Papillonin-eli-Pirunsaari-Ranskan-Guyana-Olympi

Ranskan Guayanan matkat

Pala Eurooppaa Etelä-Amerikassa
Kouroun-avaruuskeskus

Matkat Ranskan Guayanaan

Ranskan Guayanassa näet Papillonista tutun Pirunsaaren, tutustut Kouroun avaruuskeskukseen sekä alueen pääkaupunkiin, Cayenneen. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Ranskan Guayana

Ranskan Guayana ei ole itsenäinen valtio vaan oikeasti osa Ranskaa. Lähde tutustumaan tähän Euroopan kauimmaiseen osaan Olympian kolmen maan kierroksella. Ranskan Guayanan lisäksi matkalla käydään Surinamessa ja Guyanassa.

Ranskan Guayanassa tutustumme Salut-saariin, joista kuuluisin lienee Île du Diablee eli Pirunsaari. Tälle Papillon-kirjasta tutulle saarelle ei pääse rantautumaan mutta kahdella muulla trooppisella saarella pääsemme käymään. Kouroussa tutustumme Euroopan avaruusjärjestön kantorakettien laukaisukeskukseen ja pysähdymme vielä Cayennen kaupungissa ennen kotimatkaa.

Yleistä Ranskan Guayannasta

Viralliselta nimeltään alue on Guayanan merentakainen departementti. Osana Ranskaa se on myös osa Euroopan unionia ja maksuvälineenä täällä kaukaisessa Euroopan osassa käyvät eurot. Guaynalla on edustajansa sekä Ranskan senaatissa että kansalliskokouksessa, mutta myös oma 51 paikkainen parlamenttinsa. Eurooppalaiset saapuivat alueelle jo 1500-luvulla ja 1643 ranskalaiset perustivat alueen nykyisen pääkaupungin, Cayennen. Merentakaiseksi departementiksi alue nimitettiin 1946. Aika ajoin Guayannassa on ollut pyrkimyksiä autonomian laajentamiseen nykyisestään ja viimeksi tammikuussa 2010 järjestettiin asiasta kansanäänestys. Äänestäjät kuitenkin hylkäsivät tämän mahdollisuuden.

Ranskan Guayna sijaitsee Etelä-Amerikan koilliskulmassa, Atlantin rannikolla ja vain hieman päiväntasaajan pohjoispuolella. Suurin osa sen sisämaasta on sademetsän peitossa. Ilmasto on trooppinen, kosteaa ja lämmpintä, lämpötilat ovat ympäri vuoden yli + 20 C.

Kouroun kaupunkiin perustettiin jo vuonna 1964 Euroopan avaruusjärjestön (ESA) avaruuskeskus, josta on laukaistu mm Ariane 5 ja Vega -kantoraketteja. Avaruuskeskusta ollaan modernisoimassa ja ESA:lla on myös kehitteillä uudelleenkäytettävä, miehittämätön Space RIDER, jonka on määrä nousta avaruuteen Kourousta vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on avaruuskeskuksen turvallisuus, josta huolehtii Ranskan muugalaislegioona.

Ranskalaiset toivat 1600-luvun lopulla alueen plantaaseille afrikkalaisia orjia. Orjuus lopetettiin vuonna 1848 ja suurille viljelyksille perustunut talous romahti. Ranskan vallankumouksen jälkeen alueelle alettiin siirtää  poliittisia rangaistusvankeja, Ranskan Guayanaan kuljetettiin vuosina 1852–1953 noin 70 000 vankia. Mannermaalla ja Salutsaarilla oli useita rangaistuslaitoksia. Myös Pirunsaarelle vietiin poliittisia vankeja, ja siellä oli vankeudessa muun muassa Henri Charrière. Hän kirjoitti kirjan, Vanki nimeltä Papillon, ja se yhdessä kirjasta tehdyn elokuvan kanssa teki Ranskan Guayanan rangaistuslaitokset tunnetuiksi kaikkialla maailmassa.