Hyppää pääsisältöön

Annapurna trek & Taj Mahal - vaellusta Nepalissa ja Intia

Vaella Himalajan vaikuttavien rinteiden vanhoilla kauppareiteillä, tutustu vuoristokylien paikallisten asukkaiden elämään sekä lumoudu Taj Mahalilla.
  • Kathmandu 1+2 yötä
  • Pokhara 1 yö
  • Annapurnan luonnonsuojelualue 4 yötä
  • Delhi 1+1 yötä
  • Agra 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 3½/5 vaativa

Himalajan rinteillä sijaitsevaa Nepalia pidetään vaeltajien paratiisina. Vuoristoinen maa onkin täynnä reittejä, jotka ovat yhdistäneet ihmisiä ja kyliä toisiinsa jo vuosisatojen ajan. Maa huokuu suvaitsevaisuutta ja ystävällisyyttä. Jo Kathmandussa voi tuntea henkien ja jumalten läsnäolon, mutta viimeistään sen tuntee vaeltaessaan pitkin vehreitä laaksoja maailman korkeimpien lumihuippujen vartioidessa kulkua. Teemme viiden päivän vaelluksen Himalajan rinteillä. Kuljemme pitkin vanhoja kauppareittejä, asumme vuoristokylissä ja tutustumme paikallisten ihmisten elämään. Matkamme huipentuu Agraan ja vierailuun Taj Mahalin mausoleumissa. Matkalla on täysihoito.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Delhi
1. päivä, tiistai
  Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 20.10 suoralla lennolla Delhiin, Intiaan.

Delhi – Kathmandu
2. päivä, keskiviikko
Saavumme Delhiin klo 5.25. Kuljetus lähellä lentokenttää sijaitsevaan hotelliin, jossa syömme aamiaisen. Sen jälkeen lennämme Kathmanduun, Nepaliin. Majoitumme kaupungin keskustassa sijaitsevaan keskitason Himalaya-hotelliin. (A, P)

Kathmandu – Pokhara 
3. päivä, torstai  Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Pokharaa (n. 6 tuntia). Tie seurailee Trisulijoen kulkua jylhien vuorten reunustaessa reittiämme. Syömme matkalla lounaan. Saavumme Pokharaan iltapäivällä ja majoitumme viihtyisään Trek-O-Tel-hotelliin. Kuvankauniin Phewajärven (884 m) rannalla sijaitseva Pokhara on Annapurnalle suuntautuvien vaellusmatkojen keskus. Järven pohjois­puolella kohoava Annapurnavuoristo yltää parhaimmillaan yli 8000 metriin. Vuorijonon kenties näyttävin huippu on kalanpyrstöksikin kutsuttu Machhapuchhre (6993 m). Iltapäivällä teemme lyhyen veneretken järvellä.
(A, L, P)

Pokhara – Naya Pul  Tirkhedhunga
4. päivä, perjantai  
(12 km, vaellusaika 4–5 tuntia)
Aamulla tapaamme vuoristo-oppaamme ja jatkamme bussilla (n. 1 ½ tuntia) pitkin Yamdisolaa luoteeseen kohti Naya Pulin kylää. Viehättävä reittimme nousee parhaimmillaan yli 1600 metrin korkeuteen ja laskeutuu sitten alas Modilaaksoon, jossa vaelluksemme lähtöpiste Naya Pul (1050 m) sijaitsee. Vaellamme seuraavien päivien aikana Annapurnan luonnonsuojelualueella, joka kattaa yhteensä 7626 km2:n suuruisen alueen Annapurnavuoriston etelä- ja pohjoispuolella. Reittimme on osa kauppareittiä, joka kulkee pohjoiseen Kaligandakin laaksoon ja sieltä aina Mustangiin ja Kiinaan saakka. Ensimmäisen vaelluspäivän päämäärä on pieni Tirkhedhungan kylä (1577 m). Nousuamme helpottaa kivetty polku. Tirkhedhungaan saavumme myöhemmin iltapäivällä. Majoitumme vaatimattomaan majataloon. Ennen päivällistä innokkaimmat voivat käydä kävelyllä kylän ympäristössä. Liikkuminen vuoristokylissä on helppoa ja ihmisten päivittäisten askareiden seuraaminen vaivatonta, sillä nepalilaiset ovat hyvin ystävällisiä ja suhtautuvat matkailijoihin suopeasti. (A, L, P)

Tirkhedhunga – Ghorepani
5. päivä, lauantai
(11 km, vaellusaika 6–7 tuntia)
Aamulla ylitämme Bhurungijoen siltaa pitkin, jonka jälkeen alkaa nousu pitkin polkua ja kiviportaita kohti Ullerin kylää (2073 m). Nautimme lounaan Banthatin kylässä (2250 m), josta jatkamme Ghorepaniin (2775 m). Vaikka Himalajan metsät ovat saaneet suurelta osin väistyä viljelysten tieltä, on reittimme varrella vielä nähtävissä alkuperäismetsää. Banthatin jälkeen alkavat ensin tammimetsät ja sen jälkeen upeat rhododendronmetsät. Saavumme myöhään iltapäivällä Ghorepanin kylään. Majoitumme vaatimattomaan majataloon. Kylä on tärkeä pysähdyspaikka kauppiaille, jotka kuljettavat tavaraa Pokharan ja Mustangin välillä. (A, L, P)

Ghorepani – Tadapani
6. päivä, sunnuntai
(12 km, vaellusaika 5–7 tuntia)
Aikaisin aamulla halukkaat voivat tehdä opastetun retken (2–3 tuntia) läheiselle näköalapaikalle nimeltään Poon Hill (3193 m). Poon Hill on yksi parhaimmista paikoista ihailla Himalajan kauneimpia huippuja. Täältä näkyvät Annapurna I (8091 m) ja Annapurna South (7219 m). Kirkkaalla säällä näemme jopa Mustangissa sijaitsevan Dhaulagirin (8167 m). Auringon noustua vuorten ylle palaamme vielä aamiaiselle majataloon.  Tämän päivän vaellus vie meidät kahden solan poikki. Reitillä on jonkin verran nousuja ja laskuja. Aloitamme jyrkällä nousulla yli 3000 metriin. Kauniit maisemat, vesiputoukset sekä rhododendron- ja havupuumetsät palkitsevat kyllä vaivan. Tadapanissa (2540 m) majoitumme vaatimattomaan majataloon. Iltapäivällä ehtii hyvin tutustua kylään ja sen ympäristöön. (A, L, P)

Tadapani – Ghandrung – Shaule Bazaar
7. päivä, maanantai
(12 km, vaellusaika 6–7 tuntia)
Laskeudumme alas pieneen solaan ja ylitämme sen pohjalla virtaavan joen. Jatkamme vastarinnettä ylös, jonka jälkeen saavumme Ghandrungin kylään (1951 m) johtavaan solaan. Ghandrung on Nepalin toiseksi suurin gurungkylä. Sen keskeinen sijainti kauppa- ja vaellusreittien risteyksessä on tehnyt siitä tärkeän keskuspaikan. Sen liuskekivikattoiset talot ja kivetyt terassiviljelmät sopivat rakennustyyliltään Himalajan rinteille erinomaisen hyvin. Tutustumme tähän yhteen Annapurnan alueen mielenkiintoisimmista kylistä, ennen kuin jatkamme matkaa Shaule Bazaarin kylään (1170 m), jossa majoitumme vaatimattomaan majataloon. (A, L, P)

Shaule Bazaar – Naya Pul – Kathmandu
8. päivä, tiistai
(5 km, vaellusaika 2–3 tuntia)
Lähdemme aamulla vaeltamaan Modilaaksoa pitkin vaelluksemme lähtöpisteeseen Naya Puliin. Sieltä jatkamme bussilla takaisin Kathmanduun, jossa majoitumme jo tuttuun Himalaya-hotelliin. (A, L, P)

Kathmandu 
9. päivä, keskiviikko
Kaupunki sijaitsee kattilamaisessa laaksossa noin 1300 metrin korkeudessa. Laaksossa on kolme kaupunkia, Kathmandu, Patan ja Bhaktapur. Kaupunkikierroksella tutustumme Kathmandun temppeleihin. Monet näistä temppeleistä kärsivät vaurioita huhtikuun 2015 maanjäristyksessä. Käymme myös korkealla kukkulalla sijaitsevassa Swayambhunathin buddhalaisessa stupassa, josta avautuu upeat maisemat yli kaupungin. Myöhäisen lounaan jälkeen on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. (A, L, P)

Kathmandu – Delhi
10. päivä, torstai
Aamupäivällä kuljetus lentokentälle, josta lento Delhiin. Iltapäivällä teemme lyhyen kaupunkikierroksen Delhissä. Majoitumme ensimmäisen luokan Crowne Plaza Okhla -hotelliin. (A, P)

Delhi  Agra
11. päivä, perjantai
Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla (n. 4 tuntia) Agraan, jossa majoitumme ensimmäisen luokan Jaypee Palace -hotelliin. Agra on historiallisesti Pohjois-Intian merkittävimpiä kaupunkeja, olihan se aikanaan mogulihallitsijoiden pääkaupunki. Lyhyen ajomatkan päässä Agrasta, viljelysten keskellä, kohoavat Fatehpur Sikrin aavekaupungin punaisesta hiekkakivestä rakennetut muurit. Suurmoguli Akbar rakennutti sen pääkaupungikseen. Valtavasta rakennusurakasta huolimatta se toimi hänen valtakuntansa keskuksena vain lyhyen ajan. Iltapäivällä teemme kierroksen palatsialueella. (A, L, P)

Agra – Delhi 
12. päivä, lauantai
Taj Mahalin valkoisen marmorin hohde on yhtä mykistävä kuin on mausoleumin koskettava tarina. Mogulihallitsija Shah Jahan pystytti sen rakastettunsa Begum Mumtaz Mahalin viimeiseksi lepopaikaksi. Tutustumme Taj Mahaliin aamupäivällä. Palaamme bussilla Delhiin. Tiemme kulkee paikoitellen samoja reittejä kuin keisarillinen valtatie 1500-luvulla. Majoitumme jo tuttuun Crowne Plaza Okhla -hotelliin. (A, L, P)

13. päivä, sunnuntai  Varhain aamulla kuljetus lentokentälle, josta klo 10.30-15.20 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 460 e

Peruutusehdot Annapurna Trek-, Etelä-Afrikka-  ja Kilimanjaro-matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-     viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
-     60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 350 e/henkilö
-     34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 1.250 e/henkilö
-     14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
-     myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta perustuu 19.8.2016 (21.3.2017 lähdön osalta 3.5.2016) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaan, jotka ovat voimassa kuusi viikkoa ennen matkan alkua.

Annapurna trek & Taj Mahal - vaellusta Nepalissa ja Intia: Vinkkejä ja suosituksia

Suurimman osan vaelluksesta liikumme Annapurnan luonnonsuojelualueella (Annapurna Conservation Area). Vaellamme 1050–3200 metrin korkeudessa. Vaellusreitit vaihtelevat hiekkateistä kivikkoisiin jokiuomiin ja kapeisiin polkuihin. Reitillä olevat kiviaskelmat laittavat reidet ja polvet koetukselle. Vaellusohjelma on suunniteltu siten, että levon ja rasituksen suhde olisi mahdollisimman sopiva. Kathmandussa ja Pokharassa pärjää päiväsaikaan hyvin kesävaatteissa. Lämpötila voi nousta päivisin reilusti yli kahdenkymmenen asteen. Iltaisin varsinkin vuorilla voi olla hieman viileää, joten fleece tai lämmin neule on tarpeen. Tärkeimmät varusteet ovat hyvä makuupussi, hyvät kengät, lämmin tuulenpitävä takki ja hyvä pikkureppu. Järjestämme halukkaille makuupussin käyttöön veloituksetta paikan päällä. Makuupussintarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 2 viikkoa ennen matkaa. Vaelluksella matkanjohtajan apuna on yksi paikallinen pääopas ja 3–8 apuopasta. Vaelluksella majoitumme majataloihin, joiden taso on hyvin vaatimaton.

Vaelluslupia varten tarvitsemme värillisen kopion passista ja 2 värillistä valokuvaa jo 2 kk ennen lähtöä. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Intian viisumin hankintaa varten pyydämme passin sekä 5x5 cm värillisen passikuvan toimistoomme noin 3 viikkoa ennen matkaa. Nepalin viisumi saadaan maahan tultaessa.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
www.nepal.fi
www.welcomenepal.com
Kathmandu Valley
Taj Mahal
 

 

MATKAKERTOMUS LATU & POLKU-LEHDEN LUKIJAMATKASTA NEPALIIN

Syksyllä 2010 teimme lukijamatkan "Annapurna & Shivapuri Trek". Matkasta syntyi 20-sivuinen matkakertomus, jota pääset selaamaan tästä linkistä:

Namaste! Latu&Polku-lukijamatka Nepaliin 2010

Voit olla kiinnostunut myös näistä