puolipäiväretken Khor Virapiin ja Echmiadziniin. Ajamme ensin Turkin rajalle Khor Virapiin. Sen luostarista on kirkkaalla säällä hieno näköala Araratvuorelle. Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo heti 300-luvun alussa ensimmäisenä maailmassa. Näemme Echmiadzinin katedraalin sunnuntaimessun aikana. Maan suojeluspyhimyksen Grigori Valontuojan unesta alkunsa saanut temppeli kokoaa yhteen myös ulkomailla elävät armenialaiset, joita on lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaassa asuvia. Jerevaniin palaamme iltapäivällä. (A, L, P)

lento
Jerevan – Helsinki

13. päivä, maanantai  Lentomme (Air Baltic) lähtee klo 4.20 Riian kautta (Air Baltic) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 9.05. 

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito, 2 päivänä täysihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
 • lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 240 €
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 790 euroa.

Azerbaidžaniin tarvitaan viisumi, jonka Olympia hankkii puolestasi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 4 tyhjää sivua.  Viisumia varten tulemme pyytämään kopion passisi kuva-aukeamasta toimistoomme n. 1 kk ennen matkaa. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä, matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 550 €
Peruutusehdot A. Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 7–3 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 2 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Matkan hinta perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
13 päivää
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Kokemuksia

Azerbaidzan, Georgia ja Armenia
34 arvostelua
Erinomainen
40.00 %
Hyvä
46.50 %
Ok
9.50 %
Ei kovin hyvä
2.00 %
Ei lainkaan hyvä
0.50 %

Matka oli erinomainen ja järjestelyt toimivat sujuvasti ja luotettavasti.

Retkikohteet ja reitit oli valittu hyvin, nähtiin enemmän kuin olisi osannut odottaa. Ihastuttavan lisänsä ohjelmaan toivat tutustumiset Azerbaidzanissa jugurtin tekoon, mahdollisuus nähdä silkin värjäämistä ja painantaa, sekä vielä Armeniassa Lavash-leivän valmistus.
 

Kaikki matkakohteet kiinnnostavat ja maisemat vailla vertaa.

Mielenkiintoisia kohteita oli joka maassa.

Hyvä tietää matkasta Azerbaidžaniin, Georgiaan ja Armeniaan

Kolmen Kaukasuksen maan kiertomatka tehdään yleensä huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa. Lämpötilat ovat tällöin päivisin noin + 20 C, yllä noin + 10 C. Shekissä lämpötila on yleensä hieman alempi ja yöllä se saattaa laskea jopa lähelle nollaa. Matkalle kannattaa  kesävaatteiden lisäksi varata myös sateen- ja tuulenpitävää sekä lämmintä vaatetta viileitä iltoja ja aamuja varten. Georgia ja Armenia ovat kristinuskoisia maita, joten matkalla on hyvä pukeutua hieman ”konservatiivisesti”. Azerbaidžan on islamilainen valtio, mutta siellä ei tarvitse käyttää huivia tai muuten ottaa uskontoa huomioon pukeutumisessa. Matkan ohjelma sisältää jonkin verran kävelyä ja se on  osittain hankalassa maastossa, joten ota mukaan mukavat ja tukevat retkijalkineet.

Matkalle kannattaa varata mukaan euroja. Jokaisella maalla on oma valuuttansa mutta mitään näistä ei vaihdeta Suomessa. Azebaidžanin valuutta on manat (AZN), Georgian valuutta lari (GEL) ja Armenian valuutta dram (AMD). Vaikka yleisimmät luottokortit käyvät monissa hotelleissa, suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa, ota mukaan myös käteistä.

Linkit matkalla nähtäviin Unescon maailmanperintökohteisiin:
Azerbaidžan
Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower
Gobustan Rock Art Cultural Landscape

Georgia
Historical Monuments of Mtskheta

Armenia
Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots
Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley