Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Sveitsi - patikointia Alpeilla

Ihastu mahtaviin Alppimaisemiin vuorten, jäätiköiden ja jokien kera, patikoi Jungfraun alueella sekä rentoudu päivän päätteeksi hotellilla

  • Grindelwald 5 yötä
  • Eigerjäätikkö retki
  • Mürren retki
  • Trümmelbachin vesiputoukset retki
  • First retki
  • Bern retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2/5 haasteellinen

Lähes kolme kilometriä Grindelwaldin kylän yläpuolelle nousevat vuoret Öykkäri (Eiger 3970 m), Munkki (Mönch 4107 m) ja Neitsyt (Jungfrau 4158 m), ovat maisemassa kuin suojelijoina valvomassa, että alhaalla kaikki on hyvin. Huipuilta laskeutuvat jäätiköt ovat vahva kontrasti vehreille laaksoille ja innostavat laittamaan vaelluskengät jalkaan – tämän haluan nähdä lähempää.

Majoitumme Jungfraun alueen keskuksessa, Grindelwaldin alppikylässä (1034 m), josta on helppo lähteä tutustumaan nähtävyyksiin sveitsiläisen kellon tarkkuudella kulkevilla paikallisjunilla. Valitsemamme patikkareitit metsäisiltä vuorenrinteiltä jäätiköiden tuntumaan eivät jylhistä maisemistaan huolimatta ole vaativia, vaikkakin haasteellisia. Majoitumme koko ajan samassa hotellissa ja iltaisin voit rentoutua sen viihtyisässä kylpyläosastossa. Matkalla on myös yksi vapaapäivä.

Patikointimatkamme on Alppeja parhaimmillaan: vuoret, jäätiköt, järvet ja joet, kaikki lyhyen etäisyyden päässä toisistaan. Kenties unelmoit Edelweissista, mutta löydätkin jotain paljon enemmän.

Matkaohjelma

(A=aamiainen, RE=retkieväät, P=päivällinen)

Helsinki – Zürich – Grindelwald
1. päivä, maanantai

Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 07.55 Zürichiin, jonne saavumme klo 09.45. Siirrymme Jungfraun alueelle bussikuljetuksella (n. 4 tuntia). Matkalla pidämme tauon, jolloin on mahdollisuus nauttia lounas. Myöhemmin iltapäivällä saavumme Grindelwaldiin. Majoitumme kylän keskustassa sijaitsevaan keskitason Kreuz & Post -hotelliin. Tervetulopäivällinen. (P)

Männlichen – Eigerjäätikkö – Alpiglen
2. päivä, tiistai
(13 km, patikointia 5–6 tuntia, nousua n. 100 m ja laskua n. 700 m)
Aamiaisen jälkeen nousemme kabiinihissillä Männlichenin hissiasemalle (2230 m), josta saa kirkkaalla säällä hyvän kuvan koko Jungfraun alueesta. Aloitamme päivän patikoinnin laskeutumalla helppokulkuista reittiä kohti Kleine Schneideggia (2061 m). Täältä nousemme vuoristojunalla Eigerjäätikön (2320 m) läheisyyteen, jossa voimme tuntea jäätikkövirran viileyden. Patikoimme Eigervuoren rinteillä laskeutuen hiljalleen alaspäin. Eigervuori (3970 m) nousee tässä kohtaa yli 1,5 km suoraan yläpuolellemme. Reitillä ylitämme (astumalla kiveltä kivelle) jäätiköiltä tulevia vuoristopuroja sekä lyhyitä rakkakiviosuuksia. Alpiglenistä (1615 m) siirrymme vuoristojunalla takaisin Grindelwaldeniin. (A, RE, P)

Mürren – Trümmelbachin vesiputoukset
3. päivä, keskiviikko (10 km, patikointia 3–4 tuntia, nousua n. 150 m ja laskua n. 250 m)
Siirrymme aamulla ensin junalla ja sitten kabiinihissillä Grütschalpiin (1489 m). Patikoimme hyvin helppokulkuista metsäreittiä Mürrenin kylään (1638 m), jossa on mahdollisuus nauttia lounas. Täältä patikoimme alas Gimmelwaldiin (1397 m), josta jatkamme kabiinihissillä alas laaksoon (862 m). Laaksoa reunustaa satoja metrejä korkeat pystysuorat kallioseinämät, joilta laskeutuu useita vesiputouksia. Hissiaseman vieressä näemme Sveitsin korkeimmat vapaasti laskeutuvat putoukset, joilla on korkeutta 417 m. Siirrymme bussilla lyhyen matkan Unescon suojelemalle Trümmelbachin vesiputouksille. Jäätiköiltä valuva vesi on syövyttänyt vuoren sisään 10 putousta, joissa kulkee jopa 20 000 litraa vettä sekunnissa. Myöhään iltapäivällä palaamme junalla takaisin Grindelwaldiin. (A)

Grindelwald
4. päivä, torstai - vapaapäivä

Reittimerkinnät, hissien toiminnat ja junaverkosto ovat tulleet jo tutuksi, joten alueen patikointitarjontaan on helppo lähteä tutustumaan myös omin päin. Matkan hintaan sisältyy koko päivän Jungfraun alueen juna- ja hissiliput sekä aamiaisen lisäksi retkieväät. Matkanjohtajamme vie halukkaat patikointiretkelle, jonka reitti valitaan sääolosuhteiden mukaan. Retki voi olla myös lisämaksullinen ja sen tarkempi sisältö ja mahdollinen lisähinta sovitaan matkakohteessa. (A, RE)

First (– Faulhorn) – Bussalp
5. päivä, perjantai
(10 km, patikointia 5–7 tuntia, nousua n. 380/510 m ja laskua n. 730/860 m)
Nousemme kabiinihissillä Firstin hissiasemalle (2167 m), jossa mahdollisuus kiertää lyhyt, kallionseinämään kiinnitetty näköalareitti. Patikoimme helppokulkuista reittiä Bachjärvelle (2271 m), jossa pidämme tauon. Täältä jatkamme kohti Faulhornin ja Reeti-vuoren välissä olevaa solaa (2553 m). Solasta voit nousta helppokulkuista reittiä ylimääräisen 130 nousumetriä Faulhornin huipulle (2681 m), jolloin päivälle tulee hiukan lisää vaativuutta. Huipulla on huikean 360 asteen näkymän lisäksi myös vuonna 1830 perustettu vuoristohotelli, joka on yksi Sveitsin vanhimmista. Lopuksi laskeudumme vuoristopolkuja pitkin Bussalpiin (1825 m), josta siirrymme paikallisbussilla takaisin kylään. Jäähyväispäivällinen. (A, RE, P)

Grindelwald – Bern – Zürich – Helsinki
6. päivä, lauantai

Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Berniin, jossa teemme lyhyen kävelykierroksen vanhassakaupungissa. Iltapäivällä on omaa aikaa tutustua kaupunkiin ja tehdä ostoksia. Bernistä siirrymme Zürichin lentokentälle, josta klo 19.10–22.50 lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta kesäkuussa 190 e.

Ryhmän minimikoko 12. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, lumitilanne, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 350 e.
Peruutusehdot: Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu, 350 e/henkilö
- 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
- 14– 4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- alle 4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Sveitsi - patikointia Alpeilla: Vinkkejä ja suosituksia

Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme suurimmaksi osaksi hyväkuntoisilla poluilla, mutta kivikkoisiakin osuuksia tulee. Nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät ja vaellussauvat ovat tarpeelliset. Halutessaan voi osallistua ainoastaan osalle retkistä.
Lämpötilaerot kylän (1034 m) ja vaellusalueen korkeimman kohdan (2553/ 2681 m) välillä voivat olla suuret. Korkealla lumi- tai raekuurot voivat yllättää kesälläkin. Kesäkuussa huippualueilla on usein lunta ja reittimuutokset ovat todennäköisiä. Vuoristotaudin vaara on tällä matkalla vähäinen. Kabiinihissien vuoksi emme suosittele matkaa korkeanpaikankammoisille. Hotellissamme on sauna ja poreallas, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan.

Sveitsin vaellusmatkalle valmistautumisesta ja esim matkavarusteista voit lukea lisää tästä infopaketista.

Voit olla kiinnostunut myös näistä