Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Slovakia ja Puola - vaellusmatka Tatravuorille

5 päivää alk.1 590 €/hlö
Uutuus
  • 3.9.2019 - 8.9.2019 Varaa
  • Starý Smokovec 3 yötä
  • Zakopane 2 yötä
  • Krakova retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2,5/5 haasteellinen

Slovakian ja Puolan rajaa hallitsee Länsi-Karpaatteihin kuuluva Tatravuoristo. Korkein huippu Gerlachovský štít nousee 2655 metrin korkeuteen. Päästäksemme parhaille vaellusalueille hyödynnämme rinteillä kulkevaa vuoristojunaa ja välillä kabiinihissiä. Laakson pohjilla kulkevia vaellusreittejämme reunustavat jopa 1000 metriä korkeat vuorenseinät. Ihastelemme myös kimaltelevia vuoristojärviä ja upeita vesiputouksia. Alueella eläviä karhuja, susia, ilveksiä, kettuja, murmeleita tai kotkia näkee harvoin. Sen sijaan saatamme hyvinkin nähdä rauhoitettuja, sukupuuton partaalta pelastettuja gemssejä kiipeilemässä kallionkielekkeillä.

Slovakiassa asumme Tatravuorten rinteellä pienessä ja tunnelmallisessa Starý Smokovecin kylässä. Puolassa majoitumme vuorten juurelle Zakopaneen, joka on meille suomalaisillekin tuttu talviurheilukeskus.

Tällä matkalla asumme mukavasti, syömme hyvin, saamme reipasta liikuntaa ja voimme rentoutua hotellien viehättävissä kylpylöissä. Tämä onkin oikea hyvinvointimatka.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Starý Smokovec
1. päivä, tiistai Lento Helsingistä (Finnair) klo 8.40 Krakovaan, Puolaan, jonne saavumme klo 9.40. Siirrymme bussilla noin kolmen tunnin matkan Slovakiaan Starý Smokovecin kylään (1010 m), joka sijaitsee kauniilla paikalla Tatravuoriston rinteellä. Ma­joitumme 3 yöksi perinteikkääseen keskitason Grand-hotelliin. (L, P)

Great Cold Creek
2. päivä, keskiviikko (10 km, nousua ja laskua n. 400 m, vaellusaika 6–7 tuntia) Lähes neljännes Slovakian pinta-alasta on suojeltu kansallispuistoina. Ylä-Tatran kansallispuisto (741 km2) on näistä vanhin, perustettu 1949. Suojelualueen korkein huippu Gerlach (2655 m) nousee ylväänä muiden huippujen yläpuolelle. Nämä ovat Slovakian ainoat alpiiniset vuoret. Terävät huiput syntyivät jäätiköiden muotoilemina tuhansia vuosia sitten. Aloitamme päivän nousemalla vuoristojunalla Hrebienokin asemalle (1285 m). Tänään vaellamme Great Cold Creek -laaksossa. Sivuillamme kohoavat huiput nousevat yli 2400 metrin korkeuteen. Kalkkikivivuoristolle tyypillisesti polkumme on suurimmaksi osaksi kivinen. Mikäli sää on kirkas, voimme puurajan ylitettyämme ihailla upeita maisemia. Nousemme noin 1600 metrin korkeuteen asti ja syömme retkieväät. Reitit ovat hyvin merkittyjä, ja koska palaamme samaa reittiä alaspäin, takaisin tullessa jokainen voi halutessaan kulkea myös omaan tahtiin. Hotellissamme meillä on mahdollisuus nauttia kylpyläosaston palveluista. (A, RE, P)

Great Hincovo Mountain Lake
3. päivä, torstai (15 km, nousua ja laskua n. 600 m, vaellusaika 7–8 tuntia) Tänään siirrymme junalla länteen vuoren rinteitä pitkin läheiseen Štrbské Pleson (1346 m) kylään. Aluksi nousemme Popradskén vuoristojärvelle (1494 m). Etenemme Mengusovskálaaksoa ylöspäin ja saavumme lopuksi kattilamaiseen laaksoon Hincovojärvelle (1944 m), joka on Slovakian Tatran suurin (20 ha) ja syvin (53 m) järvi. Hyvällä onnella saatamme nähdä vilauksen vuorilla elävästä gemssistä. Laaksossa kaikuvat usein myös murmelien varoitushuudot, joilla ne kertovat toisilleen lähestyvistä kulkijoista. Palaamme samaa reittiä alas ja siirrymme junalla takaisin hotelliimme. (A, RE, P)

Starý Smokovec – Great Polish Mountain Lake – Zakopane
4. päivä, perjantai (16 km, nousua ja laskua n. 680 m, vaellusaika 6–7 tuntia) Aamiaisen jälkeen siirrymme noin tunnin bussimatkan Puolan puolelle. Päivän vaellus vie meidät Mickiewiczan vesiputouksille (1100 m) ja sieltä Roztokin laaksoa seuraillen Great Polish Mountain -järvelle (1670 m). Kattilamaiset vuoret ja monet vuoristojärvet tarjoavat majesteettisia näkymiä. Palaamme takaisin bussille ja siirrymme Zakopaneen (870 m). Vajaan 30 000 asukkaan Zakopane on tunnettu talviurheilukeskus ja suosittu matkailukohde – eikä syyttä. Rennon alppimaisen tunnelman aistii jo kaupunkiin saapuessaan. Ma­joitumme 2 yöksi perinteikkääseen keskitason Belvedere-hotelliin. (A, RE, P)

Kasprowy Wierch
5. päivä, lauantai (11 km, nousua 300 m ja laskua 1200 m, vaellusaika 6–7 tuntia) Aamulla nousemme kabiinihissillä Kasprowy Wierchin huipulle (1987 m), joka sijaitsee aivan Slovakian ja Puolan rajalla. Huippu tarjoaakin kirkkaalla säällä erinomaiset näkymät. Vierailemme meteorologisella asemalla, joka on Puolan korkeimmalla sijaitseva rakennus. Päivän vaellus vie meidät aluksi vuoren harjanteella Slovakian ja Puolan rajaa pitkin kohti Kopa Kondrackan huippua (2005 m). Täältä laskeudumme rauhallisesti kohti Zakopanea. Illalla muistelemme Slovakian ja Puolan matkaamme jäähyväispäivällisellä. (A, RE, P)

Zakopane – Krakova – Helsinki
6. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen ajamme n. 2 tunnin matkan Krakovaan. Krakovan vanhakaupunki on vuosisatojen myllerryksissä säilyttänyt ainutlaatuisen keskiaikaisen ilmapiirinsä, ja se onkin yksi ensimmäisistä Unescon maailmanperintökohteista. Tutustumme vanhaankaupunkiin lyhyellä kaupunkikierroksella. Iltapäivällä on aikaa kierrellä kaupunkia omin päin tai tehdä tuliaisostoksia. Illalla siirrymme Krakovan lentokentälle. Klo 22.10 lähtee suora lento (Finnair) Helsinkiin, jonne saavumme maanantain puolella klo 1.05. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 190 e.

Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 250 e
Peruutusehdot:

  • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 250 e/henkilö
  • 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
  • 14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Tämän matkan hinta perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Slovakia ja Puola - vaellusmatka Tatravuorille: Vinkkejä ja suosituksia

Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme pääsääntöisesti kivisillä poluilla, joten nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät. Vaellussauvat ovat hyödylliset.
Halutessaan voi osallistua ainoastaan osalle retkistä. Lämpötilaerot kylien (n. 1000 m) ja vaellusalueiden korkeimman kohdan (n. 2000 m) välillä voivat olla suuret. Korkealla lumi- tai raekuurot voivat yllättää kesälläkin. Vuoristotaudin vaaraa tällä matkalla ei juuri ole. Köysiradan ja harjanteella tehtävän vaellusosuuden (5. matkapäivä) vuoksi emme suosittele matkaa korkeanpaikankammoisille. Halutessaan Kasprowy Wierchilta voi myös palata Zakopaneen kabiinihissillä. Hotelleissamme on kylpylä, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan.

Voit olla kiinnostunut myös näistä