Hyppää pääsisältöön

Kazakstanin matkat

Keski-Aasian Kazakstan ja Kirgisia ovat paimentolaisten ja ratsumiesten perinteistä kotiseutua. Maisemiin kuuluvat lumiset vuorenhuiput, kirkasvetiset järvet ja silmänkantamattomat, laakeat arot. Sekä Kazakstan että Kirgisia itsenäistyivät vuonna 1991.

Kazakstan ja Kirgisia -matkalla tutustumme suureen Kazakstaniin ja pieneen, vuoristoiseen Kirgisiaan.

 

Kazakstan on saanut nimensä aluetta aikanaan hallinneen paimentolaiskansan, kazakkien, mukaan. Nimi tarkoittaa "arojen ratsastajia". Nykyään yli puolet maan asukkaista on kazakkien jälkeläisiä, he puhuvat samannimistä turkinsukuista kieltä. Venäläisten ja venäjänkielisten osuus on kuitenki yli 30 %. Uskonnoltaan Kazakstanin valtaväestö on sunnimuslimeja, venäläiset pääosin ortodokseja.

Kazakstan on pinta-alaltaan (n 2,7 mil. km2) maailman yhdeksänneksi suurin valtio, entisistä neuvostotasavalloista toiseksi suurin heti Venäjän jälkeen. Suureen maahan mahtuu monenlaista maisemaa. Laajat kumpuilevat arot ja puoliaavikot ovat hallitsevia, pohjoisessa on kapea metsäinen vyöhyke. Kirgisian ja Kiinan rajoilla nousevat Tiensan- ja Altaivuoristojen korkeat rinteet. Kazakstan hallitsee yhdessä Uzbekistanin kanssa maiden rajalla olevaa Araljärveä. Järven vesimäärä on nykyisin kuitenkin vain aavistus entisestään.

Kazakstanilla on erittäin suuret luonnonvarat; suuret öljy- ja maakaasuesiintymät sekä kupari- ja hiilikaivokset. Neuvostoliiton aikaan Kazakstanin tasavaltaan perustettiin niin Baikonurin avaruuskeskus kuin Semipalatinskin ydinkoealuekin. Kazakstan julistautui itsenäiseksi viimeisimpänä Neuvostoliiton tasavalloista, vasta vuonna 1991.

Kazakstanin pääkaupunki Astana sai uuden nimen maaliskuussa 2019, pääkaupungin nimi on nyt Nur-Sultan, pitkäaikaisen presidentin Nursultan Nazarbajevin mukaan. Hän ilmoitti samaan aikaan luopuvansa presidentin virasta. Pääkaupungin nimi on vaihtunut aiemminkin, tämä oli neljäs muutos kuuden viimeisen vuosikymmenen aikana. Kaupunki on hyvä symboli Kazakstanin kehitykselle ja modernisaatiolle. Kunniakkaasta menneisyydestä, telttojen ja kiitävien ratsujen maailmasta on kaupungin futuristiseen arkkitehtuuriin poimittu näyttäviä symboleita. Mahtipontisten rakennusten hallitsevia värejä ovat valkoinen ja kulta.

Almaty, entinen Alma-Ata, on Kazakstanin talous- ja kulttuurielämän keskus ja asukasmäärältään maan suurin kaupunki. Almaty on monine puistoineen ja puutaloasutuksineen hyvin vihreä kaupunki.

Matkakalenteri