Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Slovakia - vaellusta Tatravuorilla

Vaella Slovakian Tatravuoriston jylhissä maisemissa, nauti runsaista aterioista, rentoudu hotellimme kylpylässä ja tutustu sekä Krakovaan että Zakopaneen.
  • Krakova retki
  • Starý Smokovec 5 yötä
  • Zakopane retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Krakova – Starý Smokovec – Great Cold Creek – Great Hincovo Mountain Lake – (Belianske Tatry) Cold Creek Waterfalls – Zakopane

Vaativuus: 2½/5 haasteellinen

 

Slovakian ja Puolan rajaa hallitsee Länsi-Karpaatteihin kuuluva Tatravuoristo. Korkein huippu Gerlachovský štít nousee 2655 metrin korkeuteen. Vaikka eläimiä näkee harvoin, alueella asuu pysyvästi mm. karhuja, susia, ilveksiä, kettuja, murmeleita ja kotkia. Useimmin eläimistä voi nähdä gemssin, joka on rauhoitettu ja saatu pelastetuksi sukupuuton partaalta. Tällä matkalla lennämme Puolaan, Krakovaan, johon tutustumme lyhyellä kaupunkikierroksella.

Asumme Slovakiassa Tatravuorten rinteellä pienessä ja tunnelmallisessa Starý Smokovecin kylässä, josta teemme vaelluksia eri puolille vuoristoa. Päästäksemme parhaille vaellusalueille hyödynnämme rinteillä kulkevaa vuoristojunaa ja välillä kabiinihissiä. Laakson pohjilla kulkevia vaellusreittejämme reunustavat jopa 1000 metriä korkeat vuorenseinät. Laaksoissa voimme ihastella mm. vesiputouksia ja vuoristojärviä. Vapaapäivänä meillä on mahdollisuus vaeltaa Belianske Tatrylla, jossa vuoristo on sävyltään vaaleampaa, kumpuilevampaa sekä vähemmän kivistä. Matkan lopuksi tutustumme vielä Puolan Zakopaneen.

Tällä matkalla asumme mukavasti, syömme hyvin, saamme reipasta liikuntaa ja voimme rentoutua oman hotellimme viehättävässä kylpylässä. Tämä onkin oikea hyvinvointimatka.

 

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Krakova – Starý Smokovec
1. päivä, tiistai Lento Helsingistä (Finnair) klo 8.40 Krakovaan, Puolaan, jonne saavumme klo 9.40. Ajamme keskustaan ja nautimme lounaan. Krakova on ollut monen historiallisen tapahtuman keskipisteenä, joten esimerkiksi arkkitehtuuri on saanut vaikutteita Euroopan eri kolkista. Lounaan jälkeen teemme lyhyen kaupunki­kier­roksen ja näemme Krakovan vanhankaupungin keskeiset nähtävyydet. Jatkamme bussilla noin kolmen tunnin matkan Slovakiaan Starý Smokovecin kylään (1010 m), joka sijaitsee kauniilla paikalla Tatravuoriston rinteellä. Ma­joitumme 5 yöksi perinteikkääseen keskitason Grand-hotelliin. (L, P)

Great Cold Creek
2. päivä, keskiviikko (10 km, nousua ja laskua n. 400 m, vaellusaika 6–7 tuntia)
Lähes neljännes Slovakian pinta-alasta on suojeltu kansallispuistoina. Ylä-Tatran kansallispuisto (741 km2) on näistä vanhin, perustettu 1949. Suojelualueen korkein huippu Gerlach (2655 m) nousee ylväänä muiden huippujen yläpuolelle. Nämä ovat Slovakian ainoat alpiiniset vuoret. Terävät huiput syntyivät jäätiköiden muotoilemina tuhansia vuosia sitten. Aloitamme päivän nousemalla vuoristojunalla Hrebienokin asemalle (1285 m). Tänään vaellamme Great Cold Creekin laaksossa. Sivuillamme kohoavat huiput nousevat yli 2400 metrin korkeuteen. Kalkkikivivuoristolle tyypillisesti polkumme on suurimmaksi osaksi kivinen. Mikäli sää on kirkas, voimme puurajan ylitettyämme ihailla upeita maisemia. Nousemme noin 1600 metrin korkeuteen asti ja syömme retkieväät. Reitit ovat hyvin merkittyjä, ja koska palaamme samaa reittiä alaspäin, takaisin tullessa jokainen voi kulkea myös omaan tahtiin. Hotellissamme meillä on mahdollisuus nauttia kylpyläosaston palveluista. (A, RE, P)

Great Hincovo Mountain Lake
3. päivä, torstai (15 km, nousua ja laskua n. 600 m, vaellusaika 7–8 tuntia)
Tänään siirrymme junalla länteen vuoren rinteitä pitkin läheiseen Štrbské Pleson (1346 m) kylään. Aluksi nousemme Popradskén vuoristojärvelle (1494 m). Etenemme Mengusovskálaaksoa ylöspäin ja saavumme lopuksi kattilamaiseen laaksoon Hincovojärvelle (1944 m), joka on Slovakian Tatran suurin (20 ha) ja syvin (53 m) järvi. Hyvällä onnella saatamme nähdä vilauksen vuorilla elävästä gemssistä. Laaksossa kaikuvat usein myös murmelien varoitushuudot, joilla ne kertovat toisilleen lähestyvistä kulkijoista. Palaamme samaa reittiä alas ja siirrymme junalla takaisin hotelliimme. (A, RE, P)

Starý Smokovec
4. päivä, perjantai
Tänään on vapaapäivä tai mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle. Tässä vaiheessa alue on jo tullut tutuksi ja omatoiminen liikkuminen on helppoa. (A, RE, P)

Lisämaksullinen retki: ”Valkoinen Tatra” (Belianske Tatry)
(16 km, nousua ja laskua n. 750 m, vaellusaika 7–8 tuntia)
Belianske Tatry koostuu suurelta osin kalkkikivestä ja dolomiitista. Vaelluspäivämme on pitkä, mutta reitit ovat helppokulkuisempia kuin Ylä-Tatran puolella, jossa olemme vaeltaneet edellisinä päivinä. Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla läheiseen Kežmarská Biela Voda -laaksoon (915 m), josta vaelluksemme alkaa. Nousemme Salviový-lähteen ohi Vel’ké Biele -järvelle (1615 m). Täältä avautuvat maisemat antavat meille erinomaisen kokonaiskuvan Belianske Tatryn erilaisuudesta. Etenemme kauniin vihreälle Zelenéjärvelle (1515 m), jota ympäröivät kattilamaiset vuoret ovat majesteettinen näky. Tällä alueella elävät Tatran suurimmat gemssipopulaatiot ja hyvällä onnella voimme nähdä myös rinteillä kasvavan alppitähden (edelweiss). Retken hinta on 55 euroa, minimi 10 osanottajaa. Retki maksetaan paikan päällä. (A, RE, P)

Cold Creek Waterfalls
5. päivä, lauantai (10 km, nousua ja laskua n. 500 m, vaellusaika 6–7 tuntia)
Aamiaisen jälkeen lähdemme junalla itään läheiseen Tatranská Lomnican kylään (850 m), josta nousemme kabiinihissillä Skalnatéjärven (1751 m) rannalle. Vaellamme alamäkeen Tatravuoriston rinteitä kohti länttä. Reittimme alkuosa on suosittu, joten tänään näemme aamupäivällä enemmän vaeltajia kuin muina päivinä. Saavumme Zamkovskéhon vuoristomajalle (1475 m), jossa pidämme tauon. Täältä nousemme vuoristopuron vartta ylöspäin Small Cold Creekin laaksoon. Nousemme laakson pohjaa ylöspäin noin 1700 metrin korkeuteen, jossa ihailemme ympärillä olevia jylhiä huippuja. Näemme ensi kertaa kunnolla Lomnický-huipun (2633 m) takaseinämän, jonka vaikuttava kallioseinä kohoaa lähes pystysuoraan noin kilometrin verran yläpuolellemme. Palaamme vielä Cold Creekin vesiputousten kautta takaisin Hrebienokiin (1285 m), josta tulemme kylään jo tutulla vuoristojunalla. Jäähyväispäivällinen. (A, RE, P)

Starý Smokovec – Zakopane – Helsinki
6. päivä, sunnuntai (patikointia n. 2 tuntia)
Aamiaisen jälkeen aloitamme reilun 2 tunnin bussimatkan Zakopaneen, Puolaan. Vajaan 30 000 asukkaan Zakopane on tunnettu talviurheilukeskus ja suosittu matkailukohde – eikä syyttä. Rennon alppimaisen tunnelman aistii jo kaupunkiin saapuessaan. Täällä meillä on aikaa katsella nähtävyyksiä ja ostaa tuliaisia. Halukkaiden kanssa nousemme köysiradalla ylös vuorille ja teemme parin tunnin mittaisen luontokävelyn. Myöhemmin iltapäivällä jatkamme noin 2 tunnin matkan Krakovan lentokentälle. Klo 22.10 lähtee suora lento (Finnair) Helsinkiin, jonne saavumme maanantain puolella klo 1.05. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 190 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 150 euroa
Peruutusehdot Slovakian matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-    viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
-     60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 150 e/henkilö
-     34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
-    14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
-     myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja Kaukoretket-matkoille.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Slovakia - vaellusta Tatravuorilla: Vinkkejä ja suosituksia

Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua.
Kuljemme pääsääntöisesti kivisillä poluilla (tai astumme kiveltä kivelle), joten nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät. Vaellussauvat ovat hyödylliset. Halutessaan voi osallistua ainoastaan osalle retkistä. Lämpötilaerot kylän (1000 m) ja vaellusalueen korkeimman kohdan (1950 m) välillä voivat olla suuret. Korkealla lumi- tai raekuurot voivat yllättää kesälläkin.
Vuoristotaudin vaaraa tällä matkalla ei juuri ole. Nousemme 2. ja 5. matkapäivänä n. 1650 metrin korkeuteen. Halukkailla on mahdollisuus nousta vuoristo-oppaan mukana vielä korkeammalle, mutta se tekee vaelluksesta suunniteltua pidemmän ja vaativamman.
Köysiradan vuoksi emme suosittele matkaa korkeanpaikankammoisille.
Hotellissamme on kylpylä, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

www.slovakia.sk

Voit olla kiinnostunut myös näistä