Hyppää pääsisältöön

Kuuban matkat

Kuuban matkat vievät kiehtovan omaleimaiseen maahan, jonka tavaramerkkejä ovat ystävällinen kansa ja tarttuva musiikki.

'Antillien helmi' Kuuba on luonnon trooppista kauneutta ja historian nostalgiaa – siirtomaavallan aikaisia rakennuksia, hohtavan valkoisia hiekkarantoja, Fidel Castron ja Che Guevaran kuvia, 1950-luvun kolhiutuneita jenkkiautoja, Guantanameran sävelet ja savuava sikari.

Kuuban matkalla tutustumme Havannaan ja sen historiaan sekä retkeilemme Heminqwayn jalanjäljillä hänen lempiravintoloissaan. Koemme Trinidadin tunnelmat ja tutustumme mm. kaupungin sokerikaupan rikastuttamaan historiaan. Matkan päätteeksi suuntaamme Varaderon valkoiselle hiekkarannalle.

Olympian Kuuban matkat löydät kartan yläpuolelta. Mukana on aina suomalainen matkanjohtaja.

Yleistä Kuubasta

Kuuba on Isojen-Antillien suurin saari ja sen luonto on hyvin vaihtelevaa. Suuria vuoristoja on niin lännessä, idässä kuin maan keskiosassakin. Valtaosa pitkästä saaresta on kuitenkin vuorijonojen väliin jäävää hedelmällistä tasankoa, jossa kasvavat sekä tupakka että sokeriruoko, lisäksi viljellään riisiä, maissia ja kahvia.

Kolumbus tuli Kuuban saarelle jo ensimmäisellä matkallaan. Alueesta tuli Espanjan omaisuutta aina vuoteen 1898. Itsenäisyystaistelun suuri nimi on Jose Marti, runoilija ja toimittaja. Yhdysvallat miehitti Kuuban 1902 ja tämä miehitys päättyi vasta 1959 Fidel Castron johtamaan vallankumoukseen.  Castron johdolla ulkomaalaiset yrityksen kansallistettiin ja tehtiin maareformi. Epäonnistuneen Sikojenlahden hyökkäyksen jälkeen maa sitoutui vahvasti sosialistiseen leiriin. Neuvostoliiton hajottua Kuuba joutui taloudellisesti ahtaalle. Köyhyyttä on vuosikymmenten aikana paettu laillisesti ja laittomasti Yhdysvaltoihin.

Kuuba on tehnyt myönnytyksiä sallimalla mm dollareiden hallussapidon ja yksityisen yrittämisen. Fidel Castro luovutti presidentin tehtävät veljelleen Raulille vuonna 2008. Keväällä 2018 Kuuban presidentiksi nimitettiin Miguel Díaz-Canel. 

Kuuban pääkaupunki Havanna on Unescon suojelukohde. Kiviset linnoitukset vievät matkustajan aikaan, jolloin vilkas kauppakaupunki puolustautui mereltä tulevia hyökkääjiä vastaan. Nykyisen vanhankaupungin kapeat kujat, aukiot ja niitä ympäröivät palatsit tekivät Havannasta jo 1700-luvun lopussa metropolin uuden maailman vähäisten suurkaupunkien joukkoon. Plaza de Armas ja Plaza Vieja olivat jo silloin, kuten nykyisinkin, kaupunkilaisten kohtaamispaikkoja. Vallankumousaukiolla Che Gueavaran kuva tervehtii ohikulkijoita.

Legendaarinen Tropicana-show tarjoaa kuubalaisia rytmejä. Lähes kaksisataa tanssijaa, laulajaa ja muusikkoa viihdyttää yleisöä tähtitaivaan alla Havannan yössä. Show on pyörinyt pienin poikkeuksin jo vuodesta 1939.

Kirjailija Ernest "Papa" Hemingway asui yli kaksikymmentä vuotta Kuubassa. Hänen museoitu asuntonsa Finca Vicia sijaitsee Havannan esikaupunkialueella. Hemingwayn henki elää edelleen myös hänen kantaravintoloissaan, joissa matkailijat voivat käydä nauttimassa daiquirin tai mojiton.

Varadero on Kuuban ensimmäisiä rantalomakohteita, täällä on vietetty lomia jo 1900-luvun alusta alkaen. Noin 20 km pitkä valkoinen hiekkaranta ja turkoosi meri houkuttelee matkailijoita vuosi toisensa jälkeen ja useimmat hotellit tarjoavat huoletonta lomailua all inclusive -palveluilla.

Matkakalenteri