Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Hiidenmaa – pyöräilyä Länsi-Virossa

Lähde tutustumaan pyöräillen Hiidenmaan upeaan luontoon ja kiehtovaan historiaan sekä nauti runsaista aterioista Viinaköökin majatalossa.

  • Kõrgessaare 4 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kõrgessaare – Luidja – Kõpu – Suuresadama – Paluküla – Kärdla – Reigi – Käina – Kassari – Vaemla – Suuremõisa

Vaativuus: 1/5 helppo

Hiidenmaa on yksi Itämeren kauneimmista saarista. Matalan saaren peittävät suurelta osin rehevät metsät ja sen upeat hiekkarannat ovat kilometrien pituisia. Lukuisat majakat, kirkot ja kartanot kertovat omaa tarinaansa saaren historiasta. Hiidenmaata ovat asuttaneet ja miehittäneet niin ruotsalaiset, saksalaiset kuin venäläisetkin. Hansaliiton aikana liiton kauppalaivoja ryöstelevät merirosvot pitivät saarta tukikohtanaan ja Viron suurin kauppalaivasto oli aikoinaan Hiidenmaalla.

Tutustumme pyöräillen saaren upeaan luontoon ja mielenkiintoiseen historiaan. Asumme entisessä viinatehtaassa, joka on kunnostettu majataloksi. Matkalla on puolihoito.

 

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, P=päivällinen

Helsinki – Kõrgessaare
1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä klo 11.30 laivalla Tallinnaan ja edelleen bussilla kohti Haapsalua. Ajamme muutaman pikkukylän läpi ennen kuin saavumme Haapsalun kautta Rohukülaan, josta lähtee lautta Hiidenmaalle. Reilun tunnin lauttamatkalla voi ihailla kaunista merimaisemaa. Suoraan lännessä näkyy Hiidenmaa, pohjoisessa Vormsi ja kauempana lounaassa Saarenmaa. Heltermaan satamasta jatkamme bussilla kohti Hiidenmaan luoteisosassa sijaitsevaa Kõrgessaarea, jossa majoitumme vaatimattomaan Viinaköökin majataloon. Seuraavat neljä yötä asumme majatalon vieraina. Vuonna 1881 rakennetun linnamaisen viinatehtaan monet vaiheet sekä myös koko Hiidenmaan mielenkiintoinen historia tulevat meille tutuiksi seuraavien päivien aikana. Viinaköök on tunnettu myös hyvästä ruuasta.  (P)

Luidja – Kõpu
2. päivä, tiistai  (tasamaata 50 km, majakalla mäkistä)
Aamiaisen jälkeen säädämme matkanjohtajan avustuksella polkupyörät itsellemme sopiviksi. Pienen koekierroksen jälkeen olemme valmiit päivän pyöräretkelle. Tänään kohteemme on kaunis Kõpun niemi. Ajamme päällystettyä tietä Luidjaan, josta lähdemme päällystämätöntä rantatietä kohti Kõpun majakkaa. Hiidenmaan pisimmät hiekkarannat ovat täällä. Ennen kuin tulemme majakalle, teemme lyhyen kävelyretken Rebastemäen luontopolulla. Koko matkamme ainoat mäkiosuudet ovat Kõpun majakan kohdalla, sillä majakka on rakennettu yli 60 metriä korkean mäen päälle. Hiidenmaan mataliin rantavesiin haaksirikkoutui aikoinaan monta kauppalaivaa. Hansaliitto vaati majakan rakentamista Kõpun niemeen. Vuonna 1531 valmistui kivinen pyramidi, jonka päällä poltettiin merkkitulia. Myöhemmin majakka sai lisää korkeutta ja on nyt lähes 37 metrin korkuinen. Nykyään se on maailman kolmanneksi vanhin yhä toiminnassa oleva majakka. Majakan ylätasanteelta voi ihailla 60 kilometriä leveän ja 40 kilometriä pitkän Hiidenmaan metsäistä maisemaa. Metsät peittävät lähes 70 % saaren pinta-alasta. Puulajeja on noin kaksikymmentä. Saaren monipuoliseen luontoon kuuluvat lisäksi sisäosien suot sekä rannikon suolamaat. Kukkakasvilajeja Hiidenmaalla on lähes tuhat, joista 50 on rauhoitettu. Orkideoita näistä on peräti 31 lajia. Metsissä asustaa mm. hirviä, villisikoja, metsäkauriita, kettuja ja ilveksiä.
Innokkaimmat voivat pyöräillä Ristnan majakalle niemen kärkeen saakka, jolloin matkaa tulee lisää noin 20 kilometriä. Päivän ohjelmanmukainen reitti jatkuu Kõpun niemen eteläpuolelle, jossa ajamme Kiduspen kylän läpi Kõrgessaareen. Matkalla pysähdymme vielä Puskin ortodoksikirkon raunioille. Hyvin säilyneet rauniot ja vielä käytössä oleva hieman metsittynyt hautuumaa ovat omalla tavallaan vaikuttava kokemus. Halukkaat voivat jäädä matkalla Luidjan uimarannalle. Matkaa Kõrgessaareen on sieltä enää vain kahdeksan kilometriä. (A, RE, P)

Suuresadama – Paluküla – Kärdla – Ristimägi – Reigi
3. päivä, keskiviikko (tasamaata 42 kilometriä)
Aamulla bussikuljetus Suuresadamaan, josta aloitamme päivän pyöräilyn. Reittimme kulkee viehättävässä maalaismaisemassa kauniiden asuttujen ruokokattoisten ”perinnetalojen” sekä niiden hyvin hoidettujen pihojen ohitse. Ohitamme Roograhun vierasvenesataman ja lentokentän pyöräillessämme pohjoista rantatietä pitkin Helmersenin ns. kivikylvökselle. Alueen yli 80 kivilohkaretta ovat rapautuneet isommasta kalliosta, joka kulkeutui tänne mannerjään mukana Suomesta. Evästauon jälkeen jatkamme Palukülan kappelin kautta Kärdlaan, joka on puutaloineen, puistoalueineen sekä uimarantoineen viehättävä kokonaisuus. Kärdlassa tutustumme Hiidenmaan museoon. Paluumatkalla pysähdymme Ristimäellä. Tien varrella sijaitsevalla metsäalueella on lukuisia ristejä, joita matkalaiset ovat sinne vuosikymmenten aikana eri materiaaleista rakentaneet. Viimeinen kohteemme ennen Kõrgessaarea on kauniista kirkostaan tunnettu Reigi. (A, RE, P)

Käina – Kassari – Vaemla – Suuremõisa
4. päivä, torstai (tasamaata 32 kilometriä)
Aamulla siirrymme bussilla Länsi-Hiidenmaan kautta Käinaan. Polkupyörämme odottavat meitä Käinassa, josta lähdemme polkemaan kohti Kassaria. Sanotaan, että Hiidenmaalla ei voi käydä tekemättä lenkkiä Kassarin kautta, sillä sinne johtava tie on erityisen kaunis. Käinanlahti jää Käinan ja Kassarin väliin kuin pieni sisäjärvi ja on siksi suojainen paikka pesiville linnuille. Meri näkyy koko reitin ajan oikealla puolella. Poikkeamme Sääretirpissä, joka on merelle kurkottava kapea hiekkasärkkä. Taru kertoo Hiidenmaan jättiläisestä Leigeristä, joka alkoi rakentaa kivistä siltaa kohti Saarenmaata. Siellä asui hänen veljensä Suur Tõll, jättiläinen hänkin. Jos haluaa käydä katsomassa, missä vaiheessa silta tällä hetkellä on, joutuu kävelemään viimeiset pari kilometriä särkän kärkeen. Päätämme Kassarin kylän kierroksen Vaemlan villatehtaalle. Paikka on kuuluisa laadukkaista ja edullisista neuleistaan. Pyöräilemme hyvää päällystettyä tietä Suuremõisaan, jossa on upea kartano. Kartanon historia alkaa jo 500 vuotta sitten, mutta nykyistä myöhäisbarokkityylistä kartanoa alettiin rakentaa vuonna 1755. Kartanolta siirrymme bussilla takaisin Viinaköökin majataloon. (A, RE, P)

Kõrgessaare – Helsinki
5. päivä, perjantai
Aamulla jätämme hyvästit viihtyisälle majapaikallemme. Suuntaamme kohti Heltermaan satamaa, jossa nousemme Rohukülaan menevään lauttaan. Rohukülasta jatkamme bussilla Tallinnaan. Klo 18.00 lähtee laiva Helsinkiin. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 100 e.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 150 euroa
Peruutusehdot Hiidenmaan matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 30 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e
  • 29–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 150 e
  • 14 vrk–48 tuntia ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
  • myöhemmin kuin 48 tuntia ennen matkaa, pidätetään 95% matkan kokonaishinnasta

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Hiidenmaa – pyöräilyä Länsi-Virossa: Vinkkejä ja suosituksia

Vaativuus: 1/5 helppo

Matkan erityispiirteitä:
Pyöräilytiet vaihtelevat maantien asfaltista karkeaan soraan ja metsäpolkuihin. Hiidenmaan maasto on tasainen, joten pyörissä ei tarvita vaihteita. Käyttämämme polkupyörät ovat helppokäyttöisiä ja leveät renkaat sopivat myös sorateille ja metsäpoluille. Ohjatut retket sopivat myös aloittelijoille. Jos opastettu matka tuntuu lyhyeltä, voi tehdä pidempiä lenkkejä omatoimisesti, eksymään ei pääse. Suosittelemme omaa pyöräilykypärää, termospulloa, eväsrasiaa sekä pikkureppua, johon voi pakata päiväretkien aikana tarvitsemansa henkilökohtaiset tavarat sekä retkieväät.

Hiidenmaan pyöräilymatkalle valmistautumisesta ja esim matkavarusteista voit lukea lisää tästä infopaketista.

Voit olla kiinnostunut myös näistä