Hyvä tietää matkoistamme

Aktiivimatkojemme keskeisimpinä elementteinä ovat ulkona liikkuminen ja luontoelämykset. Sijansa on myös kohdemaan kulttuurilla, joka antaa oman värinsä matkojen sisältöön. Aktiivimatkojen vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto.

 

VAELTAMAAN vai PATIKOIMAAN?

Vaellus

Vaellusreitit kulkevat keskellä luontoa, usein vuoristossa, ja niiden kunto voi olla vaihtelevaa; vuoristopolkuja, kiviportaita, ja osittain rakkakiviä. Vaelluksilla edetään yleensä päivän aikana kohteesta toiseen, mutta voidaan majoittua myös yhteen tai kahteen paikkaan, joista tehdään päivävaelluksia. Vaelluksilla kannattaa olla hyvin tukevat vaellusjalkineet, joissa on melko jäykkä tai jäykkä pohja. Repun koon kannattaa olla 25–35 litraa, sillä reppuun pakataan usein myös koko päivän juomavedet sekä retkieväät. Vaelluksilla voidaan nousta myös korkealle vuoristoon, jolloin tulee varautua vuoristotaudin oireisiin sekä varusteissa nopeasti vaihteleviin sääolosuhteisiin. Repun paino on yleensä 5–8 kg. Usein myös lämpimille vaatteille on käyttöä, sillä korkealla lämpötilat voivat vaihdella ja muuttua nopeasti hyvinkin kylmiksi.

Patikointi

Reitit ovat yleensä melko hyväkuntoisia (hiekkatie, hyvä polku tms.), mutta vaikeampiakin osuuksia tulee. Patikoinneilla ei yleensä mennä kauas asutuksesta, mutta päästään osittain myös täysin luonnon keskelle.  Patikoinneilla riittää yleensä rullaavampi vaellusjalkine (ei niin jäykkä), joka kuitenkin suojaa nilkkaa, ja jossa on vahva pohjakuviointi ja säältä suojaava kalvo. Repun koko voi olla 15–25 litraa, sillä usein päiväretken aikana voi ostaa vettä lisää ja lounas saatetaan syödä ravintolassa tai katetussa pöydässä retkilounaana. Repun paino on yleensä 3–5 kg. Patikoinneilla ei yleensä nousta korkeuksiin, joissa olisi vuoristotaudin vaikutusta. Matalissa korkeuksissa sääolosuhteetkaan eivät yleensä ole kovin vaativia, mikä vähentää mukana kannettavien varusteiden määrää.

Näihin poikkeuksena ovat pyhiinvaellukset, joissa saattaa kohteesta riippuen yhdistyä sekä vaelluksen että patikoinnin piirteitä. Esimerkiksi meidän ohjelmassamme Santiago de Compostela vastaa nimestään huolimatta (pyhiinvaellus) enemmän patikoinnin kuin vaelluksen kuvausta.

Ryhmän koko

Matkoillamme ryhmän koko on yleensä 15–20 (pyöräilymatkoilla enintään 25) henkeä, joten matkanjohtajamme pystyy pitämään hyvää huolta kaikista ja yksilöllinen tunnelma sekä toiminnan joustavuus säilyvät. Jotta matka voidaan toteuttaa, tarvitaan riittävä määrä osanottajia (ks  Olympian matkaehdot).

Aktiivimatkojen ammattitaitoinen matkanjohtaja

Hyvin tärkeä tekijä matkojemme onnistumisessa on ammattitaitoinen matkanjohto. Avulias, osaava ja järjestelykykyinen matkanjohtaja on paras tae mukavalle ja antoisalle matkalle. Useimmiten matkanjohtaja ohjaa ryhmää jo Suomesta alkaen ja on ryhmän mukana koko matkan ajan. Joillakin matkoilla hän voi vastaanottaa ryhmän ensimmäisessä matkakohteessa ja saattaa sen paluulennolle viimeisessä matkakohteessa (ks  Olympian matkaehdot, kohta 9.1).

Mukavaa matkaseuraa

Aktiivimatkalaiset ovat aktiivisia, luonnosta, liikkumisesta ja kulttuurista kiinnostuneita matkailijoita. Suuri osa asiakkaistamme palaa yhä uudelleen ja uudelleen Olympian matkalle.

Lennot

Käytämme matkoillamme reittilentoja. Viime vuosina monet lentoyhtiöt ovat karsineet kulujaan, mikä näkyy mm. ruoka- ja juomatarjoilun määrässä ja laadussa. Useilla lentoyhtiöillä tarjoilu turistiluokassa on muuttunut maksulliseksi.

Ruokailut

Matkan hintaan sisältyvät matkaohjelmassa mainitut ateriat. Kaikkiin matkoihimme sisältyy vähintään aamiainen päivittäin, mikäli se aikataulullisesti suinkin on mahdollista. Monilla matkoilla on puoli- tai täysihoito. Matkojen luonteesta johtuen osa päivän aterioista voi olla retkieväitä. Päiväohjelmissa käyttämämme lyhenteet ovat A=aamiainen, RE=retkieväät, RL=retkilounas, L=lounas, P=päivällinen. Emme voi taata erityisaterioita erityisruokavaliota noudattaville.

Erityisateriapyynnöt lennoille ja matkakohteisiin

Jos tarvitset lennolle uskonnollisista, eettisistä tai terveydellisistä syistä erityisaterian (esim. kasvisruoka, laktoositon, gluteeniton), pyydämme ilmoittamaan siitä jo matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään kaksi viikkoa ennen matkaa. Välitämme toiveen lentoyhtiölle. Kokemuksesta tiedämme, ettei erityisateria ennakkopyynnöstä huolimatta ole aina saatavissa kaikilla lentoyhtiöillä tai sitä ei syystä tai toisesta ole toimitettu koneeseen. Emme siis voi vahvistaa erityisaterioita lennoille. Pyynnöstä huolimatta emme myöskään voi taata matkakohteissa erityisaterioita erityisruokavaliota noudattaville, koska niitä ei kaikkialla tunneta tai niitä ei ole saatavilla. Mikäli sinulla on jokin lääkitys ruoka-aineallergiaan, suosittelemme ehdottomasti sen mukaan ottamista.

Nais- tai miespaikat
HUOM! Koronatilanteen vuoksi emme voi toistaiseksi myydä nais-/miespaikkoja matkoille.

Matkoillemme voi useimmiten ostaa ns. nais- tai miespaikan, jolloin majoitamme huonetoveriksi ryhmään kuuluvan samaa sukupuolta olevan henkilön. Nais- tai miespaikkoja on matkoilla rajallisesti eikä niitä ole saatavissa kaikilla matkoilla, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Nämä paikat tulee aina varata suoraan toimistostamme puhelimitse tai jättämällä yhteydenottopyyntö sähköpostitse. Pidätämme oikeuden olla myymättä nais- tai miespaikkoja.

Yhden hengen huone lisämaksusta

Jos haluat lisämaksullisen yhden hengen huoneen, pyydämme ilmoittamaan siitä matkavarauksen yhteydessä. Lisämaksun suuruus on mainittu kunkin matkan kohdalla tai tiedon siitä saa toimistostamme. Yleensä hotelleissa on yhden hengen käyttöön tarkoitettuja huoneita, mutta joissakin tapauksissa ne voivat olla myös kahden hengen huoneita, joihin majoitetaan vain yksi henkilö. Yhden hengen huone ei ole mahdollinen kaikilla Kaukoretket-matkoilla, ja joillakin matkoilla se on mahdollinen vain osan matkaa. Yhden hengen huoneita on rajallisesti (1–4/matka).

Rokotukset ym. terveyssuositukset

Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A/B-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa, ja että rokotukset tulee ottaa riittävän aikaisin, jotta vasta-aineet ehtivät alkaa vaikuttaa. Jos esitteen julkaisuhetken tietoihin perustuen jollekin matkalle on edellä mainittujen lisäksi pakollisia tai suositeltavia rokotuksia, on siitä maininta matkaohjelman kohdalla. Tarkempia lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksista ja rokotusasemilta sekä esim. netistä: www.thl.fi (Aiheet: Matkailuterveys sekä Rokottaminen)((ks  Olympian matkaehdot kohta 2.4).

Yksi yleisimmistä matkailijan terveysongelmista kaukomailla on turistiripuli, jota voi yrittää välttää syömällä hyvin kypsennettyjä ruokia ja juomalla vain pullotettuja tai kuumia juomia sekä pesemällä kädet huolellisesti aina wc:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Käsihygieniaa voi hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä. Suosittelemme varaamaan mukaan myös turistiripulia ehkäisevää lääkettä, jota saa apteekista ilman reseptiä – tai kysymään lääkäriltä muita vaihtoehtoja.

Jos sinulla on jokin lääkitystä edellyttävä sairaus, kuten diabetes tai sydämen vajaatoiminta, suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa siitä, mitä asioita on syytä ottaa huomioon ennen matkaa ja matkan aikana. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun suunnittelet matkaa maahan, jossa on korkea ilmanala (esim. Kilimanjaro, Annapurna).

Useimmissa hotelleissa on kokolattiamatot ja höyhentyynyt. Kaikissa hotelleissa ei ole saatavilla ns. savuttomia huoneita. Varmista, että mukanasi on riittävästi tarvitsemiasi lääkkeitä koko matkan ajaksi ottaen huomioon myös mahdolliset lentojen viivästymiset. Lääkkeet ja reseptit suositellaan pakattavaksi alkuperäispakkauksissaan käsimatkatavaroihin. Veritulppariskin pienentämiseksi suosittelemme käyttämään lennoilla tukisukkia (lentosukat).

EU:n alueelle suuntautuville matkoillemme suosittelemme ottamaan mukaan Eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jonka voi tilata maksutta Kelasta (lisätietoa: www.kela.fi).

Mahdolliset muutokset matkaohjelmaan

Aktiivimatkat pyritään toteuttamaan alkuperäisen matkaohjelman mukaisesti, mutta vaellusreittien kunto, sääolosuhteet, paikalliset viranomaismääräykset tai matkakohteen muut erityispiirteet voivat vaikuttaa alkuperäisen matkaohjelman toteutumiseen. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ilmoittautuminen, maksusuoritukset ja matkaehdot

Matkan varauksen yhteydessä maksetaan ennakkomaksu, joka on Euroopan matkoilla pääsääntöisesti 150 e/henkilö ja muilla matkoilla 350 e/henkilö. Loppumaksu erääntyy 35 vrk ennen matkan alkua. Mikäli maksuehdot poikkeavat tästä, siitä kerrotaan ko. matkan kohdalla. Matkoihin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja. Matkojemme erityiluonteen vuoksi sovellamme Yleisten Matkapakettiehtojen lisäksi (ehdoissa harmaalla pohjalla korostettuja) Olympian lisä- ja erityisehtoja. Nämä samat ehdot koskevat myös Kaukoretket-matkoja.(ks Olympian matkaehdot)

Matkan varaaminen netin kautta

Voit varata useimmat matkamme suoraan nettisivuiltamme. Netin kautta varattaessa ennakkomaksu maksetaan varauksen yhteydessä verkkopankin kautta tai Visa/Mastercard-kortilla. Suoritettuasi maksun ja palattuasi takaisin Kaukoretkien sivuille voit tulostaa matkavahvistuksen ja loppulaskun. Lähetämme tiedot myös sähköpostiisi. Jos vahvistus ei tule sähköpostiisi, ilmoita asiasta heti toimistoomme (varaus ei tällöin ole muodostunut oikein).

Mikäli haluamasi matka on täynnä, sillä ei ole riittävästi paikkoja vapaana tai haluat varata mies/naispaikan jaetusta kahden hengen huoneesta, ota yhteyttä toimistoomme (09) 696 2770 tai jätä yhteydenottopyyntö sähköpostilla.

Toistaiseksi varauksia ei voi hallinnoida netin kautta, joten kaikki varauksia koskevat lisätiedot ja muutokset tulee ilmoittaa meille puhelimitse (09) 696 2770 tai sähköpostilla olympia@olympia.fi.

Matkan varaaminen puhelimitse tai toimistosta

Matkalle voi ilmoittautua myös puhelimitse (09) 696 2770 tai sähköpostilla/chatin kautta. Lähetämme laskut matkasta sähköpostin tai postin välityksellä. Tällöin ennakkomaksu erääntyy viikon kuluttua varauksesta. Sähköpostilla lähetetyssä vahvistuksessa on maksulinkki, jolla voit maksaa ennakkomaksun verkkopankissa tai Visa/Mastercard-kortilla.

Matkan lopullinen hinta ja valuuttatarkistus

Matkojen hinnat annetaan sitoumuksetta ja ne perustuvat matkaohjelmien yhteydessä ilmoitettuina laskentapäivinä voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Matkan lopulliseen hintaan voivat vaikuttaa mm. tariffien ja valuuttakurssien muutokset. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa olevaa valuuttakurssia. Euroopan-matkojemme hinnoittelu perustuu pääsääntöisesti euroon.

Matkat (poikkeuksena Hiidenmaa) tehdään reittilennoilla. Kuljetusmuodon erikoisluonteesta johtuen matkanjärjestäjällä on oikeus korottaa hintoja sopimuksen syntymisen jälkeen, jos lentohinnoissa, polttoainemaksuissa tai viranomaisten vahvistamissa lentoveroissa tapahtuu muutoksia.

Mahdollisista valuuttakurssi- tai tariffimuutoksista tai polttoaineiden hinnoissa tapahtuvista muutoksista aiheutuvista korotuksista tai alennuksista matkan hintaan ilmoitamme toimintaohjeissa noin 5 viikkoa ennen matkaa. Laskutamme tai hyvitämme erotuksen uudella laskulla, jonka lähetämme toimintaohjeiden mukana.

Varauksen tietojen tarkistus ja annettujen henkilötietojen oikeellisuus

Pyydämme aina tarkistamaan varaamasi palvelut ja henkilötiedot saamastasi laskusta. Jos käytät eri nimeä (etu- tai sukunimeä) kuin matkustusasiakirjassa (esim. passissa) olevaa, siitä tulee mainita jo varausvaiheessa, sillä lento- ja laivalippuihin tulevan nimen on ehdottomasti oltava sama ja samassa järjestyksessä kuin siinä passissa/henkilökortissa, jota käytät matkalla. Jos käytät etunimenä jotakin muuta kuin passissa/henkilökortissa ensimmäisenä olevaa, ilmoita meille myös ensimmäinen etunimi. Pyydämme myös ilmoittamaan meille sellaiset yhteystiedot (matkapuhelin ja sähköpostiosoite), joista sinut tavoittaa ennen matkaa ja matkan aikana (ks Olympian matkaehdot).

Toimintaohjeet, lentoaikataulut ja hotellitiedot

Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme sähköpostitse toimintaohjeet, joissa on hyödyllistä ja ajantasaista tietoa mm. rokotuksista, matkavaluutasta, matkavarusteista, sääoloista ja vakuutuksista. Reittilennoissa tapahtuu silloin tällöin aikataulumuutoksia, joten viimeiset tiedot saat lentoaikataulusta, jonka lähetämme noin kaksi viikkoa ennen matkaa. Samalla saat myös hotellien yhteystiedot. Joillakin matkoilla lähetämme lentoaikataulut ja hotellitiedot jo toimintaohjeiden yhteydessä. 

Matkavakuutus, terveys ja matkojen vaativuustasot

Kehotamme kaikkia matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusvakuutus oman, lähiomaisen tai matkatoverin vakavan sairastumisen tai kuoleman varalta. Lisäksi kehotamme matkustajiamme tarkistamaan myös vakuutuksen peruutusturvaehtokohdan, varsinkin jos kyseessä on vuosivakuutus tai maksukorttiin sidottu vakuutus (ks Olympian matkaehdot). Osalla matkoista liikutaan yli 3000 metrin korkeudessa, missä kaikkien vakuutusyhtiöiden tavalliset matkavakuutukset eivät ole voimassa. Joihinkin ns. sotariskimaihin voi vakuutuksen saada voimaan vain lisäsopimuksesta ja -maksusta. Tarkemmat tiedot sotariskimaista ja ohjeet mahdollisen matkavakuutuksen laajennuksesta saatte vakuutusyhtiöltäsi. Kaukoretket suosittelee vakuutusyhtiö Fenniaa (Fennia p. 010 503 8088). Olemme huolehtineet Kaukoretkien esitematkoillamme ryhmämatkalaisten minimimatkustajavakuutusturvasta (vakuutus ei sisällä matkatavara-, vastuu-, peruutus-, eikä oikeusturvavakuutusta). Matkustajavakuutus korvaa mahdolliset sairaudesta tai tapaturmasta matkan aikana aiheutuneet hoitokulut vakituisesti Suomessa asuvalle henkilölle.

Matkojemme vaativuustasot (ks. Vaativuustasot) vaihtelevat matkakohtaisesti. Pyydämme ilmoittamaan toimistoomme p. (09) 696 2770, mikäli sinulla on sairaus tai vamma, joka saattaa vaikuttaa matkan kulkuun. Tiedot ovat luottamuksellisia ja tulevat ainoastaan matkanjohtajamme käyttöön. Haluamme tällä tavoin varmistaa – jos jotain sattuu – mahdollisimman nopean ja oikeanlaisen avun, sekä osallistujien turvallisuuden normaalista poikkeavissa olosuhteissa.

Tietyt matkat (mm. Kilimanjaro) edellyttävät hyvää terveyttä, joten suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa ennen Kaukoretket-matkalle ilmoittautumista – erityisesti, jos sinulla on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. (Ks myös Vaeltaminen vuoristossa, kohta Vuoristotauti.) Terveysasioista, rokotuksista yms. saa tietoa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivuilta www.thl.fi (Aiheet: Matkailuterveys sekä Rokottaminen).

Passi ja viisumit

Euroopan matkoilla matkustusasia-kirjaksi käy passi tai vaihtoehtoisesti virallinen henkilökortti, joka on myönnetty 1.3.1999 jälkeen. Pyydämme tarkistamaan passin/henkilökortin kunnon ja voimassaolon jo matkaa varatessasi ja tarvittaessa hankkimaan uuden hyvissä ajoin. Useat maat edellyttävät, että passi on koneellisesti luettava ja että se on voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeenkin. Etelä-Afrikan-matkalla passin tulee olla voimassa vielä 1 kuukauden ja Montenegron-matkalla 3 kuukautta matkan jälkeen. Mikäli esitteen julkaisuhetken tietojen mukaan suomalaiset tarvitsevat matkalla viisumin, on siitä maininta matkaohjelman kohdalla. Olympia hoitaa suomalaisille tarvittavien viisumien hakemiseen liittyvät käytännön toimet. Mikäli sinulla ei ole Suomen passia, pyydämme ilmoittamaan siitä jo matkalle ilmoittautuessa, koska viisuminhankintaprosessi ja -hinta saattavat tällöin olla erilaiset. Viisumisääntöihin voi myös tulla muutoksia lyhyelläkin varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Matkalle kannattaa ottaa mukaan muutama valokopio matkustusasiakirjasta (passin kuva-aukeama tai henkilökortti).

Mahdolliset ongelmatilanteet tai puutteet matkan aikana
Olympia Kaukomatkatoimistolle sinun matkasi turvallinen onnistuminen ja kaikinpuolinen sujuvuus on erittäin tärkeää. Matkanjohtajamme tekee matkan aikana kaiken voitavansa myös mahdollisissa poikkeus- tai palveluhäiriötilanteissa. Jotta ongelmat eivät pilaa sinun tai muiden matkaa, kerro niistä rohkeasti matkanjohtajallemme välittömästi niiden ilmettyä. Matkanjohtajamme käsittelevät asioita luottamuksellisesti. Virheisiin tai puutteisiin, joista ei ole matkan aikana viipymättä raportoitu matkanjohtajalle, ei voi vedota matkan jälkeen. (Olympian matkaehdot, kohta 12.4.)

Palautteesi on meille tärkeä!

Otamme mielellämme vastaan palautetta, jotta voimme kehittää matkoistamme vieläkin parempia.

Lähetämme matkoistamme matkan jälkeen sähköpostilla linkin kyselyyn, jonka kautta toivomme sinun antavan palautetta matkasta. Voit aina antaa palautetta myös netissä www.olympia.fi (kohta: Palaute) tai puhelimitse (09) 696 2770.