Kyrenia-Kypros

Kyproksen matkat

Lähde tutustumaan jaetun Kyproksen pohjoisosaan
Pyoraretki-kauniissa-maisemissa-Kypros

Kyproksen matkat, jotka sisältävät enemmän

Kyproksen saarelta löytyy upeita maisemia, mielenkiintoista historiaa ja miellyttävä, välimerellinen ilmasto. Aktiivimatkallamme tutustut Pohjois-Kyprokseen patikoiden ja pyöräillen. Matkalla on mukana myös suomalainen matkanjohtajamme.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Kypros

Useimmat matkat suuntautuvat Kyproksen eteläosiin ja siellä sijaitseviin rantalomakohteisiin kuten Agia Napaan, Pafosiin tai Larnakaan, josta löytyy myös lukematon määrä kauppoja ja ravintoloita.

Olympian aktiivimatkan kohteena on Pohjois-Kypros, patikoiden ja pyöräillen

Pohjois-Kypros sopii erinomaisesti aktiivimatkailijalle, joka on liikunnallisen loman lisäkis kiinnostunut myös historiasta ja kulttuurista. Tutustumme Pohjois-Kyproksen nähtävyyksiin, maaseutuun ja maisemiin. Käymme Nikosiassa, Pyhän Barnabaan luostarissa ja Salamiksessa, Esentepessä ja Antiphonitsin vanhalla kirkolla. Asumme lähes koko matkan ajan Kyreniassa. Teemme retken myös Karpazin niemimaalle ja majoitumme täällä yhden yön Dipkarpazissa. Patikoidessa kuljemme lähes koko ajan helpossa maastossa, hyväkuntoisian polkuja pitkin ja pyöräillessä päällystettyjä ajoteitä pitkin.

Aurinkoisia päiviä Pohjois-Kyproksella on lähes 300 vuodessa ja lämpötilat pysyvät noin + 20 C, myös talvella. Aktiivimatkoille parhaat ajat ovat alkukeväästä ja syksyllä, jolloin ei ole liian kuuma eivätkä sateet pahemmin haittaa matkan tekoa.

Yleistä Kyproksesta

Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin ja itäisin saari. Saari on ollut jaettuna vuodesta 1974 saakka. Eteläosassa, kattaen noin 2/3 saaresta, on Kyproksen tasavalta ja täällä asuvat kyproksenkreikkalaiset. Saaren toinen puoli,  Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta on kyproksenturkkilaisten aluetta. Pohjois-Kyproksen on virallisesti tunnustanut valtioksi vain Turkki. Virallisesti saarella on vain yksi kansainvälisesti tunnustettu hallinto, Kyproksen tasavalta.

Kyproksen tilanne on mielenkiintoinen myös Euroopan unionin kannalta. Kypros liittyi EU:hun vuonna 2004, virallisesti jakautuneena saarena mutta koko Kyproksen saari on EU:n aluetta. YK hallinnoi edelleen niinsanottua "vihreää linjaa", joka jakaa saaren. Linjan voi kuka tahansa Euroopan kansalainen ylittää ilman ongelmia, molempiin suuntiin. Vihreä linja jakaa myös Nikosian kaupungin ja Olympian aktiivimatkallakin voit pistäytyä kreikkalaisella puolella mutta muista ottaa passi mukaan retkelle.

Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta on säästynyt suurimmilta turistivirroilta ja muutoksilta, samalla säilyttäen oman, hieman turkkilaisemman kulttuurinsa. Myös uskontojen läsnäolo näkyy kylissä, joissa moskeijat ja kirkot ovat usein vierekkäin. Alueella on nykyisin rauhallista eikä aiempina vuosikymmeninä leimahtaneita erimielisyyksiä ole saarten eri osien välillä enää ollut.