Upea-Almaty-Kazakstan-Olympia

Kazakstanin matkat

Modernisoitunut paimentolaisten maa
Matkailija-ihailee-Charyn-kanjonia-Kazakstan

Kazakstanin matkat, joilla näet enemmän

Kazakstanin matka vie sinut arojen ja aavikoiden maisemiin. Pääkaupunki Nur-Sultan, aiemmin Astanana tunnettu, sekä Almaty, aiemmalta nimeltää Alma-Ata, kuuluvat matkan ohjelmaan. Matkoilla aina mukana suomalainen matkanjohtajamme.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Kazakstan

Kazakstan on vielä melko tuntematon matkakohde. Pinta-alaltaan tämä Keski-Aasian laajin maa ulottuu Kaspianmereltä Kiinaan ja Volgalta Altai-vuorille. Suurin osa maasta on kuivaa aroa ja aavikkoa. Maan pääkaupunki vaihtoi neljännen kerran nimeä keväällä 2019, Astanasta tehtiin tuolloin Nur-Sultan. Myös aiemmin Alma-Atana tunnettu kaupunki on vaihtanut nimeä ja on nyt Almaty.

Kazakstan ja Kirgisia -matkalla tutustumme futuristiseen arkkitehtuuriin Nur-Sultanissa sekä Alzhirin museoon. Jatkamme Almatyyn, joka on Kazakstanin entinen pääkaupunki ja nykyisin talous- ja kulttuurielämän keskus. Tutustumme kaupungin historiaan ja nähtävyyksiin. Almatysta jatkamme Tienšanvuoriston maisemissa Kirgisian puolelle. Ennen sinne saapumista teemme pienen kävelyretken Charyn-kanjonin kansallispuistossa.

Yleistä tietoa Kazakstanista

Kazakstan on saanut nimensä aluetta aikanaan hallinneen paimentolaiskansan, kazakkien, mukaan. Nimi tarkoittaa "arojen ratsastajia". Nykyään yli puolet maan asukkaista on kazakkien jälkeläisiä ja he puhuvat samannimistä turkinsukuista kieltä. Venäläisten ja venäjänkielisten osuus on kuitenki yli 30 %. Uskonnoltaan Kazakstanin valtaväestö on sunnimuslimeja, venäläiset pääosin ortodokseja.

Kazakstan on pinta-alaltaan (n 2,7 mil. km2) maailman yhdeksänneksi suurin valtio, entisistä neuvostotasavalloista toiseksi suurin heti Venäjän jälkeen. Suureen maahan mahtuu monenlaista maisemaa. Laajat kumpuilevat arot ja puoliaavikot ovat hallitsevia, pohjoisessa on kapea metsäinen vyöhyke. Kirgisian ja Kiinan rajoilla nousevat Tiensan- ja Altaivuoristojen korkeat rinteet. Kazakstan hallitsee yhdessä Uzbekistanin kanssa maiden rajalla olevaa Araljärveä. Järven vesimäärä on nykyisin kuitenkin vain aavistus entisestään.

Kazakstanilla on erittäin suuret luonnonvarat; suuret öljy- ja maakaasuesiintymät sekä kupari- ja hiilikaivokset. Neuvostoliiton aikaan Kazakstanin tasavaltaan perustettiin niin Baikonurin avaruuskeskus kuin Semipalatinskin ydinkoealuekin. Kazakstan julistautui itsenäiseksi viimeisimpänä Neuvostoliiton tasavalloista, vasta vuonna 1991.

Pääkaupunki Nur-Sultan on hyvä symboli Kazakstanin kehitykselle ja modernisaatiolle. Kunniakkaasta menneisyydestä, telttojen ja kiitävien ratsujen maailmasta on kaupungin futuristiseen arkkitehtuuriin poimittu näyttäviä symboleita. Mahtipontisten rakennusten hallitsevia värejä ovat valkoinen ja kulta. Almaty, entinen Alma-Ata, on Kazakstanin talous- ja kulttuurielämän keskus ja asukasmäärältään maan suurin kaupunki. Almaty on monine puistoineen ja puutaloasutuksineen hyvin vihreä kaupunki.